Hoppa till huvudinnehåll

Nystart för politiskt spel om valåret 2019: Borde EU- och riksdagsvalet slås ihop?

Valaffischer inför presidentvalet 2018.
Enligt den ursprungliga planen skulle det kommande landskapsvalet ha ordnats samtidigt som presidentvalet i januari 2018. Nu är landskapsvalet framskjutet till oktober 2018, men SDP kan tänka sig att skjuta fram det ända till riksdagsvalet i april 2019. Valaffischer inför presidentvalet 2018. Bild: Lehtikuva affischer,val (kognition),Presidentvalet i Finland 2018

Centern vill slå ihop nästa års riksdagsval med EU-valet, men både SDP och SFP verkar motsätta sig förslaget. En sammanslagning skulle spara pengar och troligtvis höja valdeltagandet, men enligt statsvetare Åsa von Schoultz ligger det också ett politiskt spel i bakgrunden.

Det är Centerns partisekreterare Jouni Ovaska som i en kommentar till nyhetsbyrån STT säger att partiet ännu en gång kommer att föreslå att riksdagsvalet ordnas samma dag som Europaparlamentsvalet 2019.

- Jag skulle hoppas att vi tillsammans med partierna ännu kan se om valen kan ordnas samtidigt, säger Ovaska.

Jouni Ovaska, partisekreterare för Centern.
Centerns partisekreterare Jouni Ovaska vill igen diskutera möjligheterna för ett dubbelval nästa år. Jouni Ovaska, partisekreterare för Centern. Bild: Lehtikuva Jouni Ovaska,partisekreterare,Centern i Finland

Frågan har varit uppe flera gånger det senaste året, men partierna har inte kunnat enas om ett dubbelval.

Till exempel har Socialdemokraterna motsatt sig idén att flytta fram riksdagsvalet. I stället kan SDP tänka sig att ordna landskapsval och riksdagsval samtidigt, men det lär bli svårt för Centern att acceptera.

Spelar Centern på landskapsvalet?

Åsa von Schoultz, professor i statslära vid Helsingfors universitet, tror att det är just landskapsvalet som ligger bakom Centerns iver att igen lyfta upp frågan om dubbelval.

Landskapsvalet ska enligt planerna ordnas i oktober i år men lagstiftningen om landskapsreformen blir klar först vid midsommar, så det är bråttom.

- Möjligtvis kan det tänkas vara kopplat till att Centern är starka förespråkare för att vi faktiskt ska få ett landskapsval till hösten. De vill inte riskera detta.

Statsvetaren Åsa von Schoultz
Åsa von Schoultz är professor i statslära vid Helsingfors universitet. Statsvetaren Åsa von Schoultz Bild: Robert Seger forskare åsa von schoultz

Att skapa ett nytt landskapsval, alltså valet där finländarna väljer de politiker som i framtiden bland annat ska ansvara för social- och hälsovården, är Centerns största politiska triumfer sedan riksdagsvalet 2015.

Att slå ihop de två valen på våren 2019 skulle eventuellt säkra tidtabellen för landskapsvalet.

Åtta veckor mellan valen - hinner väljarna tröttna?

Centerns officiella argument för att ordna riksdagsvalet och EU-valet på samma dag är valdeltagandet.

Det är åtta veckor mellan de två valen nästa år och risken är att väljarna tröttnar på alla valkampanjer och att regeringsförhandlingarna efter riksdagsvalet stjäl fokus från EU-valet.

- Allt för många val är belastande för partiernas ekonomi. Det är också belastande för väljarna som flera gånger måste gå och rösta vilket brukar ta ner intresset för att delta i val, säger von Schoultz.

Sauli Niinistö möter väljare på Hagnäs torg den 7 januari.
I presidentvalet sjönk valdeltagandet en aning. Ämnet är fortfarande hett med tanke på kommande val. Sauli Niinistö möter väljare på Hagnäs torg den 7 januari. Bild: Lehtikuva Presidentvalet i Finland 2018,Sauli Niinistö

Riksdagsvalet ordnas den 14 april nästa år och EU-valet den 9 juni. Det finns ändå en möjlighet att EU-valets tidpunkt kan flyttas till maj, eftersom den planerade valdagen i juni sammanfaller med pingsten.

- Det är alltid problematiskt att slå ihop val. Då man har två val på samma dag brukar ett av valen dominera debatten, säger von Schoultz.

