Hoppa till huvudinnehåll

Greker samlas till jättedemonstration om namnet Makedonien

Tusentals personer demonstrerar i Thessaloniki i Grekland mot en kompromiss mellan Grekland och grannlandet Makedonien i tvisten om namnet Makedonien.
Tusentals personer demonstrerar i Thessaloniki i Grekland mot en kompromiss mellan Grekland och grannlandet Makedonien i tvisten om namnet Makedonien. Tusentals personer demonstrerar i Thessaloniki i Grekland mot en kompromiss mellan Grekland och grannlandet Makedonien i tvisten om namnet Makedonien. Bild: EPA-EFE/NIKOS ARVANITIDIS Thessaloníki,Grekland,demonstrationer

Efter en stor demonstration i Thessaloniki i provinsen Makedonien för två veckor sedan samlas hundratusentals greker till en ny demonstration med kravet att regeringen inte kompromissar med grannlandet Makedonien.

En kompromiss om namnet Makedonien uppges vara nära förestående, något som demonstranterna ogillar. Demonstrationen i Aten kommer enligt arrangörerna att samla upp till en miljon människor.

- Det kommer att bli majestätiskt. Det här har aldrig tidigare hänt. Det kommer att skicka en stark signal både i och utanför Grekland, säger demonstrationens talesman Michalis Patsikas.

Tusentals greker demonstrerar i Thessaloniki 21.1.2017 mot att grannlandet Makedonien använder namnet Makedonien.
Demonstranter i Thessaloniki den 21 januari 2018 Tusentals greker demonstrerar i Thessaloniki 21.1.2017 mot att grannlandet Makedonien använder namnet Makedonien. Bild: EPA-EFE/NIKOS ARVANITIDIS Thessaloníki,Grekland

Kompositören Mikis Teodorakis, 92, väntas vara huvudtalare under manifestationen som uppges ha organiserats och finansierats av grupper av grekiska emigranter med stöd av pensionerade officerare, grekiska kulturella föreningar och kyrkliga grupper.

Regeringen har beskyllt extremhögern och det nynazistiska Gyllene gryning för att försöka utnyttja missnöjet i den här frågan.

Journalisten Georgia Bitakou säger till nyhetsbyrån AFP att demonstrationen är opolitisk.

- Vi är alla patrioter. Det finns inga partier, inga färger, säger hon.

Samtidigt har flera oppositionspolitiker antytt att de kommer att delta i demonstrationen för att också protestera mot regeringens skattehöjningar.

Grekiskt kulturarv

Demonstranterna anser att namnet Makedonien tillhör det grekiska kulturarvet ändå från Alexander den stores tid. Han var bland annat kung i Makedonien som då var det ledande riket i antikens Grekland.

Regeringen har sagt att demonstrationerna inte kommer att påverka regeringens beslutsamhet att lösa den långvariga tvisten om namnet Makedonien.

Republiken Makedonien och regionen Makedonien

Republiken Makedonien

 • Gränsar till Serbien i norr, till Albanien i väster, till Grekland i söder och till Bulgarien i öster.
 • Ingick som republik i det forna Jugoslavien.
 • Förklarade sig självständigt är 1991. Då uppstod en konflikt i samband med att det officiella namnet Republiken Makedonien antogs. I konstitutionen angavs det att landet företräder också makedonier utanför landets gränser.
 • Grekland och Bulgarien protesterade mot namnet, och också mot utformningen av landets flagga. Länderna hänvisade till att Makedonien är en gammal region där stora delar ligger i de här två grannländerna.
 • Konflikten är trots FN-medling olöst och har bland annat lett till att landet på grund av hotet om veto från Grekland inte har beviljats medlemskap i EU eller Nato.
 • Landets officiella benämning i FN och i många andra internationella sammanhang är FYROM (Former Yugoslav Republic of Mecedonia). Under senare år har dock allt fler länder accepterat namnet Republiken Makedonien.
 • År 2002 var makedonierna landets största folkgrupp (64 procent), följda av albaner (24 procent), turkar (4 procent) och romer (3 procent).

Regionen Makedonien i norra Grekland

 • Makedonien är ett huvudsakligen bergigt och skogrikt område kring floderna Axios (Vardar) och Aliakmon i centrum och Strymon i öster.
 • Området hör till de rikaste jordbruksbygderna. Turistnäringen är betydande - med både badorter och skidsportcentrum.
 • Huvuddelen av befolkningen bor kring huvudstaden Thessaloniki.
 • Traditionellt har Makedonien haft en etniskt mycket blandad befolkning men utflyttning har lett till att den ickegrekiska befolkningen i dag utgör bara 10 procent. De flesta invånare är makedonier men det finns också många olika muslimska folkgrupper.


(Källa: Nationalencyklopedin)

Tvisten har pågått sedan 1991 då den tidigare jugoslaviska republiken Makedonien blev en självständig nation. På grund av Greklands protester blev Makedonien medlem i Förenta Nationerna under namnet FYROM, den tidigare jugoslaviska republiken Makedonien.

Grekland har också hotat lägga in veto mot om Makedonien ansöker om medlemskap i militäralliansen Nato.

Makedonien har fört ärendet till Internationella domstolen i Haag som har slagit fast att det är fel av Grekland att sätta käppar i hjulen för grannlandet.

En eventuell kompromiss skulle kunna innebära att Makedonien byter namn till Nya Makedonien, Norra Makedonien, Övre Makedonien eller något liknande för att skilja åt namnet på staten och den grekiska provinsen.

68 procent av grekerna motsätter sig enligt en mätning i januari alla nya namnförslag där namnet Makedonien ingår.

Källor: AFP,Reuters, Al-Jazeera, Nationalencyklopedin

Läs mera:

Grekisk storprotest: Det är inte staten Makedonien utan den grekiska provinsen som har rätt till namnet

Tiotusentals greker i staden Tessaloniki i den nordliga provinsen Makedonien har demonstrerat mot att staten Makedonien använder namnet Makedonien. Namntvisten har pågått i 27 år.