Hoppa till huvudinnehåll

Hertigparet Kate och William besökte Skam-skolan och träffade seriens stjärnor

Storbritanniens prins William och hertiginnan Catherine har varit på besök i Sverige och Norge i fyra dagar.

Storbritanniens prins William och hans hustru Kate har besökt Hartvig Nissens skola i Oslo där stora delar av den populära ungdomsserien Skam spelades in. Syftet med besöket är att uppmärksamma frågor kring ungas mentala hälsa, ett ämne som också har behandlats i den norska serien.

Jag är rörd över att de vill träffa oss för att tala om mental hälsa, inte bara för att Skam blev så populär― Tarjei Sandvik Moe

Hertigparet togs emot av Tarjei Sandvik Moe, som spelade huvudkpersonen Isak i Skams tredje säsong.

- Jag är rörd över att de vill träffa oss för att tala om mental hälsa, inte bara för att Skam blev så populär. De vill tala med oss eftersom vi lyfte fram viktiga ämnen i serien, sa Moe till NRK.

Hoppa över Twitterpostning

Också andra skådespelare från serien var med på besöket.

Enligt NRK var selfier med hertiginnan Catherine förbjudna, men hon tog tid för att diskutera mental hälsa och tv-seriens inverkan med unga som var på plats.

En del av skådespelarna på kungliga slottet

På torsdag träffade hertigparet Norges kungliga familj och besökte bland annat den kungliga statyparken. Den officiella middagen ordnades i det kungliga slottet och av Skam-skådespelarna var åtminstone Tarjei Sandvik Moe och Imam Meskini (som spelade Sana) inbjudna.

Hoppa över Twitterpostning

- Ni är familj. Det gör denna visit väldigt speciell, för mig och drottningen, för alla oss, citerade Norges kronprins kungens tal på Twitter.

Norges kung Harald är småkusin till Storbritanniens drottning Elisabeth.

Prins Williams och hans hustru Kates fyra dagar långa besöket började i Sverige på tisdag. Till Norge anlände paret på torsdag.

Lärdom från Sverige

I Sverige fick hertigparet prova på att spela bandy. Paret besökte också bland annat en svensk skola och en designutställning. På Stockholms museum för fotograferingskonst gladde prins Willian gästerna med att tala svenska. Han beskrev sina upplevelser i Sverige som inspirerande.

- Vi tar med oss hem en lärdom, i fortsättningen uppmuntrar vi barnen att röra sig ute så mycket som möjligt, oberoende av vädret, sa prinsen i sitt tal.

Hertigparet väntar sitt tredje barn som förväntas födas i april.

Enligt tidningen The Guardian har Storbritannien aktivt börja använda sina kungliga efter brexit-beslutet. Enligt tidningen vill utrikesministeriet genom kungliga besök signalera att Storbritannien också i fortsättningen är en del av Europa, trots att landet ska lämna EU.

Text: Saana Uosukainen
Översättning: Sandra Anttila

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes