Hoppa till huvudinnehåll

Myten om rock n’ roll-livsstilen är i förändring – vägen tillbaka ur missbruk lika viktigt som att vara rebell

Sångaren Vince Neil sjunger.
Mötley Crüe är en bland många band i rockens värld som tampats med substansmissbruk Sångaren Vince Neil sjunger. Bild: EPA/WARREN TODA Vince Neil,Mötley Crüe,Glamrock,heavy rock,heavy metal

Bilden av rock- och popvärlden går ofta hand i hand med alkohol eller droger. Det förutsätts nästan av en rockstjärna värt sitt salt att hen ska ha någon form av missbruk och ett vilt leverne, kanske i form av ett sönderslaget hotellrum eller liknande.

Men hur är det med rockkulturen nuförtiden egentligen? Är det enbart en myt, eller ligger det något i det hela? Toni Törrönen, promotor och projektledare för Rockfest anser att det rätt långt handlar om den publicitet som just kändisskapet innebär.

- En artist är i mediernas blickfång hela tiden, och därför kommer missbruk fram lättare och gör att det verkar som att artister är de enda som gör det. Det är precis lika mycket alkohol eller droger i andra yrken, till exempel inom reklambranschen.

Enligt Törrönen är kulturvärldens användning av alkohol och substanser inte unikt på något sätt, men det syns mer. Och det finns en inställning att det är en viss typ av personer som tillhör den kreativa branschen, som lever hårt och med begränsad användning av bromsar, menar Törrönen.

Så jo, rock n’ roll-livet både är och inte är.

Atte Oksanen, professor i socialpsykologi vid Tammerfors universitet, har studerat det här ur en annan vinkel, nämligen via artisternas egna texter i form av självbiografier.

Bild på Atte Oksanen
Atte Oksanen har forskat i rockartisternas bild av sitt eget missbruk Bild på Atte Oksanen Bild: Atte Oksanen forskare

Han har fokuserat på hur stora artister som Iggy Pop eller Tina Turner eller gänget bakom Mötley Crüe framställt sitt missbruk.

Det är precis lika mycket alkohol eller droger i andra yrken― Toni Törrönen, promotor

Redan jazzmusikerna hade många gånger problem med missbruk, och det övertogs sedan av rockvärlden. Han konstaterar att den här är väldigt amerikansk till sin utformning.

Oksanen menar också att amerikanska läkares förkärlek för att skriva ut diverse läkemedel till stressade artister är en bidragande faktor.

Ojämlikt även när det är som sämst

Dessutom belyser han att kvinnliga artister hade det ännu svårare i den här kulturen under 1960- och 70-talet.

- Det är rätt talande när man jämför Marianne Faithfuls och Keith Richards självbiografier. Keith Richards fick alltid hjälp av skivbolagen eller andra runt sig när det blev problem, medan Marianne Faithful i princip levde på gatan under en tid.

Det är överhuvudtaget mycket mera tragiska berättelser man möts av i kvinnornas självbiografier, säger Oksanen.

Marianne Faithfull.
Marianne Faithful fick känna på rocklivets mörkare sidor under karriären Marianne Faithfull. Bild: EPA / JEAN-CHRISTOPHE BOTT Marianne Faithfull

Kvinnorna fick jobba mot en massa fördomar och tidens synsätt. De slets mellan att vara en del av den ”grabbigare” delen med mycket droger och sprit, eller att hålla sig borta från den för att undvika att bli utnyttjade.

Om de hamnade i den grabbigare ändan kunde det snabbt få tyngre följder, eftersom manliga rockstjärnorna fick mera hjälp än de kvinnliga när missbruket väl blev ett stort problem.

Artistlivet inbjuder till missbruk

Press under karriären på att lyckas, att få spelningar och synlighet, och sedan press på att upprätthålla den när du väl kommit upp dig, är en bidragande orsak till att många artister tar till ”hjälpmedel”.

En drogmissbrukare förbereder en dos heroin
Droger, alkohol och piller - allt för att få artistlivet att hålla ihop En drogmissbrukare förbereder en dos heroin Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS missbrukare

Artistlivet för en turnerande musiker har också sina baksidor. Både under och efter turnén.

- Tänk dig att du är på turné i två år, och så kommer du hem till vardagen, säger Törrönen. Det blir en alldeles otroligt ensam känsla. Från att ha umgåtts med en massa människor hela tiden och levt med dem intensivt, så hamnar du i den här ensamheten. Det flow du har haft är inte där längre.

