Hoppa till huvudinnehåll

Åbo näst i tur att bjuda in Alvar Aalto-städer

Landsbygdens hus på Humlegårdsgatan i Åbo
Landsbygdshuset i Åbo. Landsbygdens hus på Humlegårdsgatan i Åbo Bild: Yle/Fredrik Häggman Åbo,Alvar Aalto,humlegårdsgatan

I år firas att det förflutit 120 år sedan Alvar Aalto föddes. Om ett år är Åbo värd för ett nyligen grundat nätverk som hyllar arkitekten.

Åbo är nästa år värd för Alvar Aalto-nätverkets årliga sammankomst. Nätverket arbetar för att bevara Alvar Aaltos verk för kommande generationer och även för att skapa en turistväg mellan byggnaderna.

Alvar Aalto Cities Network grundades ifjol och består av 16 städer i Finland. Nu utvidgas nätverket och ska omfatta även utländska städer som har minst en byggnad ritad av den finländske arkitekten. Förra veckan samlades Aaltostädernas ledning i Seinäjoki.

Alvar Aalto bodde en kortare period i Åbo och ritade då Landsbygdshuset, ett bostadshus på Västerlånggatan och Turun Sanomat-huset. Övriga verk i regionen som blivit kända över världen är Sanatoriet i Pemar, Villa Mairea i Norrmark och byggnaderna vid Kauttua bruk i Eura.

Alvar Aalto föddes den 3 februari 1898 och dog den 11 maj 1976. Nätverket som består av städernas ledning möts kring arkitektens födelsedag och nästa års möte infaller den 31 januari till den 1 februari.

Läs också