Hoppa till huvudinnehåll

IOK: De 13 ryska idrottarna får inte delta i OS

Rysslands flagga och den olympiska flaggan
För ryska idrottare är deltagande i OS ett privilegium, säger IOK:s ordförande. Rysslands flagga och den olympiska flaggan Bild: EPA/KAY NIETFELD olympiska flaggan,olympiska spelen,Rysslands flagga

Härom veckan upphävde Idrottens skiljedomstol Cas livstidsavstängningen för dopning som den internationella olympiska kommittén IOK tilldömt vissa ryska idrottare. Trots det tänker IOK inte släppa med idrottarna till OS.

13 av de ryska idrottare, samt två före detta idrottare och nuvarande funktionärer, som förra veckan friades av idrottens skiljedomstol CAS får ändå inte delta i OS. Detta enligt ett pressmeddelande som IOK publicerat på måndagsmorgonen.

Beslutet kommer bara fyra dagar före OS-invigningen efter att en oberoende expertpanel granskat fallen på nytt.

Enligt panelen rekommenderas IOK att inte bjuda in dessa 15 ryssar till vinter-OS i Pyeongchang.

OS-inbjudan ett privilegium

Tidigare har IOK:s ordförande Thomas Bach sagt att det inte är någon självklarhet att ryska idrottare ska få delta.

– Vi har gjort det väldigt tydligt att avsaknaden av sanktioner från Cas inte betyder att du är berättigad till en inbjudan från IOK, eftersom det är ett privilegium för de ryska idrottarna att bjudas in.

IOK har tidigare stängt ut Ryssland som nation från OS, men många ryska idrottare får ändå delta under neutral flagg benämnt OAR, Olympiska aktiva från Ryssland.

Orsaken till de massiva avstängningarna för ryska idrottare hänger ihop med uppgifter från den så kallade McLaren-rapporten enligt vilken det förekommit systematiskt doping-program i landet.