Hoppa till huvudinnehåll

Kommunbranschen förhandlar igen på tisdag: Arbetstagarna kräver kompensation för semesterpengarna - "det finns inga cash" svarar finansministern

En sjukhuskorridor med många dörrar.
En sjukhuskorridor med många dörrar. Bild: Yle/Marga Sandström Västnyland,raseborgs sjukhus,Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS),sjukhus,sjukhusvård,sjukvård,vård

Förhandlingarna fortsätter på tisdagen klockan 15. Samtidigt varslar fackförbunden om att förbuden mot övertid och skiftesbyte utvidgas till den privata sektorn på torsdagen.

Kommunbranschens avtalsförhandlingar återupptas i morgon.

- Vi fick klockan 12 ett meddelande från arbetsgivaren inom den kommunala sektorn att de vill fortsätta förhandlingarna klockan 15.00 på tisdagen. Det betyder att vi igen skall försöka oss på en fortsättning, säger Håkan Ekström som är branschchef på de offentligt anställdas fackförbund JHL.

En man med glasögon. Han heter Håkan Ekström.
En man med glasögon. Han heter Håkan Ekström. Bild: JHL Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena,fackförbund,Raseborg,håkan ekström

Arbetsgivarsidan avbröt förhandlingarna på söndagen. De fackförbund som representerar kommunalt anställda har utlyst förbud mot övertidsarbete och skiftesbyte för att få fart på förhandlingarna igen.

De offentligt anställdas fackförbund JHL inledde sina förbud redan på måndag morgon klockan sex.

JHL har ungefär 100 000 medlemmar som arbetar i kommunerna inom social- och hälsovärd, dagvård, tekniska sektorn och basserviceuppgifter som städning och catering.

- Vi avgränsar sådana situationer där det finns risk för människors liv eller hälsa och stora ekonomiska värden. Det betyder att våra medlemmar förstås sköter akuta situationer. Men uppgifter som annars skulle utföras på övertid utförs långsammare än vanligt.

Om det till exempel finns för lite personal eller det inte finns tillgång till sakkunniga utförs uppgifterna under ordinarie tid om de inte är brådskande, säger Håkan Ekström.

Den största tvisten gäller semesterpengarna

Tvisten inom kommunsektorn gäller i huvudsak nedskärningarna i de anställdas semesterpenning. Som en del av konkurrenskraftsavtalet skars de offentligt anställdas semesterpenning ner med 30 procent för åren 2017, 2018 och 2019.

- Den ekonomiska situation som man hänvisade till i förhandlingarna har förändrats radikalt till det bättre. Vi anser att våra medlemmar, och kommunalt anställda över lag, fick ta emot en oskäligt hård smäll som nu borde rättas till.

- Därför har vi lyft upp den här frågan vid förhandlingarna under de senaste dagarna, och det ledde till att det krisade till sig vid förhandlingsbordet på söndagen, säger Håkan Ekström.

Ombudsman Britt-Louise Rosengård-Aspnäs
Ombudsman Britt-Louise Rosengård-Aspnäs Bild: YLE/ Kjell Vikman britt-louise rosengård-aspnäs

Också inom sjukvårdarfacket TEHY är motståndet mor nedskärningarna i semesterpengen kompakt. Britt-Louise Rosengård-Aspnäs är organistionssakkunnig på TEHY.

- Våra medlemmar vill nog ha en förändring och kompensationer för de här nedskärningarna som gjordes i samband med konkurrenskraftsavtalet. Lönenivån inom social- och hälsovårdsbranschen är inte värst hög.

På en liten lön är 30 procent på semesterpengen en stor summa

- Alla nedskärningar som drabbar våra medlemmar märks ju faktiskt. På en liten lön är 30 procent på semesterpengen en stor summa. Vårdpersonalen kräver förhöjningar och kompensationer.

Staten kompenserar inte enligt Orpo

Arbetstagarsidan har krävt en kompensation på 300 miljoner euro fördelat på två år för nedskärningen i semesterpengen.

Finansminister Petteri Orpo skjuter ändå ner möjligheten att staten skulle gå in och kompensera nedskärningarna i semesterpengen för att lösa konflikten.

I statsfinanserna finns inget extra att dela ut, säger Orpo enligt STT.

Han påminner om att årets statsbudget är uppbyggd så att statsskulden ökar med tre miljarder euro, trots den ekonomiska uppgången.

- Det finns inga cash, inget att ge de här pengarna från.

Facket inleder påtryckningsåtgärder också inom den privata sektorn

Fackförbunden ERTO, SuPer och Tehy har dessutom varslat om förbud mot övertid och skiftesbyte i privata sektorn på torsdagen. Begränsningarna gäller anställda inom privata socialtjänster, hälsovårdsbranschen och Studenternas häslovårdsstiftelse.

Den privata sektorns anställda har ändå inte tvingats skära ner sina semesterpengar på det sätt som den offentliga sektorns anställda.

- Inom den privata sektorn förhandlar vi också om kollektivavtal, och vi inför de här begränsningarna för att skynda på förhandlingarna. Våra största mål i de förhandlingarna är löneförhöjningar, större satsningar på välmående i arbetet som till exempel bättre villkor när det gäller arbetstiden och begränsningar av antalet så kallade nollavtal.

- Vi vill också förbättra förtroendemännens och arbetarskyddsfullmäktiges positioner på arbetsplatsen, säger Britt-Louise Rosengård-Aspnäs.

Läs mera:

Dagisbarn skickas hem, operationer skjuts upp - så påverkas du av kommunsektorns förbud mot övertidsjobb och skiftesbyte

Ett förbud mot att arbeta övertid och byta tur träder ikraft för medlemmar i flera kommunförbund tisdag morgon klockan sju. Förbudet infördes efter att kommunbranschens avtalsförhandlingar avbröts i söndags.

Läs mera:

Kommunbranschens gräl kan snabbt slå knut på Finland - problem kan uppstå inom kollektivtrafiken och vården

Kommunbranschens avtalsförhandlingar avbröts på söndag kväll och grälet kan snabbt slå knut på Finland. Det kan bli kaos redan på måndag och tisdag.