Hoppa till huvudinnehåll

Kläddesignerns tips för etiska kläduppköp: Låt inte modemarknaden bestämma vad du köper

Kläddesigner Elin Sandholm talar för en etisk klädbransch
Kläddesigner Elin Sandholm talar för en etisk klädbransch. Kläddesigner Elin Sandholm talar för en etisk klädbransch kläddesign,slottsbalen

Konceptet slow fashion utmanar slit-och-släng-tänket. Slow fashion, långsamt mode, innebär att kvalitet går före kvantitet.

Hållbart mode handlar om att man som konsument tänker i termer av hållbar produktion och minskad miljöbelastning.

Formgivaren Elin Sandholm från Karis ger oss sina fem bästa tips för slow fashion.

1. Dina behov

- Det absolut första är att fundera på dina behov och din egen livsstil.

Det är de kvicka förälskelserna man kunde försöka motstå för att inte konsumera så mycket överflöd― Elin Sandholm

- Vi har en marknad som hela tiden försöker styra oss. Har man barn ser behoven annorlunda ut än om du jobbar i storstan.

2. Tycke och smak

Också här försöker modemarknaden knuffa oss i en viss riktning, eller föra fram en viss stil.

Då lönar det sig att öppna garderobsdörren och titta in.

- Och se efter vilka kläder du har använt mycket under det senaste året. Då får du en uppfattning om vad du trivs i. Inte bara vad gäller klädernas utseende utan också silhuetten; är det lösa eller tajta kläder du gillar bäst? Vilken typ av byxor?

En blå långklänning.
Sandholm skapar multifunktionella plagg. En blå långklänning. Karis,Västnyland,Raseborg,kläddesign,kläddesigner (planerare),klänning,långklänning

Också om alla stilar är tillåtna så kan det hända att du blir tvungen att söka lite extra efter plagg som producerats så att de inte förstör miljön.

Och försöka undvika att gå i fast fashion-fällan.

- Man kan lätt få en förälskelse när man ser någonting nytt och bli dödskär i det. Men så bleknar det efter några veckor och man inser att det inte var min grej. Det är de kvicka förälskelserna man kunde försöka motstå för att inte konsumera så mycket överflöd.

3. Materialet

När du ser ett plagg i butiken och det passar din livsstil, kolla först vad det är gjort av.

- Innan du ens provar det, kolla materialsammansättningen. Det står på den lilla tvättlappen inne i plagget.

I Finland är det förbjudet att sälja plagg som saknar lapp med material- och tvättråd.

Det vi har på oss ska också kännas behagligt på kroppen. Därför använder man ofta kläder av naturmaterial som andas.

- Det är A och O att man ska ha sköna kläder, i annat fall blir de garanterat oanvända. Som den där svettiga tunikan som gör dig blöt under dagen.

Vad ska man då undvika om man ser det på lappen?

- 100 procent syntetiska fibrer. Men det kan stå någonting annat där, till exempel akryl eller polyester. Så man måste lära sig vad som är syntetiskt, eftersom det finns så många olika slags fibrer och man tröttnar lätt.

Nylon hör också till de fibrer som tillverkas helt på kemisk väg, de innehåller inga naturfibrer. De är alltså dåliga både för bäraren och miljön.

4. Prova ordentligt

Elin Sandholms tips nummer fyra för slow fashion handlar om att ge sig tid i provrummet.

- Jumpa lite och böj dig. Det är ju störande om byxorna faller ner sen. Sträck på armarna, speciellt om du köper plagg som ska hållas uppe. Sätt dig ner på pallen, traska omkring lite i butiken.

Om man hatar provrum och hellre köper hem plagget genast så måste man också se till att lämna tillbaka det, om det inte passar.

Den ökande näthandeln gör också att man kanske inte ids returnera ett billigt plagg som sitter illa. Då kan det löna sig att försöka handla lokalt istället.

Kläddesignern Elin Sandholm drömmer om ett eget klädmärke.
Elin Sandholms klänningar har dansat på slottsbalen. Kläddesignern Elin Sandholm drömmer om ett eget klädmärke. Bild: YLE/Malin Valtonen unga förmågor i västnyland,Raseborg

5. Vid en fullträff, köp flera exemplar

Har du hittat ett klädesplagg som passar bra på alla sätt, köp flera på samma gång.

- Det brukar jag själv göra med byxor som slits snabbt. Då skriver jag ett G i det första paret. Så vet jag att dom kan jag ha till vardags medan det andra paret kan användas till fest.

Secondhand då?

Loppmarknader är bra men också här gäller principen att inte förköpa sig bara för att det är billigt.

Att köpa billigt kan också i längden bli dyrt, om plaggen blir många och oanvända.

- På loppis har man å andra sidan råd att testa olika stilar och se vad man trivs i. Det kan vara bra för unga människor som ännu är osäkra och inte har hittat sin stil.

Marknaden och konsumenten

Elin Sandholm tycker att klädmarknaden och de stora kedjorna i högre grad kunde ta sitt ansvar och vara mer ekologiskt medvetna. Men konsumenterna kan också påverka marknaden genom sitt beteende.

- Om allt fler köper kläder som sytts av ekologiska tyger så är det sannolikt att klädbutikerna ökar utbudet av dem. Vi måste som konsumenter visa vad vi vill ha.

Kläddesignern Elin Sandholm är 28 år och kommer från Karis, Raseborg.

Hennes företag E/S Design jämte studion finns i det som tidigare var valsverkets kontor i Åminnefors.

Sannholms klänningar bars av tre kvinnor på Slottsbalen i december 2017. Det var Maarit Feldt-Ranta, Anna Lundberg och Nora Löfström.

Artikeln bygger på en intervju av Gunilla Ginström.