Hoppa till huvudinnehåll

I Kina får kusiner ersätta syskon - det blir för dyrt med två barn

Kinesisk familj med två barn
Journalisterna Lu Fei och Wang Yuzhong visade upp sin son för en av hans många kusiner. Kinesisk familj med två barn Bild: Yle/Björn Ådahl barn (familjemedlemmar),Kina,Familjepolitik

Den nyblivna pappan Wang Yuzhong är lättad och strålar av glädje. Han berättar att det uppstod komplikationer under förlossningen, men till slut ordnade allt sig.

- Vår son mår nu så bra att vi vågar ta med honom ut. Alla våra släktingar vill se honom, berättar Wang medan han äter en kryddstark nudelsoppa på en uteservering två månader efter födseln.

Wang och hans hustru Lu Fei arbetar som journalister i det sydliga landskapet Guangxis huvudstad Nanning. Wang beklagar att hustrun är tvungen att genast fortsätta jobba efter sin korta mammaledighet.

- Vi vill spara så mycket som möjligt för att kunna hjälpa vår son att få ett bra liv. Det blir dyrt med all privatundervisning som han måste få, förklarar Wang.

För dyrt med två barn

De höga omkostnaderna innebär också att Lu och Wang inte har för avsikt att skaffa fler än ett barn.

År 2015 gav det styrande kommunistpartiet alla föräldrar rätt att ha två barn, men Wang visste redan då att beslutet att slopa den ökända ettbarnsregeln för hans del var betydelselöst.

Officiell statistik tyder på att många kineser är i samma situation som Wang och Lu. Antalet föräldrar som skaffade sig ett andra barn i fjol var nämligen klart lägre än vad partiets familjeplaneringskommission hade förutspått.

När partiet övergick från ett- till tvåbarnsregeln räknade kommissionen med att det i snitt skulle födas ungefär fyra miljoner fler barn per år än under det gångna decenniet.

I fjol föddes det tvärtom betydligt färre barn än år 2016.

Ambitiösa föräldrar köper privatundervisning

Undersökningar visar att många föräldrar gärna skulle ha två barn. I synnerhet barnens utbildning slukar ändå så mycket pengar att en klar majoritet av föräldrarna inte anser sig ha råd med fler än ett barn.

Barn i en fullsatt kinesisk förskola
Konkurrensen om platser i förskolorna är stenhård. De här barnen har kommit in på en ansedd statlig förskola. Barn i en fullsatt kinesisk förskola Bild: Yle/Björn Ådahl Kina,förskola,barn (familjemedlemmar)

Skolgången är i sig inte dyr, men i stället sätter föräldrarna ner stora summor på privatlektioner.

De är rädda för att barnen annars inte kommer in på ansedda högstadieskolor och universitet.

- Konkurrensen är mycket hårdare än den var när jag och min hustru var barn. Nuförtiden är det till och med svårt att få in barnen på förskolor med bra rykten, kommenterar Wang.

Kusiner som syskon

Varken Wang eller Lu har syskon. Wang berättar att han som barn lekte med sina kusiner och att han fortfarande har mycket att göra med dem.

Kinesiska barn äter med pinnar
Kusiner fungerar ofta som surrogat för syskon i dagens Kina. Kinesiska barn äter med pinnar Bild: Yle/Björn Ådahl Kina,barn (familjemedlemmar),syskon,kusiner

- Kusinerna fungerar på många sätt som våra syskon. De flesta av våra vänner är i samma situation, för också de är saknar syskon, förklarar Wang.

Ettbarnsregeln infördes i slutet av 1970-talet då kommunistpartiet befarade att landet annars skulle bli överbefolkat.

En stor del av dem som är födda efter att regeln togs i bruk tycker att det är naturligt att man inte har fler än ett barn.

Aborter ledde till brist på kvinnor

Enligt kommunistpartiet skulle Kina ha minst 300 miljoner fler invånare i dag ifall ettbarnsregeln inte hade införts. Å andra sidan åstadkom regeln mycket lidande och orsakade svåra sociala problem.

Miljontals kvinnor tvingades att göra aborter mot sin vilja. Samtidigt ledde kinesernas önskan att få en son till att otaliga graviditeter avbröts ifall de blivande föräldrarna fick veta att de skulle få en dotter.

Följaktligen har det uppstått en brist på unga kvinnor. Upp till 30 miljoner män kan inte hitta en hustru, och det har i sin tur lett till en obarmhärtig kvinnohandel.

Färre kineser i arbetsför ålder

Ettbarnsregeln har också resulterat i att Kinas befolkning nu åldras på ett aldrig förr skådat sätt. Antalet arbetsföra kineser minskar ständigt, och det uppskattas att det om fem år finns 30 miljoner färre kineser i 18-55-års åldern än i dag.

Kinesiska pensionärer spelar kort i park
I städerna flockas pensionärer till allmänna platser för att umgås. Kortspel och kinesiskt schack är populära. Kinesiska pensionärer spelar kort i park Kina,pensionärer,kortspel,schack

Det finns nästan 160 miljoner kineser som är över 65 år gamla. Ingen vet hur det ska gå att bekosta de allt mer talrika pensionärernas tillvaro i framtiden.

Kina sägs vara det första landet vars befolkning blir gammal innan den har blivit rik. Det kan ha oanade ekonomiska konsekvenser.

Läs också