Hoppa till huvudinnehåll

Historiska bragdmedaljören Fredrik Smulter: Saknar känslan av att ingen är bättre än mig

Den nöjda landslagstränaren Tommi Paavilainen drar tröjan av Smulter.
Fredrik Smulter satte punkt med EM-guld i somras. Den nöjda landslagstränaren Tommi Paavilainen drar tröjan av Smulter. Bild: Yle / Petter Sandelin Fredrik Smulter,vm i bänkpress

Förtjänar jag verkligen det här? Det var en av Fredrik Smulters första tankar då han fick veta att han får ta emot den finlandssvenska Bragdmedaljen för året 2017. Året som blev hans sista som styrkelyftare.

Styrkelyftaren Fredrik Smulter tilldelades på lördagen den finlandssvenska bragdmedaljen för år 2017. Smulter var nominerad tillsammans med Eva Wahlström och Eevi Bengs, och får medaljen för andra gången i karriären. Han fick sin första bragdmedalj efter VM-guldet 2009.

– Det första jag tänkte, och som jag också kommer att tänka på i framtiden, är att jag är den förste som får den här utmärkelsen två gånger. Det andra jag tänkte var om jag verkligen förtjänade det här.

– 2017 tog jag EM-guld men jämfört med tidigare år så var det ingen toppsäsong. I motiveringen står det att det är för hela karriären och då kan jag bättre omfatta den här utmärkelsen. Det gör mig riktigt stolt och glad, säger Smulter till Yle Sporten.

Är det andra känslor den här gången än 2009?

– Det är klart, och jag är mycket äldre nu. Förra gången hade jag just vunnit mitt första VM-guld och då var allt nytt. Det är lite mer nostalgikänslor nu men det känns nog jäkligt bra.

Mycket press på plats.
Mycket press på plats. Bild: Yle / Petter Sandelin vm i bänkpress

Hur skulle du beskriva ditt idrottsår?

– Det var året då jag tog beslutet att sluta tävla. Det var sista andningen på tävlingskarriären.

Först EM-guld – sedan lade Smulter av

Smulter vann EM-guld i klassisk bänkpress i Torneå i augusti. Dagen efter guldet gick han ut med att han skulle avsluta tävlingskarriären som hade pågått sedan början av 2000-talet.
https://svenska.yle.fi/artikel/2017/08/14/tjuren-fran-malax-har-gjort-sitt-fredrik-smulter-lagger-av

Trots att han fick sluta som en vinnare blev EM inte som han hade tänkt sig. Än i dag, ett drygt halvt år senare, känner han en viss besvikelse.

– Jag var i bättre form och förväntade mig ett bättre resultat. Det var ändå roligt att sluta på topp och det var väldigt viktigt. Det kan hända att karriären skulle ha fortsatt i någon form om jag inte fått det perfekta slutet.

Hur är livet som idrottspensionär?

– Det är nog bra. Jag tränar nästan varje dag och har gått ner 25 kilogram i vikt. Jag har familjen att sköta om och så är jag tränare för Malax IF:s representationslag i ishockey.

– Det är skönt att slippa den personliga pressen, att varje dag försöka prestera på toppnivå.

Början av karriären ett fint minne

Smulter säger att han inte saknar att tävla men trots att han fortfarande tränar så ger det inte samma kick som under tävlingskarriären.

– Känslan och vetskapen av att ingen är bättre än mig då jag tränar kan jag sakna i dag, säger han.

En busslast Malaxbor, inklusive barnen Felix och Viktor som håller i pokalen och Kristoffer ”Koffen” Nykopp längst till höger, följde Fredrik Smulters framgångar under fjolårets VM i Sundsvall.
Smulter har haft en stor klack med sig på vissa tävlingar. En busslast Malaxbor, inklusive barnen Felix och Viktor som håller i pokalen och Kristoffer ”Koffen” Nykopp längst till höger, följde Fredrik Smulters framgångar under fjolårets VM i Sundsvall. Bild: Vbl/Mikael Nybacka Fredrik Smulter,tyngdlyftning

Då Smulter gick ut med att karriären är över var det världsrekordet 400 kilogram med utrustning som han valde att lyfta upp som bästa minne.

Det stämmer även i dag – men också inledningen av karriären har en speciell plats i minnena.

– Jag minns nästan allt med värme, men de första åren var speciella då allt var så nytt och stort. Jag hade väldigt bra gemenskap med kompisarna som var med på tävlingarna.

– Jag har haft ett personligt nätverk runt mig medan andra ofta har en idrottsförening. All hjälp och stöd jag fått av kompisarna, frun och familjen är ovärderlig, säger Smulter.

Behöver få avstånd från sporten

Sedan Smulter slutat har grenen tappat ett stort affischnamn i både Svenskfinland och hela landet. Ove Lehto och Kenneth Sandvik håller fortsättningsvis fanan högt men själv vill Smulter lyfta fram två andra namn.

– Susanna Törrönen är brutalt bra på det hon gör och är ett namn som är på frammarsch. Ett namn som inte syns så ofta i finlandssvensk media är Antti Savolainen. Han har vunnit flera VM-medaljer och varit inbjuden till presidentbalen flera gånger. Trots att han är över 40 år så gör han väldigt bra prestationer.

Smulter säger att han alltid hjälper till med råd och tips åt andra styrkelyftare men i nuläget vill han inte ta steget tillbaka in i sporten i egenskap av tränare.

– Just nu har jag inget intresse av det. Jag har levt och andats styrkelyft i nästan 20 år, så det är bra att få lite avstånd. Men jag följer ju med andra lyftares karriärer.

Läs mera:

Smulter om karriärens höjdpunkt: Det gjorde väl mig till kändis

Den 14 augusti blev det officiellt: styrkelyftaren Fredrik Smulter lägger av med sin tävlingskarriär. Yle-redaktören Magnus Hansén intervjuade Smulter i något som kunde beskrivas som karriärens avslutningsintervju.

Läs mera:

Den överlägsna årets idrottare-favoriten Smulter vill inte vara en freakshow

Fredrik Smulter kammade hem hälften av rösterna när Yle Sportens läsare fick rösta på sin favorit till årets idrottare i Finland 2015. Men han väntar sig ingen framgång i den officiella omröstningen: ”Grenen är fel”.

Läs också