Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors stadsstyrelse sade nej till språkexperiment

Svenska och finska ordböcker.
Svenska och finska ordböcker. ordböcker

Stadsstyrelsen i Helsingfors sade som förväntat nej till att gå med i det regionala språkexperimentet. Det skulle ha inneburit att den obligatoriska skolsvenskan skulle slopas i stadens grundskolor.

Initiativet lades fram av Blå framtids fullmäktigegrupp bestående av Sampo Terho och Jussi Niinistö, men förslaget stötte på motstånd från tjänstemännen i Helsingfors.

Enligt kanslichef Sami Sarvilinna så är det inte ändamålsenligt för Helsingfors att delta i språkexperimentet eftersom det redan finns ett brett språkutbud i Helsingfors.

Stadsstyrelsen behandlade ärendet på måndagen och valde att hålla fast vid tjänstemännens förslag.

Ingen diskussion

Enligt Svenska folkpartiets representant i stadsstyrelsen, Marcus Rantala fattades beslutet helt utan diskussion.

– Jag tror att en överväldigande majoritet av Helsingforsborna inte stöder det här förslaget och jag tror inte heller att det kommer bli en jämn omröstning i fullmäktige.

Han betonar också att staden redan har ett brett språkutbud och att slopa den obligatoriska skolsvenskan inte skulle vara vettigt ur ett internationellt perspektiv.

Intresset för språkexperimentet har varit svagt i många kommuner. I till exempel Villmanstrand var det endast elva av 715 elever som ville läsa ett annat språk en svenska.

Stadsfullmäktige ska ta ställning till initiativet den 14 februari.

Läs mera:

Språkförsöket ser ut att bli en flopp - få vill skippa skolsvenskan

Den nya språklagen som erbjuder 2 200 elever i årskurs 5 frivillig skolsvenska ser ut att bli en pannkaka. Språkexperimentet väntades intressera framför allt kommuner i öster, men också där har mycket få elever meddelat att de vill välja ett annat språk än svenska från årskurs 6.