Hoppa till huvudinnehåll

Trump släpper hemligstämplat pm om FBI - "Det finns många som borde skämmas"

Donald Trump.
Donald Trump. Bild: EPA-EFE/JIM LO SCALZO USA,Donald Trump

USA:s president Donald Trump har beslutat att offentliggöra ett tidigare hemligstämplat dokument som lär innehålla känsliga uppgifter om USA:s federala polis FBI. Både justitieministeriet, demokraterna och FBI har avrått presidenten från att släppa det hemliga pm:et.

Det tidigare hemligstämplade dokumentet innehåller, enligt republikanerna, information som avslöjar hur FBI på felaktiga grunder ska ha övervakat Trumps rådgivare Carter Page under presidentvalskampanjen 2016.

USA:s president Donald Trump valde ändå att kommentera det hemliga dokumentet sparsamt under fredagen.

- Det är en skam och det finns många som borde skämmas, sade Trump.

Pm:et är fyra sidor långt och skrivet av republikanen Davin Nunes, som är ordföranden för representanthusets underrättelseutskott.

Rysslandsutredning i bakgrunden?

I Washington går spekulationerna heta kring om offentliggörandet av pm:et är ett sätt för presidenten att bli av med den för honom så besvärliga Rysslandsutredningen.

Utredningen, som ska kartlägga Rysslands inblandning i Trumps valkampanj 2016, leds av specialåklagare Robert Mueller.

Trump har flera gånger uttryckt sitt missnöje över utredningen, men att avskeda Mueller har setts som en för stor politisk risk för Trump.

Inte heller Muellers chef, den ställföreträdande justitieministern Rod Rosenstein, har sett någon orsak till att ge sparken åt Mueller.

Däremot skulle ett pm som bevisar att FBI agerat fel kunna öppna upp möjligheten för Trump att avskeda Rosenstein och byta ut honom mot någon annan som i sin tur är villig att ge sparken åt Rober Mueller.

När Trump fick frågan om han ännu har förtroende för den ställföreträdande justitieministern Rod Rosenstein svarade han kort:

- Det får ni lista ut själva.

Beslutet kritiseras av de egna

Både FBI, justitieministeriet, demokrater och republikaner har kritiserat Trumps beslut att offentliggöra dokumentet.

Den republikanska senatorn John McCain sade på fredagen att Trumps agerande bara stärker Rysslands president Vladimir Putin.

- Vår nations folkvalda, inklusive presidenten, måste sluta se på (Rysslands)utredningen genom en skev politisk lins. Om vi fortsätter urholka vårt eget rättssystem gör vi Putins jobb för honom.

Enligt justitieministeriet skulle det vara "extremt vårdslöst" att släppa dokumentet, eftersom det innehåller hemliga uppgifter.

Både FBI och demokratiska medlemmar i underrättelseutskottet, där pm:et är författat, har avrått Trump från att offentliggöra texten med motiveringen att den är missvisande.

Läs mera:

Trump väntas offentliggöra hemligstämplat pm om FBI – Justitieministeriet protesterar: ”Extremt vårdslöst”

Ett underrättelsekrig håller på att uppstå mellan republikanerna och USA:s polis- och underrättelsetjänster. President Donald Trump är på väg att tillåta publicering av hemligstämplad information. Orsaken sägs vara att han vill rentvå sig själv mot utredningen om hans ryska kopplingar.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes