Hoppa till huvudinnehåll

Vem blir Finlands nya ärkebiskop? Här är de fem kandidaterna

Åbo domkyrka omgiven av lövträd i sensommarskrud.
Åbo domkyrka Åbo domkyrka omgiven av lövträd i sensommarskrud. Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle Åbo domkyrka,Åbo,kyrkobyggnader

Torsdagen den 8 februari hålls den första omgången i ärkebiskopsvalet. Fem kandidater strävar efter att väljas till ärkebiskop för Finlands evangelisk-lutherska kyrka.

Den nuvarande ärkebiskopen Kari Mäkinen går i pension i juni, varefter en efterträdare tillträder.

Fem kandidater är uppställda i valet. Om ingen av dem får mer än hälften av alla röster, ordnas den 1 mars en andra omgång mellan de två kandidater som klarade sig bäst.

Ärkebiskop Kari Mäkinen i Morgon-tv.
Kari Mäkinen Ärkebiskop Kari Mäkinen i Morgon-tv. Bild: Yle ärkebiskopar,Kari Mäkinen

Valet förrättas av ärkestiftets präster och lektorer samt av lekmannaelektorer som församlingarna har utsett. De röstberättigade prästerna och lektorerna är 603 till antalet, och lekmannaelektorerna lika många.

Röstberättigade är även alla kyrkomötesombud samt medlemmarna av stiftens fullmäktige, domkapitlen och kyrkostyrelsen. Totalt kan 1 525 personer rösta i ärkebiskopsvalet.

Kari Mäkinen har varit ärkebiskop sedan 2010. Hans efterträdare blir den genom tiderna femtonde ärkebiskopen för Finlands evangelisk-lutherska kyrka.

En konservativ, en kvinna ...

Teologie doktor, missionschef Ville Auvinen, född 1966, tillhör SLEY eller Lutherska evangeliföreningen i Finland, en av de inomkyrkliga väckelserörelserna. Han är chefredaktör för rörelsens tidning Sanansaattaja och representerar kristdemokraterna i Åbo stadsfullmäktige.

Ville Auvinen kandiderar för posten som ärkebiskop
Ville auvinen Ville Auvinen kandiderar för posten som ärkebiskop Bild: Lehtikuva Ville Auvinen

Auvinen säger att kyrkan behöver en ledare som "vågar stå på Guds ords grund, även om det innebär att gå emot majoriteten". Den övertygelsen kännetecknar även hans anhängare, enligt vad han själv säger på Sanansaattajas webbplats.

Auvinen betecknar sina stödtrupper som "representanter för en traditionell kristen tro", som anser att kyrkan bör stå fast vid den nuvarande bibliska synen på äktenskapet.

Teologie doktor Heli Inkinen, född 1957, är den enda kvinnan bland de fem kandidaterna. Hon har bland annat varit stiftssekreterare för utbildning vid ärkestiftet, samt församlingslektor och präst i Åbo och S:t Karins församlingar.

Heli Inkinen kandiderar för posten som ärkebiskop
Heli Inkinen Heli Inkinen kandiderar för posten som ärkebiskop Bild: Timo Mäkipää präster,Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland

Inkinens främsta valfråga är jämställdheten inom kyrkan.

- Könet har alltid betydelse, också i detta val, säger Inkinen i en intervju för tidningen Kirkko ja kaupunki. Hon är även för vigsel av samkönade par.

... en exbiskop och två biskopar

Ilkka Kantola, född 1957, är före detta biskop i Åbo ärkestift och riksdagsledamot för Socialdemokraterna. Han säger sig hoppas att de tio åren i riksdagen gett honom ökad kompetens för uppdraget som ärkebiskop.

Kantola stöder kyrklig vigsel av samkönade par, och säger sig vara "redo att gå raskt framåt" i frågan.

Riksdagsledamoten Ilkka Kantola (SDP) är kandidat i valet av ärkebiskop.
Ilkka Kantola Riksdagsledamoten Ilkka Kantola (SDP) är kandidat i valet av ärkebiskop. Bild: com.pic. / Mauri Ratilainen / All Over Press Ilkka Kantola,Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland

En av Kantolas anhängare är kyrkoherden i Malms församling i Helsingfors, Heikki Arikka, som talar om hans kandidatur som "den förlorade sonens återkomst". Kantola lämnade biskopstjänsten 2005, eftersom han kände att förtroendet för honom var förverkat. Kantola hade en relation till en kvinnlig präst och skilde sig därför från sin fru.

Tapio Luoma är biskop i Esbo stift
Tapio Luoma Tapio Luoma är biskop i Esbo stift Bild: Yle / Päivi Luomanen biskopar,Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland,Tapio Luoma

Tapio Luoma (född 1962), teologie doktor och biskop i Esbo sedan 2012, har bland annat talat om religionernas samexistens i Finland. Han är också beredd att viga samkönade par, ifall kyrkan godkänner det.

Björn Vikström (född 1963) är också teologie doktor, biskop i Borgå stift sedan år 2009. Han har även varit forskare vid Åbo Akademi. Hans far är förre ärkebiskopen John Vikström, hans farbror tidigare biskopen i Borgå Erik Vikström.

Vikström sade år 2016 i en intervju i tidningen Kirkko ja kaupunki, att kyrkan borde ompröva sin syn på äktenskapet. Att välsigna eller viga samkönade par innebär inte att man tar avstånd från kristliga ideal, menade han.

Starka kort och mindre starka

I en artikel i Hufvudstadsbladet den 1 februari dryftas de olika kandidaternas meriter, och röstberättigade får ge sina omdömen. Susan Sundback, som är professor emerita i sociologi i Åbo, ser biskoparna Björn Vikström och Tapio Luoma som de båda tunga kandidaterna.

Av de tre övriga har Ilkka Kantola gedigna meriter och personlighet, men Sundback säger att hans politiska bana ligger honom i fatet. Heli Inkinen är kyrkohistoriker, men har å andra sidan aldrig lett en församling.

Ville Auvinen profilerar sig klart som de konservativas och väckelserörelsernas kandidat, och går emot huvudkyrkan i många fåror.

Källor: Yle, Hbl, Kirkko ja kaupunki, Sanansaattaja