Det är mentalt mycket tufft. Och ju större du blir, desto ensammare känner du dig kanske, trots att du är omgiven av folk, konstaterar Törrönen.

Även Atte Oksanen tar upp turnéer som exempel. De är långdragna, stundtals jätteintensiva och stundtals tråkiga, och kräver en livsstil som sedan kolliderar med vardagen i övrigt.

Dessutom är grupptryck ständigt närvarande och substanser lättillgängliga.

- Vid varje fest eller skivsläpp så serveras det alkohol, till exempel champagne, berättar Toni Törrönen. Det är alltid där.

Men det här är på väg att förändras.

Den återfödda syndaren

Rockkulturen med droger, alkohol och ett vilt leverne är på sätt och vis en salig röra av tanken på artisten som en vild, skapande varelse, en mediebild som blåser upp och förstärker samma bild, och en realitet skapad av arbetsförhållandena.

Ju större du blir, desto ensammare känner du dig kanske, trots att du är omgiven av folk

Pressen att prestera, att turnéra, att vara social och ”på” kräver sitt, och gör att många artister tar substanser till hjälp för att orka. Även stödtrupperna, som managers, roadies, arrangörer och andra lever under konstant tryck att bygga vidare på artistens framgång, och även här tar man ofta till alkohol eller droger eller piller för att hänga med.

Så här har det varit. Men Atte Oksanen hittade ett nytt inslag i bilden av rockstjärnan när han plöjde igenom artisternas självbiografier.

- Sedan kring millennieskiftet har det här med rehabilitering blivit allt mera framträdande i texterna, säger Oksanen. Det blir en del av berättelsen, att de når den absoluta botten och sedan tar sig upp igen. Det blir en överlevnadssaga och bidrar till känslan av rå äkthet, ett annars också eftersträvansvärt drag i rockmusiken.

Rehabiliteringen, den stora kollapsen när det går för långt, och återhämtningen efter det, har blivit en del av rockmyten. ”Vägen tillbaka” är den senaste delen i narrativet.

Horan och Madonnan

Överhuvudtaget håller publikens syn på oregerligt leverne att förändras. Under de senaste åren har många kända artister förlorat kampen mot de substanser de använde. Och det sätter artisterna i en knepig sits, konstaterar Toni Törrönen.

- Det är inte coolt längre, säger Törrönen. Och det är ok att säga att man inte dricker om man är på en fest där det bjuds på alkohol. Men samtidigt finns ju tanken på att artister genom historien skapat med hjälp av och fått inspiration av substanser. Vad händer sen om man slutar och rehabiliterar sig? Det kanske inte blir något mera skapat, eller så blir det som skapas väldigt annorlunda.

August Strindberg
Inte bara musiker inspireras av droger och alkohol. August Strindberg gillade absint, och skrev prosa om det August Strindberg Bild: YLE/Public domain artist,august strindberg

Det blir en allt mera splittrad bild som ska upprätthållas.

Atte Oksanen har liknande intryck av en förändring, och det är egentligen en rätt klassisk konflikt som tar form:

- Publiken vill att artisten ska vara farlig, men ändå inte, menar Oksanen. Och den nya tidens medier på nätet och konsertbeteende där folk har mobiler och kan dokumentera allt, har lett till att artister synas i sömmarna på ett annat sätt.

Sumpar du en spelning, till exempel på grund av att du är påverkad, kommer det att få konsekvenser omedelbart, konstaterar Oksanen.

I dag räcker det alltså inte att vara stjärnan som bråkar och lever ut sina passioner, lika viktigt börjar det bli att komma till insikt och göra bot och bättring. I alla fall i teorin.

Vad händer sen om man slutar och rehabiliterar sig?

Men elementet av spänning måste finnas kvar.

Medan gamla rockare försöker ge sina vilda dagar en ny dimension söker nyare generationer sin plats. Och det är inte alltid självklart att renlevnad är det mest önskvärda.

Det finns flera exempel på "snälla" stjärnor, Miley Cyrus och Britney Spears till exempel, som brutit med sin gamla image och blivit "farliga".

Frågan är vad artister i framtiden kommer att vara? Hur snälla vill vi ha våra stjärnor innan det blir...tråkigt?

Läs också