Hoppa till huvudinnehåll

Med humor, gnabb och kärlek mot ett långt liv tillsammans

Gun och Preben står framför sitt hus och tittar in i kameran.
Gun och Preben har levt länge och förbereder sig för tiden när en har gått bort. Gun och Preben står framför sitt hus och tittar in i kameran. Bild: DR Yle Fem,Din för alltid

Hur är det att dela säng, bord och fjärrkontroll dag ut och dag in ett helt liv? Kan man älska en människa hela livet? I serien Din för alltid träffar vi sex par som levt med varandra länge - väldigt länge.

Gunn och Preben har varit gifta i 67 år och bor i Fynshav. De håller fortfarande varandra i handen när de skall somna på kvällen.

Hon blev helt mållös när hon såg honom första gången. Han har aldrig kunnat tänka sig att ha ett förhållande med en annan kvinna. Humorn är ständigt närvarande.

- Det finns några gånger när jag tyckt du varit helt knäpp, säger Gunn

- Ja, det är inte så konstigt, inflikar Preben.

Gunn vill gärna att Preben skall vara hemma hela tiden. När han kör iväg för att handla står hon i fönstret och tittar tills han kommer tillbaka. Kommer han inte i tid så går hon ut för att möta honom.

Att någon av dem snart kan dö är de väl medvetna om. Därför gäller det nu för båda att lära sig så mycket som möjligt; bilkörning, datorn, diskmaskinen etc.

Vill du veta hur det gått för Gun och Preben? Läs mer DR:s webbisdor (på danska)

En tuff ungdomstid för äktenskap

Pia träffade Kristian när hon var bara 14 år, nu 50 år senare står de varandra närmare än någonsin. Hemmet i Ålbæk är fyllt av tavlor och böcker och andra konstföremål som de gärna hittar på lopptorg.

Genom åren har det varit både uppåt och neråt men det är de bara tacksamma för såhär i efterhand. De är rätt stolta över att ha hållit samman genom den ungdomskultur som rådde när de var unga med revolt, demonstationer mot etablissemanget och sexuell frigörelse.

Pia och Kristian står i sitt hem fyllt av lopisfynd.
Pia och Kristians väg tillsammans har inte alltid varit spikrak. Det är de tacksamma för så här i efterhand. Pia och Kristian står i sitt hem fyllt av lopisfynd. Bild: DR Yle Fem,kristian

De har flyttat från varandra vid ett tillfälle men aldrig skilt sig. Lite långtråkigt har det blivit efter att barnen flyttat hemifrån men de har ju varandra.

Kristian har dessutom sin lilla hemmastudio och Pia gillar hantverk. Eftersom man i familjen alltid skaffat barn rätt tidigt har de redan barnbarnsbarn.

I det andra avsnittet träffar vi Jesper och Vibeke som genomlevt en kris i relationen och nu älskar varandra mer än någonsin samt Carl som fortfarande älskar sin Lilli trots att demensen tar henne allt längre från honom.

I det tredje och sista avsnittet träffar vi Vagn och Enitz som varit oskiljaktiga sedan de träffades som 12-åringar samt Poul Erik och Lykke som kastat sig huvudstupa in i både äktenskap och julgransodling.


Orginaltitel: Din for altid (Danmark)
3 avsnitt
30 dagar på Arenan

En dokumentärserie av Lisbet Barrett & Vibeke Heide-Jørgensen
Produktion: DR / Nordvision

Läs också