Hoppa till huvudinnehåll

Smulter historisk vinnare – får andra Bragdmedaljen efter EM-guldet i somras

En busslast Malaxbor, inklusive barnen Felix och Viktor som håller i pokalen och Kristoffer ”Koffen” Nykopp längst till höger, följde Fredrik Smulters framgångar under fjolårets VM i Sundsvall.
Fredrik Smulter avslutade en lång och framgångsrik karriär efter EM-guldet i Torneå i somras. En busslast Malaxbor, inklusive barnen Felix och Viktor som håller i pokalen och Kristoffer ”Koffen” Nykopp längst till höger, följde Fredrik Smulters framgångar under fjolårets VM i Sundsvall. Bild: Vbl/Mikael Nybacka Fredrik Smulter,tyngdlyftning

”Tjuren från Malax” har gjort det igen. När FSI:s Bragdmedalj för 2017 delas ut är det Fredrik Smulter som blir historisk. Han är den första som har fått utmärkelsen två gånger.

En pensionerad styrkelyftare får äran att ta emot Bragdmedaljen 2017 från FSI. Vid den finlandssvenska idrottsgalan i Helsingfors tilldelades Fredrik Smulter priset.

Det är andra gången som Smulter står som vinnare. Den första gången var 2009 – och nu binder han ihop sin tävlingskarriär med en historisk utmärkelse.

Ingen har fått Bragdmedaljen två gånger, men nu har den populäre Smulter – ofta kallad ”Tjuren från Malax” – brutit den barriären.

Den här gången får det ses som ett tack för lång och trogen tjänst på hög nivå. Efter EM-guldet i klassisk bänkpress i Torneå i augusti – där han inte lyckades med målet att slå världsrekord – meddelade Smulter nämligen att tävlingskarriären är en avslutad historia.

Fyra VM-guld och världsrekord

Han avslutade karriären som en vinnare – och det är också så han blir ihågkommen i styrkelyftskretsar. Under de senaste åren har Smulter tillhört världens bästa i sporten.

Han är fyrfaldig världsmästare i bänkpress – 2009, 2012, 2014 och 2015 – och slog dessutom världsrekord i tungviktsklassen 2014. Då lyfte Smulter 400 kilogram.

I FSI:s motivering står det bland annat att ”Smulter lyfte in sig i våra finlandssvenska hjärtan och blev en rikskändis när han lyfte världsrekord med 400 kilogram i bänkpress”.

De två övriga nominerade idrottarna var Eevi Bengs och Eva Wahlström. Bengs håller på med modern femkamp och under 2017 tog hon VM-guld och VM-silver i lagsprint. Wahlström är en av Finlands bästa boxare och innehar WBC-förbundets VM-bälte i superfjärdervikt.

Tio senaste vinnarna av Bragdmedaljen:

2017: Fredrik Smulter (styrkelyft)
2016: IFK Mariehamn (fotboll)
2015: David Söderberg (friidrott)
2014: Leo Komarov (ishockey)
2013: Mårten Boström (orientering)
2012: Silja Racing Team (segling)
2011: Staffan Tunis (skidorientering)
2010: Sandra Eriksson (friidrott)
2009: Fredrik Smulter (styrkelyft)
2008: Katja Nyberg (handboll)

Läs mera:

Historiska bragdmedaljören Fredrik Smulter: Saknar känslan av att ingen är bättre än mig

Förtjänar jag verkligen det här? Det var en av Fredrik Smulters första tankar då han fick veta att han får ta emot den finlandssvenska Bragdmedaljen för året 2017. Året som blev hans sista som styrkelyftare.

Läs mera:

Flygande start på nya året – nu får Andersson också FSI:s stora ungdomspris

Saga Andersson har inlett sitt år med nya rekordnoteringar. I kväll tilldelades hon dessutom det största stipendiet av FSI:s ungdomspris vid den finlandssvenska idrottsgalan.

Läs också