Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors stadsstyrelse sade nej till språkexperiment

Svenska och finska ordböcker.
Svenska och finska ordböcker. ordböcker

Stadsstyrelsen i Helsingfors sade som förväntat nej till att gå med i det regionala språkexperimentet. Det skulle ha inneburit att den obligatoriska skolsvenskan skulle slopas i stadens grundskolor.

Initiativet lades fram av Blå framtids fullmäktigegrupp bestående av Sampo Terho och Jussi Niinistö, men förslaget stötte på motstånd från tjänstemännen i Helsingfors.

Enligt kanslichef Sami Sarvilinna så är det inte ändamålsenligt för Helsingfors att delta i språkexperimentet eftersom det redan finns ett brett språkutbud i Helsingfors.

Stadsstyrelsen behandlade ärendet på måndagen och valde att hålla fast vid tjänstemännens förslag.

Ingen diskussion

Enligt Svenska folkpartiets representant i stadsstyrelsen, Marcus Rantala fattades beslutet helt utan diskussion.

– Jag tror att en överväldigande majoritet av Helsingforsborna inte stöder det här förslaget och jag tror inte heller att det kommer bli en jämn omröstning i fullmäktige.

Han betonar också att staden redan har ett brett språkutbud och att slopa den obligatoriska skolsvenskan inte skulle vara vettigt ur ett internationellt perspektiv.

Intresset för språkexperimentet har varit svagt i många kommuner. I till exempel Villmanstrand var det endast elva av 715 elever som ville läsa ett annat språk en svenska.

Stadsfullmäktige ska ta ställning till initiativet den 14 februari.

Läs mera:

Svenska lågstadie skolböcker.

Språkförsöket ser ut att bli en flopp - få vill skippa skolsvenskan

Den nya språklagen som erbjuder 2 200 elever i årskurs 5 frivillig skolsvenska ser ut att bli en pannkaka. Språkexperimentet väntades intressera framför allt kommuner i öster, men också där har mycket få elever meddelat att de vill välja ett annat språk än svenska från årskurs 6.

Läs också

Huvudstadsregionen

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen