Hoppa till huvudinnehåll

Den snåriga vägen mot självacceptans

Petra sitter vid en spegelvägg.
Petra sitter vid en spegelvägg. Bild: DR / Agnete Schlichtkrull Yle Fem,Petra älskar sig själv

Så länge Petra Nagel kan minnas har hon varit ovän med sin egen kropp. Hon tycker hela tiden den är fel - för ful, för tjock. I danska serien Petra älskar sig själv försöker hon bryta mönstret.

Det hela har satt mentala spärrar för att exempelvis använda bikini på stranden eller åtsittande kläder i allmänhet. Skall sanningen fram hatar hon att se bilden av sin egen kropp i spegeln.

Nu måste det bli en ändring. Det tar för mycket energi och när en solsemester tillsammans med pojkvännen nu står för dörren besluter hon sig för att kämpa mot sina negativa tankar.

Men vilken väg skall man gå? Är det bantningskurer och tätt åtsittande korsetter? Eller kanske dansterapi, plastkirurgi och sexiga underkläder? Petra provkör och funderar kring ett flertal metoder under tv-seriens gång.

Kanske är det bara så att Petra måste lära sig att acceptera den bild hon ser i spegeln och inte försöka förändra den? Och hur skall man lyckas med det då?

Petra blir undersökt inför ett eventuellt kirurgiskt ingrepp.
Petra funderar kring operation och om det är rätt väg till en snyggare kropp. Petra blir undersökt inför ett eventuellt kirurgiskt ingrepp. Bild: DR Yle Fem,Petra älskar sig själv
Eftersom jag har så svårt att bara ställa mig på en våg så är det ju ett problem. Jag vill inte längre att det skall vara ett problem.― Petra Nagel

I serien får vi genom åtta program följa Petras personliga resa när hon söker svar på hur man lär sig att älska sin egen kropp.

I det första avsnittet utmanar Petra sig själv i ett träningsprogram över 21 dagar. Resultaten följer hon kontinuerligt upp med våg och måttband.

Hur högt är priset för en vältränad kropp och är det överhuvudtaget rätt väg att gå?

Petra träffar också Sarah Posin som sysslar med bikinifitness för att diskutera relationen mellan en vältränad kropp och lycka.


Orginaltitel: Petra elsker sig selv (Danmark)
8 avsnitt
30 dagar på Arenan

Produktion: DR / Nordvision

Mer från programmet

Läs också

Nyligen publicerat - Yle Fem