Hoppa till huvudinnehåll

Enorm dopningsskandal blossar upp inför OS: Tiotals skidmedaljörer på lista över misstänkta

Skidåkare.
Skidåkare. Bild: EPA / All Over Press längdskidåkning

Ett nytt avslöjande skakar längdåkningen med en knapp vecka kvar till vinter-OS i Pyeongchang. En betydande andel av 2000-talets skidmedaljörer har uppvisat misstänkta blodvärden. Även finländare pekas ut.

Det är en tung dopningsbomb som slår ner mindre än en vecka före OS-premiären.

I ett internationellt samarbete mellan svenska SVT, brittiska Sunday Times, tyska ARD och tjeckiska Republik har tiotusen blodprover från åren 2001-2010 av närmare tvåtusen elitskidåkare analyserats.

Resultaten är mörka.

Många av idrottarna i databasen är aktiva och har vunnit OS- och VM-medaljer. Tillsammans har de tagit över 300 medaljer, varav nästan en tredjedel guld.

Av medaljörerna har 41 procent, det vill säga ett sjuttiotal åkare, uppvisat misstänkta blodvärden under karriären. Det kan jämföras med 13,5 procent för åkare i databasen som inte vunnit internationella medaljer.

Sunday Times hävdar att drygt 50 av längdåkarna på plats i Pyeongchang uppvisat misstänkta blodvärden under karriärens gång.

”Stor förekomst av dopning”

De misstänkta värdena bevisar inte användningen av dopning. Misstankarna baserar sig på det såkallade blodpasset som infördes 2009, där en idrottares blodvärden jämförs över tid.

Med denna metod ska man kunna reagera på onormala förändringar, till exempel i samband med stortävlingar. Genom att jämföra åkarnas individuella blodvärden får man fram ett off score-värde.

Blodpasset fångar upp onormala variationer, som kan orsakas av blodmanipulation. Statistiskt sett kan avvikande värden förklaras av naturliga orsaker hos ungefär en procent av idrottarna.

– En sak som ganska uppenbart sticker ut i blodprofilerna är att det förekommer mycket förändringar runt tiden för stora mästerskap, säger den amerikanska läkaren James Stray-Gundersen i SVT-programmet Uppdrag granskning.

– Det finns ett stort antal medaljörer som haft onormala eller väldigt onormala blodvärden, vilket tyder på att det finns stor förekomst av dopning inom längdskidåkningen.

Finländare med på listan

Stray-Gundersen är en av fyra experter i form av läkare, professorer och forskare som SVT anlitat för att analysera uppgifterna.

Inga åkare namnges, men idrottare från Sverige, Norge, Finland, Ryssland, USA, Österrike, Tyskland, Spanien, Italien, Tjeckien och Estland har uppvisat höga värden.

Antalet finländare på listan preciseras inte. Finland finns inte med på Sunday Times uppräkning av de misstänkta medaljörernas nationer.

Däremot har SVT märkt två svenskar med stora variationer i blodpasset. Av dem pekas framför allt den ena ut med särskilt slående värden. Det som speciellt sticker ut är off score-värdet på över 130.

– Ett off-score över 130 är väldigt, väldigt sammankopplat med dopning. Jag tror att det är en chans på 1 på 10 000 att det skulle vara av naturliga orsaker. Jag är praktiskt taget säker på att detta är dopning, säger Stray-Gundersen.

”Kan finnas medicinsk grund”

Tre av experterna SVT talar med bedömer svensken som sannolikt dopad, den fjärde som misstänkt dopad. Sveriges landslagsläkare Per Andersson medger att så här höga värden inte hör till vanligheterna.

– I och med att vi ser de här värdena så är det naturligtvis så att man ska titta närmare på den åkaren. Det håller jag med om. Men ett off score kan inte enskilt fälla en åkare, påminner Andersson.

– Jag känner mig väldigt övertygad att om det här gäller åkare som är med i OS nu så finns det med hög sannolikhet naturliga förklaringar till det här. Jag vill fortfarande hävda att jag är väldigt trygg med att de åkarna som representerar Sverige i längdskidåkning inte sysslar med bloddopning.

Sveriges förbundskapten Rikard Grip vill betona att höga blodvärden inte automatiskt innebär att åkaren ifråga dopat sig.

– Det kan finnas medicinsk grund till att det är så, och det är väldigt viktigt att påpeka, konstaterar Grip till Sportbladet.

Läs mera:

Kritik mot dopningsnyheten från flera håll – Torgny Mogren: Känns otroligt märkligt

De nya uppgifterna bevisar ingen dopning, betonar flera nordiska skidkännare. Jag tycker att man är ute i en journalistisk gråzon när man rentav hävdar att det handlar om dopning, säger Sveriges landslagsläkare.

Läs också