Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Riksdagen väljer talman, kommunbranschen jobbar inte extra och Runeberg firas

Eduskuntatalon uljas pylväikkö.
Eduskuntatalon uljas pylväikkö. Bild: Yle riksdagen,kolonner (icke-levande objekt)

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Inrikes:

I dag inleds riksdagens vårsäsong med bland annat val av talman och vice talmän. Efter att Sannfinländarna splittrades går talmansposten till Samlingspartiet.

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL inleder ett förbud mot övertid och turbyten från och med i dag. Det kan snabbt slå knut på Finland.

Invånarna i Nousis anser att myndigheterna borde ha slagit larm tidigare gällande det förorenade kranvattnet i regionen. - Jag kontaktade kommunen när vattnet blev grått, men de intygade mig då att det är säkert att dricka, berättar en Nousisbo.

I dag firas Runebergsdagen. Runebergspriset delas ut på stadshuset i Borgå.

Bild på Runebergsstatyn i Borgå
Johan Ludvig Runeberg-staty i Borgå Bild på Runebergsstatyn i Borgå Bild: YLEs arkiv, Eino Nurmi. runebergsdagen

En miljon finländare står utanför det så kallade digitala språnget, många är äldre men inte alla. Vet du att du behöver fullmakt eller avtal om intressebevakning för att få rätt att sköta dina föräldrars banktjänster och andra ärenden?

Södra Finlands svenska rektorsförening föreslår att sommarlovsstarten skjuts fram med två veckor, uppger Helsingin Sanomat. Rektorsföreningen har startat ett medborgarinitiativ för att flytta på tidpunkten för läsårets avslutning.

Utrikes:

Rättegången mot den terroristanklagade Salah Abdeslam inleds i Bryssel i dag. Abdeslam är den enda av jihadisterna som överlevde terrordåden i Paris år 2015, då 130 människor dödades.

De utdragna regeringsförhandlingarna i Tyskland fortsätter i dag. Förhandlingarna, som redan har pågått i fyra månader, sägs vara de svåraste sedan andra världskriget. Partierna är fortfarande oense om hälsovårdsfrågor och om snuttarbete.

Angela Merkel, Martin Schulz, Sigmar Gabriel och Thomas de Maiziere 9.1.2018.
Angela Merkel, Martin Schulz, Sigmar Gabriel och Thomas de Maiziere 9.1.2018. Bild: AFP / Lehtikuva Martin Schulz,Angela Merkel,Tyskland

Philadelphia Eagles har vunnit Superbowl, mästerskapet i amerikansk fotboll. Eagles besegrade Bostonlaget New England Patriots med 41 - 33 och säkrade därmed sitt första mästerskap.

Vädret: Det är mest klart, kyligt och uppehållsväder.

-8..-15 grader, i Norra Österbotten och Lappland -15..-25 grader.

Läs också