Grundlagen och ordförandeklubban i EU största problemen med dubbelval

Då dubbelval tidigare diskuterats har SDP, Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna motsatt sig idén.

Enligt SFP:s partisekreterare Fredrik Guseff finns det flera problem med att senarelägga riksdagsvalet till slutet av maj eller början av juni.

Fredrik Guseff
SFP.s partisekreterare Fredrik Guseff tycker att det skulle vara mera logiskt att flytta landskapsvalet till våren 2019 än att flytta riksdagsvalet till slutet av maj. Fredrik Guseff Bild: Malin Åbrandt fredrik guseff

Ett av problemen är att riksdagens mandatperiod måste förlängas, vilket eventuellt bryter mot grundlagen. Dessutom ser Guseff risker med att regeringsförhandlingarna förs sent in på sommaren.

- Finland blir EU:s ordförandeland i juli 2019 och om vi flyttar riksdagsvalet så kan det innebära att vi inte har en regering då. Att man avsiktligt skulle skapa en sådan situation känns tokigt, säger Guseff.

Han är inne på SDP:s linje, att hellre senarelägga landskapsvalet än riksdagsvalet.

Ett problem med ett landskapsval i oktober är att landskapsreformen väntas stå klar först i sommar. Det betyder att partierna troligtvis måste hitta kandidater till landskapsvalet innan det ens är klart vilka uppgifter politikerna ska ha.

- Alla är medvetna om att tidtabellen är väldigt tajt. Att hålla ett val redan i höst skulle vara besvärligt ur många praktiska synvinklar, säger Åsa von Schoultz.

Oppositionen är inte tänd på landskapsvalet

Att oppositionspartierna SFP och SDP gärna skjuter upp landskapsvalet är inte överraskande.

Båda partierna har suttit i opposition då regeringen under Juha Sipiläs ledning tagit fram landskapsmodellen, som i praktiken kommer att ge mera politisk makt åt Centern i framtiden.

- Det finns de parter som säkert inte är så intresserade av det här valet och istället vill sätta det i gungning och diskutera det in i det sista.

Juha Sipilä
Att ro i hamn landskapsmodellen hör till statsminister Juha Sipiläs största politiska bedrifter. Att skjuta upp landskapsvalet igen är ett mardrömsscenario för Centern. Juha Sipilä Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Juha Sipilä,Finlands statsminister,Sipilä

SFP gynnas av lågt deltagande i EU-valet

Men för SFP:s del är grundlagen ändå inte det enda problemet med ett eventuellt dubbelval. Partiet kan i värsta fall tappa sin plats i Europaparlamentet om de två valen 2019 ordnas samma dag.

- Valdeltagandet i Europaparlamentsvalet är generellt lägre än i riksdagsvalet och detta brukar sägas gynna SFP, då en större andel finlandssvenskar går och röstar jämfört med de finskspråkiga väljarna.

SFP:s Nils Torvalds.
Nils Torvalds valdes 2014 in som SFP:s enda representant i Europaparlamentet. Om EU-valet skulle slås ihop med riskdagsvalet riskerar SFP att tappa sin plats i parlamentet. SFP:s Nils Torvalds. Bild: Ann-Charlotte Åkerholm / Yle eu-valet 2014

- Då SFP har vunnit sitt mandat med en ganska knapp marginal är man kanske helt enkelt beroende av det högre valdeltagandet på finlandsvenskt håll, säger von Schoultz.

Tidigare försök att ordna dubbelval har misslyckats

Det är inte första gången idén om att slå ihop valen 2019 kommer upp.

Våren 2017 försökte riksdagens partisekreterare komma fram till en lösning, men också då motsatte sig SFP, SDP och KD förslaget.

Partisekreterarna träffades igen i september men inte heller då kom man överens om att slå ihop valen.

- Alla har olika syn på när valen borde ordnas. Vi utgår nu ifrån att landskapsvalet hålls i oktober 2018, sade Centerns partisekreterare Ovaska till Yle i september.

Att Centern igen väljer att lyfta fram frågan kan enligt von Schoultz bero på att ämnet ännu är hett efter presidentvalet.

- Vi såg att valdeltagandet sjönk en aning i presidentvalet. Det uppmärksammar frågan om valdeltagandet som är viktig ur demokratins synvinkel.

STT, Yle