Hoppa till huvudinnehåll

Cancersjuka i Österbotten behöver PET-scanner - förening kämpar för att få apparaten

Markku Suoranta och Christer Strömbäck.
Markku Suoranta och Christer Strömbäck. Markku Suoranta och Christer Strömbäck. Bild: YLE/Roger Källman porträtt,Christer Strömbäck

Det är hög tid att Österbotten får en egen PET-röntgenapparat. Det anser man vid Österbottens cancerförening och kör därför igång kampanjen #PETforBotnia.

För att på allvar köra igång kampanjen väntar man enbart på ett besked från styrelsen för Vasa sjukvårdsdistrikt. Styrelsen ska den 19 februari ta ställning till frågan om PET-apparaten ska införskaffas. Också sjukvårdsdistriktets fullmäktige ska godkänna köpet, eftersom det inte handlar om någon billig maskin.

- En PET-scanner kostar kring 2,5 miljon euro, så vi vill veta att åtminstone styrelsen ger grönt ljus före vi startar vår insamling, säger Markku Suoranta som är verksamhetsledare vid Österbottens cancerförening.

Tungt resa till Åbo

Cancerföreningen har redan länge talat för inköpet av en PET-scanner till Vasa centralsjukhus.

- För den som är svårt sjuk i cancer är det jättetungt att resa till Åbo eller Tammerfors för den här undersökningen, många låter bli. Dessutom kan man behöva undersökas flera gånger, säger Suoranta.

I såväl Åbo som Tammerfors är väntetiden dessutom längre än den förväntas bli om i Vasa om centralsjukhus får en egen apparat.

- Vi jobbar för att det ska finnas bra vård nära, säger säger Christer Strömbäck som är styrelsemedlem i Österbottens cancerförening och ska arbeta med insamlingskampanjen.

Tar bilder som ingen annan apparat

Enligt Suoranta skulle 200 österbottniska cancerpatienter varje år behöva en PET-CT-undersökning, men inte ens hälften av dem orkar med resan till Åbo eller Tammerfors.

- Den här apparaten skulle helt enkelt höja statusen på vården vid Vasa centralsjukhus och i hela Österbotten, man måste helt enkelt ha den här apparaten idag.

Positronemissionstomografi (PET) kombinerad med datortomografi (CT) är en metod med vilken man kan utföra oerhört detaljerad diagnostik, inte minst inom just onkologin.

- Apparaten används mycket bland annat när man söker efter cancermetastaser, så att man sedan exempelvis kan skräddarsy rätt sorts strålbehandling, säger Christer Strömbäck.

Målet hundratusen

Österbottens cancerförening hoppas med sin kampanj, bara den blir av, bidra rejält till inköpet av PET-scannern.

- Vårt mål är att samla ihop minst 100 000 euro, säger Markku Suoranta.

Medicinska stiftelsen i Vasa har samlat ihop en lika stor summa och vi kan inte tänka sig att vara sämre skrattar Markku Suoranta och Christer Strömbäck.

Läs också