Hoppa till huvudinnehåll

Yle Sportens expert tonar ner avslöjandet – Mathias Fredriksson: "Vill nästan ifrågasätta det"

Publik i skidor.
Hur många dopade åkare har publik på skidarenor sett genom åren? Publik i skidor. Bild: Yle/Tomi Hänninen längdskidåkning

En svensk längdåkare pekas ut som dopad. Det är det största utropstecknet i de nya dopningsuppgifterna, säger Yle Sportens expert Glenn Lindholm. ”Det verkar inte som det finns nya finländska namn”, säger han.

Det återstår mindre än en vecka tills det första OS-guldet i skidspåren i Pyeongchang ska delas ut. Då skakas sporten av nya uppgifter om dopning.

I dagens avslöjande kommer siffror om misstänkta blodvärden fram. Enligt granskningen ska 41 procent av medaljörerna vid mästerskap mellan 2001 och 2010 haft höga blodvärden.

Många nationer pekas ut – bland annat Norge, Finland och Sverige. Att vårt västra grannland räknas upp är den största nyheten, säger Yle Sportens expert Glenn Lindholm.

– Det är många nationer som misstänks och Sverige är ny här. Att en svensk eventuellt har varit dopad är en nyhet. Vi vet ju inte med säkerhet om det här stämmer, men att åkaren ska ha tagit OS-medalj gör ju saken stor.

Mathias Fredriksson.
Mathias Fredriksson åkte i den svenska landslagsdressen i början på 2000-talet. Mathias Fredriksson. Bild: imago/Bildbyran/ All Over Press Mathias Fredriksson

Fredriksson: "Aldrig misstänkt något"

SVT:s expert Mathias Fredriksson, som under de nämnde åren fanns med i det svenska landslaget, konstaterar att han inte har känt misstankarna.

– Jag var en del av den svenska landslagsverksamheten under den tiden och har aldrig misstänkt något.

I avslöjandet kommer det fram att ungefär 300 av 2000 granskade åkares tester hade avvikande värden.Flera experter har kritiserat nyheterna och Fredriksson anser att det snuddar vid orimligt.

– Att det förekommer dopning under den här perioden är inte förvånande. Man misstänkte enskilda åkare, men att det skulle vara 300 av 2000 som är dopade skulle jag nästan vilja ifrågasätta. Att det skulle vara en svensk ställer jag mig väldigt frågande till, säger han och poängterar:

– Ett program har lyft att en svensk åkare har höga värden. Det behöver inte i sig betyda att åkaren är dopad. Eftersom vi inte har något positivt dopningsresultat utgår jag från att så inte var fallet.

Kaisa Varis.
Kaisa Varis åkte fast för dopning i samband med VM 2003. Hon lämnade ett positivt dopningsprov efter damstafetten där Finland slutade tvåa. Kaisa Varis. Bild: All Over Press Kaisa Varis

Ser inga nya fall

I avslöjandet nämns Finland, men Lindholm påpekar att Finland inte nämns i norska NRK:s rapportering. Han tyder det som att det inte har kommit fram nya finländska namn.

Under den här perioden i början på 2000-talet åkte Kaisa Varis fast.

– Vi har haft dopningsfall mellan 2001 och 2010 i Finland, men i och med att Norge inte nämner Finland verkar det som att det inte finns nya namn åtminstone.

"Vill ha uppmärksamheten"

Det är inte första gången som det kommer fram skandalkantade rubriker tätt inpå mästerskap på skidor.

Bland annat sände SVT:s Uppdrag granskning ett uppmärksammat dopningsavsnitt i samband med VM i Val di Fiemme 2013.

– Det är alltid något nytt som ska dyka upp precis före ett OS eller VM. Jag tycker inte att dagens uppgifter är en stor nyhet, men vi får se var vi landar till slut i den här soppan, säger Lindholm.

– Det finns säkert något som ligger bakom, men det verkar som de också vill ha uppmärksamheten.

Lindholm – på plats i Pyeongchang för att bevaka mästerskapet för Yle Sporten – ser ingen orsak att tro att dagens rapportering ska påverka de aktiva som laddar för OS.

– De har sitt fokus på att förbereda sig inför OS.