Hoppa till huvudinnehåll

Så firar du Runebergsdagen som Johan Ludvig och Fredrika Runeberg

en fotovägg med stor tavelram i Runebergs hem i Borgå, maria kovanen har klätt ut sig till fredrika runeberg
Museivårdare Maria Kovanen valde att posera som Fredrika Runeberg med en monokel. Här får pubilken ta foton på sig själv i en "levande tavla". en fotovägg med stor tavelram i Runebergs hem i Borgå, maria kovanen har klätt ut sig till fredrika runeberg Bild: Yle/Helena von Alfthan Fredrika Runeberg,Runebergsdagen,maria kovanen

Runebergsdagen började firas redan på 1800-talet när Runeberg levde. Då såg han på fackeltåget från sitt fönster, och det gör han än idag.

Men idag är det ett porträtt av Runeberg som flyttas till fönstret så att han får titta ut på fackeltåget och kören som hyllar honom.

I Borgå koncentreras firandet av Runebergsdagen i år till Runebergs hem. Inträdet är fritt under Runebergsdagen.

Runebergs porträtt i runebergs hem i borgå
Den här tavlan flyttas till fönstret på Runebergsdagen, så det utifrån ser ut som att J.L. Runeberg skulle titta ut. Runebergs porträtt i runebergs hem i borgå Bild: Yle/Helena von Alfthan Runebergs hem,Johan Ludvig Runeberg

Ingredienserna till att fira dagen som på Runebergs tid är att äta en Runebergstårta, se på fackeltåget som går till hans hem och tända ett ljus och sätta i fönstret. Det berättar museivårdare Maria Kovanen på Runebergs hem.

- Fackeltåget ordnades redan under Runebergs levnadstid. En kör sjunger alltid ytterom fönstret. På Runebergs tid var det gymnasiets pojkar, nu är det Runebergskören som sjunger, säger Maria Kovanen.

maria kovanen utanför runebergs hem en vinterdag
Museivårdare Maria Kovanen firar själv Runebergsdagen genom att äta Runebergstårtor. maria kovanen utanför runebergs hem en vinterdag Bild: Yle/Helena von Alfthan Runebergs hem,maria kovanen

Fackeltåget startar ungefär kl. 17.20 vid Brandkårshuset och går via Näsebacken till Runeberg staty. Fackeltåget når Runebergs hem ungefär kl. 18.15.

Då ska J. L. Runeberg själv vara hemma och hemmet vara upplyst med levande ljus precis som på 1800-talet.

kristallkrona i runebergs hem i borgå
På Runebergsdagen tänds levande ljus i Runebergs hem. kristallkrona i runebergs hem i borgå Bild: Yle/Helena von Alfthan Runebergs hem,Ljuskrona

Alla takkronor tänds och det finns levande ljus i alla fönster. På gården serveras varm saft och Runebergstårta.

- Vi har ett jättefint program i år med till exempel skådespelare som är Runeberg och Fredrika. De kommer alltså att vara hemma i år så att säga, säger Maria Kovanen på Runebergs hem.

Skådespelare Kim Gustafsson och Krista Putkonen-Örn ska spelar J. L. Runeberg och Fredrika Runeberg under kvällen i Runebergs hem.

några föremål på ett bord
Rekvisita för den som vill klä ut sig och ta foton vid en levande tavla i Runebergs hem. några föremål på ett bord Bild: Yle/Helena von Alfthan Runebergs hem

Det ordnas mycket program i år kring Runebergs hem. Bland annat ordnas en poesiverkstad i drängstugan och flera guidningar.

Runebergspriset delas ut på stadshuset i Borgå under eftermiddagen den 5.2. Publiken kan bekanta sig med pristagaren i huvudbiblioteket kl. 16.30.

I Konstfabriken tolkar Pekka Haahti och Sofia Finnilä sånger som är komponerade till Runebergs dikter kl. 19.00.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland