Hoppa till huvudinnehåll

Marjo Niemi får Runebergspriset 2018

Marjo Niemi mottog Runebergsproiset 2018.
Marjo Niemi. Marjo Niemi mottog Runebergsproiset 2018. Bild: Leo Gammals författare,författare,Borgå,Runebergsdagen,Marjo Niemi (författare),Runebergspriset,stadshuset i borgå

Marjo Niemi får Runebergspriset för romanen Kaikkien menetysten äiti. Litteraturpriset delas ut varje år på Runebergsdagen.

Vinnaren utsågs av en jury bestående av litteraturredaktör Pia Ingström, kritiker Mervi Kantokorpi och författare Marja-Leena Tiainen. Juryn fick välja bland åtta nominerade böcker.

Kaikkien menetysten äiti handlar om en kvinna som jobbar på ett lager och hittar sin mors döda kropp i labyrinten bland hyllorna. Då börjar kvinnan med en monolog som bland annat tar med läsaren till hennes barndom.

Enligt juryns motivering blir berättelsen som utspelar sig på flera scener i parallella världar ”stor litteratur” i författaren Marjo Niemis händer.

Juryns motivering

Kaikkien menetysten äiti tar läsaren in på de nära relationernas scen, bokstavligen. En kvinna som arbetar på ett lager möter i labyrinten mellan hyllorna sin döda mors kropp lagd på lit de parade.

För att företa sig något inleder hon inför den avlidna en monolog som tar läsaren med till det minnenas fängelse som kallas barndom, och till ett hemma väntande familjeliv där hon är mor till en liten dotter och hustru till en äkta man.

I Marjo Niemis händer blir berättelsen som utspelar sig på flera scener, i parallella världar, stor litteratur. Fjärmningseffekterna får romanens tolkningsyta att växa på ett lysande sätt, de performativa elementen – hur vi agerar – i våra nära förhållanden lyfts upp med hjälp av en skickligt stiliserad talspråklig monolog.

Svart humor och så kallade smärtsamma ironier är stilgrepp på livets scen i den här romanen som för den kvinnliga gestalten mot en renande självförståelse.

Omslaget till Kaikkien menetysten äiti
Omslaget till Kaikkien menetysten äiti Bild: Teos Marjo Niemi (författare),kaikkien menetysten äiti

Kaikkien menetysten äiti är Niemis femte roman. Utöver romanförfattare är Niemi en produktiv dramatiker.

Runebergspriset delas ut årligen. Tidningen Uusimaa och Borgå stad står för prissumman på 10 000 euro.

Också den finlandssvenska, Sibbobördiga författaren Johanna Holmström var nominerad till Runebergspriset för romanen Själarnas ö.

Läs mera:

Författare med sin bok.

Johanna Holmström och Själarnas ö nominerade för Runebergspriset

Sibbobördiga Johanna Holmström är den enda finlandssvenska författaren bland kandidaterna till Runebergspriset 2018. Kandidaterna offentliggjordes på torsdagen.

  • Mässling skapar rubriker — men Finland har klarat utmaningarna perfekt

    THL gläds åt ökande vaccinationstäckning.

    Mässling har varit en mycket omtalad sjukdom de senaste månaderna. Flera fall av mässlingssmitta har noterats i Finland, och enligt Världshälsoorganisationen WHO går den globala kampen mot farsoten knackigt - under 2018 ökade sjukdomsfallen i hela världen med cirka 50 procent.

  • Lindvall och Kuuttinen sprintmästare i FSSM

    Österbottniska åkare dominerade under första tävlingsdagen.

    Jennie Lindvall från IF Åsarna och Patrik Kuuttinen från IF Minken får titulera sig förbundsmästare. De tog hand om guldmedaljerna då FSSM körde i gång med sprint i klassisk stil på fredagen.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland