Hoppa till huvudinnehåll

Vasa satsar på kulturen – mest i landet

Österbottens museum i Vasa.
Österbottens museum betjänar alla österbottningar. Österbottens museum i Vasa. Bild: Yle/Rolf Granqvist Österbottens museum,Vasa,terranova

Vasa stad betalar mest för kulturen per invånare. Det visar en undersökning som Kommunförbundet har gjort bland Finlands största städer.

För kulturen betalar Vasa varje år 256,60 euro per invånare, det är ungefär fyra procent av stadens budget.

Kulturchef Sanna Bondas förklarar att Vasa stad producerar mycket kultur själv.

- Vi har flera museer, två professionella teatrar, Stadsteatern och Wasa teater, stadsorkestern, grundläggande konstundervisning, Kuula-institutet, bibliotek och allmän kulturverksamhet. Det syns i siffran att vi ordnar mycket själv.

Vasas kulturchef Sanna Bondas.
Sanna Bondas, kulturchef i Vasa. Vasas kulturchef Sanna Bondas. Bild: Yle/Anna Ruda Vasa,sanna bondas

Staten betalar mycket

Ungefär en tredjedel av pengarna som satsas på kultur i Vasa kommer från staten i form av statsandelar.

Eftersom Vasa är ett regioncentra i Österbotten är det inte bara vasaborna som använder till exempel muserna, biblioteken och teatrarna i stan.

Bondas tycker att det som man nu skulle behöva satsa på inom kulturen är att göra vasaborna ännu mer medvetna om allt vad staden har att erbjuda.

- Jag tror att vi måste jobba med synligheten så att vasaborna vet vad de får.

Speciellt stolt är Bondas över mångfalden i stadens kulturutbud och att det är lättillgängligt. Hon påpekar att staden har många kulturevenemang som är gratis.

Jämföra från år till år

Enligt kommunförbundet har undersökningen inte gjorts för att man ska jämföra städer och kommuner med varandra, utan för att man ska jämföra hur mycket staden satsar på kultur nu jämfört med den förra undersökningen som gjordes 2013.

Enligt Bondas har kulturens andel av stadens budget höjts med sex procent sen 2013.

- Våra hyreskostnader har ökat och våra personalkostnader har sjunkit och vi har ungefär samma summa för verksamheten nu som 2013.

Enligt Bondas finns det bra fonder och stiftelser att ansöka om bidrag för kulturen från. Dessutom ansöker man om bidrag från staten och en del av kulturevenemangen ger också inkomster.

- Jag tycker också att politikerna vill satsa på kulturen i Vasa.

Hur Vasa placerar sig på listan nästa gång undersökningen görs är svårt för Bondas att säger. Hon tror att Vasa och Korsholm har gått ihop då och med fler invånare blir matematiken helt annorlunda.

- Men jag tror att vi kommer att hålla samma nivå som nu.

Läs också