Hoppa till huvudinnehåll

"Min man låg på centralsjukhuset i Vasa, men jag var tvungen att ringa akuten för att få en läkare på plats"

Akuten vid Vasa centralsjukhus.
Vasa centralsjukhus. Akuten vid Vasa centralsjukhus. Bild: Yle/Carl-Magnus Långkvist vasa centralsjukhus

Sonja Kurtén-Vartios man fick en hjärnblödning strax före jul under ett besök i Helsingfors. Det akuta skedet sköttes på Mejlans sjukhus i Helsingfors men patienten överfördes till centralsjukhuset i Vasa efter nån dag.

Under fem dagar på avdelningen på centralsjukhuset i Vasa gick det inte att få en läkare som kunde titta på hennes man. Till slut ringde Sonja akuten på centralsjukhuset och en läkare kom efter 23 timmar och 50 minuter.

Lång väntan på läkare

I det första skedet när mannen flyttades från Helsingfors kollades mannen av en läkare. Sedan flyttades han till avdelning E5.

Sonjas man kunde inte tala, inte alarmera på egen hand och han var ensam i rummet. Alla patienter som klarade av att skickas hem till jul hade skickats hem.

Sonjas man hade problem med blodtrycket på morgonnatten, det brukade vara högt mellan klockan 4 och 6.

- Jag fick höra att man inte mäter blodtryck den tiden på patienterna. Det gick inte heller att få en apparat som automatiskt mäter blodtrycket, jag upplystes om att det här inte är nån intensivvårdsavdelning, säger Sonja.

Sonja Kurtén-Vartio
Sonja Kurtén-Vartio. Sonja Kurtén-Vartio Bild: Yle/Kjell Vikman Vasa centralsjukhus,sjukvård,Hjärnblödning,rehabilitering,sonja kurten-vartio

Sonja frågade också hur ofta man tittar in till patienterna och svaret blev en gång varannan timme. Under den tiden kunde vad som helst hända enligt Sonja.

- Då fick jag veta att det som händer händer och det kan vi inte göra något åt.

På femte dagen kom en läkare

Det var först på femte dagen på avdelning E5 som en läkare hade möjlighet att titta till Sonjas man. Dagen innan såg han helt borta ut enligt Sonja. Han reagerade inte när man viftade med handen framför ögonen på honom.

Hon kallade på en sjuksköterska som ruskade om mannen och fick lite liv i honom. I det skedet tyckte också personalen att en läkare skulle kallas till platsen.

- Efter tre timmar tänkte jag, vad skall jag göra nu eftersom vi redan är på centralsjukhuset. Jag ringde en kollega som gav mig rådet att ringa till centralsjukhusets akutmottagning, där finns det åtminstone en läkare. Personalen hade redan försökt ringa efter en läkare.

- Det tog 23 timmar och 50 minuter efter att jag ringt till akuten innan en läkare kom till platsen.

Enligt Sonja fick hon då meddelandet av läkaren att hennes man inte är den enda patienten på sjukhuset.

Det finns jour 24/7

Chefsöverläkare Auvo Rauhala säger att det finns jour 24/7 inom tio specialiteter. Sex läkare är hela tiden på sjukhuset om man också räknar in allmänmedicin. Ytterligare finns det bakjour i olika specialiteter.

- Man måste alltid prioritera som läkare. Allmänt handlar det inte om hur stor vilja patienten har att träffa en läkare utan om hur stort behovet är, säger Rauhala.

Auvo Rauhala
Auvo Rauhala. Auvo Rauhala Bild: YLE/ Sonja Rundt auvo rauhala,Vasa centralsjukhus

Auvo Rauhala konstaterar att han inte känner till fallet personligen och även om han skulle göra det kan han inte kommentera enskilda fall.

Resursbrist har påtalats

Sonja Kurten-Vartio har talat med personalen om det som hon uppfattar som resursbrist, speciellt under stora helger och i semestertider. Enligt henne välkomnar också personalen att anhöriga för fram problematiken.

- Jag tycker det är ganska katastrofalt att man inte har läkare då det handlar om de sjukaste, dem som man inte kunnat skicka hem över julen, säger Kurtén-Vartio.

- Det borde vara möjligt att titta på en hjärnblödningspatient snabbare än fem dagar på ett centralsjukhus.

Sonja Kurtén-Vartios man är nu inne för rehabilitering vid Malmska sjukhuset i Jakobstad och den verksamheten är hon nöjd med.

Läs mera:

Chefsöverläkare svarar på kritik om Vasa centralsjukhus jourkapacitet

Artikeln om Sonja Kurtén-Vartios man som låg länge på Vasa centralsjukhus under julen utan att få träffa en läkare har väckt många reaktioner. Här svarar chefsöverläkare Auvo Rauhala på publikens frågor om bland annat hur jouren sköts under större helger.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten