Hoppa till huvudinnehåll

Populärt flerbarnsbidrag, skrämselpropaganda och patriotism ger resultat - allt fler polacker stöder den nationalkonservativa regeringen

Polacker stöder sin regering
Polacker stöder sin regering Polen

Väljarstödet för den polska regeringen ökar i takt med att krisen med EU förvärras. Många polacker berömmer de välfärdsreformer som regeringspartiet Lag och rättvisa låtit genomföra.

I ett egnahemshus i utkanten av Warszawa sitter åttabarnsmamman Dorota Bojemska och hjälper sina yngsta barn med ett pussel.

Dorota talar varmt om traditionella familjevärderingar och berömmer Polens nuvarande regering som leds av det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa.

- Det här är den första regeringen på länge som verkligen bryr sig om den vanliga mänskan.

Partiet, Lag och rättvisa har sedan de tog makten 2015 infört en rad välfärdsreformer.

Tackvare barnbidraget har vi råd med hobbyerna

Den populäraste reformen är utan tvekan det generösa flerbarnsbidraget som ger familjer 500 złoty (cirka 120 euro) i månaden per barn från och med det andra barnet.

- Jag har fem pojkar, de gillar idrotta. De simmar och spelar fotboll. Tack vare barnbidraget har vi råd med hobbyerna, säger Dorota, vars yngsta barn är 2 år och äldsta 19 år.

Åttabarnsmamman Dorota Bojemska bläddrar igenom fotografier.
Åttabarnsmamman Dorota Bojemska bläddrar igenom fotografier. Åttabarnsmamman Dorota Bojemska bläddrar igenom fotografier. Bild: Yle/Daniel Olin Polen

”Lag och rättvisa vann väljarnas stöd med enkla medel

Barnbidraget är så populärt att till med regeringskritiska polacker berömmer det.

- Det liberala partiet som tidigare satt vid makten gjorde knappt något för att förbättra situationen för de mest utsatta, konstaterar Agata Diduszk, journalist på den vänsterliberala tidskriften, Krytyka Polityczna.

- Barnbidrag är ju inget unikt i ett europeiskt perspektiv, men med reformen vann regeringen många väljares stöd.

Förutom barnbidraget har den polska regeringen sänkt pensionsåldern och de fattigaste pensionärerna får läkemedel utan kostnad.

Det här är reformer som fått stödet för regeringens att skjuta i höjden, 45 procent av polacker stöder den EU-kritiska regeringen. Betydligt fler över 90 procent är för ett fortsatt EU- medlemskap.

”Jag vill se ett starkare Polen i EU”

Samtidigt befinner sig den polska regeringen på kant med EU. I december aktiverade EU-kommissionen för första gången artikel 7, den tyngsta straffåtgärden mot ett medlemsland.

Processen kan leda till att Polen förlorar sin rösträtt i EU, vilket ändå är osannolikt.

Orsaken till konflikten är de lagar som den polska regeringen har drivit igenom och som anses inskränka på flera av EU:s grundprinciper.

 Dorota Bojemska gillar den polska regeringen.
Dorota Bojemska lovordar den polska regeringen. Dorota Bojemska gillar den polska regeringen. Bild: Yle/Daniel Olin Polen

Åttabarnsmamman Dorota Bojemska hoppas att konflikten med EU får en lösning. Hon vill att hennes barn ska växa upp i EU men framför allt i ett starkt Polen.

- Vi hör hemma i Europa men samtidigt är det viktigt att komma ihåg att vi är en ung demokrati och vi bör fortsätta förstärka den polska identiteten och bli ett ännu starkare land, säger hon.

Hetaste trenden i Polen: Patriotisk klädmärke

Pawel Szopa, vd för klädmärket, Red is bad, tänker i samma banor. Han visar stolt upp en av de populära tröjorna som hänger i hans klädbutik.

- Det här visar vår framgång i slaget vid Grunwald då polackerna krossade de teutoniska riddarna.

