Hoppa till huvudinnehåll

Glädjebeskedet efter tunga tiden: Nooralotta Neziri klarade VM-gränsen!

Nooralotta Neziri.
Nooralotta Neziri ler igen. Nooralotta Neziri. Bild: Yle / Tomi Hänninen Nooralotta Neziri

I vinterns tredje lopp på 60 meter häck underskred Nooralotta Neziri kvalgränsen till inomhus-VM i friidrott. Neziri prickade exakt VM-gränsen 8,14 i nya hemstaden Jyväskylä.

Förra säsongen var en enda lång pina för Nooralotta Neziri. Träningen hade inte lyckats och kroppen var i baklås, och i juni gick hon och långvariga tränaren Jussi Ihamäki skilda vägar.

Neziri avbröt säsongen i juli, flyttade under hösten från hemtrakterna i Björneborg till Jyväskylä där hon nu lotsas av Petteri Jouste.

Inför inomhussäsongen visste hon inte alls vad hon kunde vänta sig. De senaste veckorna har visat att farten finns kvar.

Hon följde upp 8,17 i premiären i Tammerfors för en dryg vecka sedan med 8,15 i Frankrike förra helgen – och i dag slog hon till med 8,14 i Jyväskylä.

Se video på loppet på ex-tränaren Ihamäkis Twitterkonto:

Hoppa över Twitterpostning

8,14 är samtidigt kvalgränsen till vinterns inomhus-VM. Neziri deltog i inomhus-VM även 2014 men blev då utslagen i försöksheaten. VM går av stapeln i Birmingham den 1-4 mars.

– Det var svårt att ladda upp, kanske på grund av att det var ett förmiddagslopp. Men det hjälpte att jag fick springa mellan två tuffa tjejer, säger Neziri i ett pressmeddelande.

Lotta Harala var tvåa i tävlingen med tiden 8,18 och Reetta Hurske trea med 8,20. Neziris finländska rekord på distansen lyder 7,97 från mars 2015.

I Ilta-Sanomats intervju tidigare i veckan berättade Neziri att hon var väldigt nervös inför comebackloppet.

– På startstrecket funderade jag om jag klarar av det här längre. Mitt självförtroende var verkligen inte på normal nivå. Jag blev lättad när jag märkte att jag fortfarande kan springa fort.

Läs också