Hoppa till huvudinnehåll

Marjo Niemi får Runebergspriset 2018

Marjo Niemi mottog Runebergsproiset 2018.
Marjo Niemi. Marjo Niemi mottog Runebergsproiset 2018. Bild: Leo Gammals författare,författare,Borgå,Runebergsdagen,Marjo Niemi (författare),Runebergspriset,stadshuset i borgå

Marjo Niemi får Runebergspriset för romanen Kaikkien menetysten äiti. Litteraturpriset delas ut varje år på Runebergsdagen.

Vinnaren utsågs av en jury bestående av litteraturredaktör Pia Ingström, kritiker Mervi Kantokorpi och författare Marja-Leena Tiainen. Juryn fick välja bland åtta nominerade böcker.

Kaikkien menetysten äiti handlar om en kvinna som jobbar på ett lager och hittar sin mors döda kropp i labyrinten bland hyllorna. Då börjar kvinnan med en monolog som bland annat tar med läsaren till hennes barndom.

Enligt juryns motivering blir berättelsen som utspelar sig på flera scener i parallella världar ”stor litteratur” i författaren Marjo Niemis händer.

Juryns motivering

Kaikkien menetysten äiti tar läsaren in på de nära relationernas scen, bokstavligen. En kvinna som arbetar på ett lager möter i labyrinten mellan hyllorna sin döda mors kropp lagd på lit de parade.

För att företa sig något inleder hon inför den avlidna en monolog som tar läsaren med till det minnenas fängelse som kallas barndom, och till ett hemma väntande familjeliv där hon är mor till en liten dotter och hustru till en äkta man.

I Marjo Niemis händer blir berättelsen som utspelar sig på flera scener, i parallella världar, stor litteratur. Fjärmningseffekterna får romanens tolkningsyta att växa på ett lysande sätt, de performativa elementen – hur vi agerar – i våra nära förhållanden lyfts upp med hjälp av en skickligt stiliserad talspråklig monolog.

Svart humor och så kallade smärtsamma ironier är stilgrepp på livets scen i den här romanen som för den kvinnliga gestalten mot en renande självförståelse.

Omslaget till Kaikkien menetysten äiti
Omslaget till Kaikkien menetysten äiti Bild: Teos Marjo Niemi (författare),kaikkien menetysten äiti

Kaikkien menetysten äiti är Niemis femte roman. Utöver romanförfattare är Niemi en produktiv dramatiker.

Runebergspriset delas ut årligen. Tidningen Uusimaa och Borgå stad står för prissumman på 10 000 euro.

Också den finlandssvenska, Sibbobördiga författaren Johanna Holmström var nominerad till Runebergspriset för romanen Själarnas ö.

Läs mera:

Johanna Holmström och Själarnas ö nominerade för Runebergspriset

Sibbobördiga Johanna Holmström är den enda finlandssvenska författaren bland kandidaterna till Runebergspriset 2018. Kandidaterna offentliggjordes på torsdagen.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Östnyland