Pawel Szopa är vd för klädmärket, Red is bad
Pawel Szopa är vd för klädmärket, Red is bad Pawel Szopa är vd för klädmärket, Red is bad Bild: Yle/Daniel Olin Polen

Red is bad är Polens kanske hetaste klädmärke just nu.

Klädesplaggen symboliserar den polska kampen för ett självständigt och starkt Polen och tilltalar patriotiska polacker.

Vi är numera stolta över vår historia

Pawel Szopa berättar att kläderna går åt som smör i solen.

- Det har skett en förändring bland polackerna i hur de ser och tänker på vårt lands historia. Vi känner idag en stolthet över att vi flera gånger genom historien räddat Europa.

Men varför namnet Red is bad, kommunismen är ju inte längre hot?

- Du har rätt i att kommunismen fallit men det betyder inte att den har försvunnit, det finns fortfarande rester kvar i vårt samhäller, menar Pawel.

Klädmärket Red is bad
Klädmärket Red is bad Bild: Yle/Daniel Olin Polen

”Lag och rättvisa utnyttjar nationalistiska stämningar”

Den polska regeringen motiverar sina "reformer" med att de är nödvändiga för att komma åt korruption och slopa de sista resterna av kommunismens inflytande.

Dessutom har regeringen drivit igenom en skolreform där undervisningen i polsk historia kraftigt har utökats.

I veckan godkände det polska parlamentet dessutom en kontroversiell lag som förbjuder folk att offentligt påstå att Polen var delaktigt i förintelsen.

Agata Diduszk, journalist på den vänsterliberala tidskriften, Krytyka Polityczna.
Agata Diduszk, journalist på den vänsterliberala tidskriften, Krytyka Polityczna. Agata Diduszk, journalist på den vänsterliberala tidskriften, Krytyka Polityczna. Bild: Yle/Daniel Olin Polen

Regeringskritiska journalisten Agata Diduszk är orolig över sitt lands framtid. Hon menar att det är enkelt för regeringen att få fram sitt budskap i synnerhet när de har tagit kontrollen över författningsdomstolen och det statsögda tv- och radiobolaget.

Regeringen utnyttjar skickligt människors rädsla, säger hon.

- Ett sätt att styra folket är att enas kring en gemensam fiende.
Regeringen har valt flyktingar som landets fiende.De menar att EU tvingar oss att ta emot muslimska flyktingar som skulle leda till otrygghet.

- Dessutom hävdar de att Bryssel vill stoppa regeringen från att genomföra reformer som är nödvändiga för skapa ett starkare Polen.

Regeringen har målat in sig i ett hörn

Agata menar ändå att den polska nationalkonservativa regeringen har målat in sig i ett hörn.

För samtidigt som regeringen fortsätter att provocera Bryssel så inser de att EU-medlemskapet är av stor betydelse för Polen, som är EU:s största nettobidragstagare.

- De behöver EU för ett medlemskap ger makt, inflytande och pengar.

Journalisten Dorota Bojemska
Journalisten Dorota Bojemska Polen

Men att krisen med EU skulle vända folkopinionen mot regeringen tror hon ändå inte.

- Folk upplever att det är bra att vara med I EU. Men de litar också på regeringens budskap som går ut på att EU:s asylpolitik gör vårt land mindre tryggt. Så majoriteten av polackerna stöder både EU och regeringen.

- Det låter komplicerat men när man kan utnyttja folks rädsla så får man mänskornas stöd. För de allra flesta polacker är det viktigaste trots allt trygghet och en säker framtid.

Läs mera:

Polen vill göra det straffbart att påstå att koncentrationslägren var polska – Israel rasar

Israel kritiserar Polen för ett lagförslag som gäller de tyska nazisterna och koncentrationslägren. Polen vill att det ska bli olagligt att säga att polackerna var medskyldiga till Förintelsen.