Hoppa till huvudinnehåll

Trump väntas offentliggöra hemligstämplat pm om FBI – Justitieministeriet protesterar: ”Extremt vårdslöst”

I början av året mötte Donald Trump poliser från Manchester i New Hampshire.
President Trump är missnöjd med FBI. I början av året mötte Donald Trump poliser från Manchester i New Hampshire. Bild: EPA/JUSTIN LANE Donald Trump,polisen

I morgon kommer det. Eller kanske redan i dag. Så har det låtit redan i en vecka om det hemligstämplade pm:et som republikanerna vill släppa från kongressen. Det innehåller kritik mot FBI och presidentens roll i Rysslandsutredningen.

Pm:et är skrivet av den republikanska ordföranden för representanthusets underrättelseutskott, Devin Nunes.

Dokumentet är hemligstämplat men lär innehålla information om att FBI på felaktiga grunder kan ha övervakat en Trumpmedarbetare i samband med den så kallade Rysslandsutredningen.

President Donald Trump har bestämmanderätten om att låta pm:et publiceras. De amerikanska tv-kanalerna anser att han gärna häver hemligstämplingen, eftersom det gynnar honom.

Republikanerna anser att folket har rätt att veta om det begås övergrepp mot de medborgerliga rättigheterna.

Ovanlig vädjan till presidenten

Den federala polisen FBI och justitieministeriet har vädjat till presidenten om att inte publicera dokumentet.

Justitieministeriet har sagt att det vore ”extremt vårdslöst” eftersom det innehåller hemligstämplade underrättelseuppgifter.

I ett ovanligt uttalande har också FBI sagt att pm:et bör hållas hemligt eftersom innehållet är missvisande.

Demokratiska medlemmar i underrättelseutskottet säger också att det republikanska pm:et inte stämmer överens med den text om ämnet som utskottet ursprungligen godkände.

Adam Schiff, vice ordförande för representanthusets underrättelseutskott.
Demokraten Adam Schiff, som också är medlem i underrättelseutskottet, menar att Devin Nunes pm innehåller modifieringar. Adam Schiff, vice ordförande för representanthusets underrättelseutskott. Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS Utredning,Adam Schiff,Schiff,USA:s representanthus,underrättelseutskott

"Folket har rätt att veta"

Talmannen i representanthuset, republikanernas Paul Ryan, hör till dem som vill att presidenten ska släppa pm:et. Han kom på torsdag kväll med ett uttalande om vad det är och inte är.

- Det visar att kongressen gör sitt arbete i övervakningen av att myndigheterna gör sitt jobb. Det kan till exempel gälla ”FISA”, den lag som reglerar elektronisk och fysisk övervakning av amerikanska medborgares kontakter med främmande makt.

Folket har rätt att veta om det begås fel, sa talmannen Paul Ryan.

Men dokumentet ska inte misskreditera FBI eller justitiedepartementet, lovade han. Inte heller ska det inverka på specialåklagaren Robert Muellers arbete.

"Du är avskedad"

Många undrar om presidenten är av samma åsikt. President Donald Trump har hunnit avskeda åtskilliga medarbetare i Vita huset. FBI:s direktör Comey fick lämna tjänsten i maj på order av presidenten.

President Donald Trump säger upp James Comey som FBI-chef
Så här såg FBI-chefen Comeys uppsägning ut President Donald Trump säger upp James Comey som FBI-chef Bild: EPA/SHAWN THEW James B. Comey,FBI,USA,Donald Trump,Sparken,uppsägning,meddelande,Vita huset

Kan man bevisa oegentligheter i FBI, så kan man sparka någon i ledningen. Till exempel biträdande justitieministern Rod Rosenstein. Han är chef för specialåklagaren Robert Mueller som leder Rysslandsutredningen, och har inte sett någon orsak att avsluta utredningen eller säga upp Mueller.

Nyligen avslöjades att Donald Trump ville sparka Mueller redan i somras, men hindrades av sina medarbetare. De amerikanska medierna har inte tagit presidentens dementi på allvar på den punkten.

Om Mueller får en ny chef som sparkar honom ser det kanske snyggare ut, spekulerar man i Washington.

Den förre FBI-chefen och federala åklagaren Robert Mueller åtnjuter ett gott rykte. Han tjänade både under George Bush och Barack Obama
Specialåklagare Robert Mueller är republikan men Donald Trump anser ändå att utredarna iblandade i Rysslandsutredningen sympatiserar med demokraterna. Den förre FBI-chefen och federala åklagaren Robert Mueller åtnjuter ett gott rykte. Han tjänade både under George Bush och Barack Obama Bild: EPA/SHAWN THEW Robert Mueller,USA

Trump litar inte ens på sina egna

Det här är inte enbart en strid mellan republikaner och demokrater.

Flera av de inblandade är republikaner, och utnämnda av Donald Trump själv. Men nu verkar han ha tappat förtroendet för dem, och vice versa.

FBI-chefen Christopher Wray utnämndes av presidenten i somras. Nu spekulerar man om han måste sluta efter bara ett halvt år på posten. Dels för att han vill sluta och dels för att han är på kollisionskurs med presidenten.

Någon måste också ta ansvar för de oegentligheter som det republikanska pm:et eventuellt avslöjar om FBI:s arbetsmetoder.

FBI:s vicechef Andrew McCabe slutade för bara några dagar sedan. Han skulle ha gått i pension om några månader, men slutar nu i förtid.

Hans fru var politiker och kandidat för demokraterna. Han ansågs jävig, i synnerhet som hon hade fått stort ekonomiskt stöd från demokraterna.

Men det kan också ha kommit upp bevismaterial i internutredningen mot honom om han arbete och ledarskap i FBI.

Förvirring än en gång

Det finns ingen känd tidtabell för hur länge Muellers arbete med Rysslandsutredningen ska fortsätta. Men helt uppenbart stör den presidenten.

Många menar att han nu gör sitt bästa för att slippa en pinsam uppmärksamhet. Samtidigt sprids förvirring och oklarhet i förvaltningen.

Det finns också de som hävdar att mycket av uppmärksamheten kring presidentens tweets och andra aktioner, är avsedda just att sprida förvirring. Under tiden fortsätter gör förvaltningen sitt bästa att fortsätta med förändringspolitiken.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes