Hoppa till huvudinnehåll

Nousisborna besvikna på kommunens hantering av dricksvattenföroreningen: ”Hela krisen totalt onödig”

Person bär på två vattenkanistrar.
Nousisborna måste ta sig till brandstationen för att få rent dricksvatten. Person bär på två vattenkanistrar. Bild: Yle / Mattias Simonsen Nousis,vatten,dricksvatten

Ni borde ha slagit larm tidigare. Det är tre Nousisbors hälsning till kommunen med hänvisning till det förorenade kranvattnet i regionen. Jag insjuknade efter att kommunen intygat mig om att vattnet är säkert, säger en av dem till Yle Åboland.

Det var för ungefär två veckor sedan som flera personer började kontakta Masku hälsostation på grund av magsjuka. I slutet av vecka 4 varnade kommunen för första gången om att vattnet kanske hade kontaminerats.

För sent – åtminstone för Jutta Holmevaara.

- Jag kontaktade kommunen när vattnet blev grått, men de intygade mig då att det är säkert att dricka. Sedan började det komma ut "från båda ändorna". Det fortsatte så länge som jag drack vattnet.

- Det tog fem dagar före jag märkte att de hade meddelat att det lönar sig att koka vattnet. Jag hade feber i flera dagar. Jag känner mig fortfarande inte helt frisk, berättar hon för Yle Åboland.

Dricksvatten delas ut på brandstationen

Holmevaara hade tillsammans med sin man tagit sig till brandstationen i Nousis på fredagen för att hämta dricksvatten.

Vattnet hämtas dit från grannkommunerna och enligt uppskattningar av personalen på plats är åtgången stor. Ungefär tio personer per timme kommer för att fylla sina vattenbunkar.

En av dem är Hannu Pajala, som själv klarade sig undan magsjukan. Men han tycker att lösningen inte är optimal med tanke på den äldre befolkningen.

- För äldre och dem utan bil är det ju jobbigt att ta sig hit. Men man kan ju koka vattnet också. Det gjorde jag i en vecka, berättar Pajala som tillägger att kommunen borde ha varnat om problemen mycket tidigare.

Hannu Pajala håller i sin vattendunk.
Hannu Pajala utanför brandstationen i Nousis. Hannu Pajala håller i sin vattendunk. Bild: Yle / Mattias Simonsen porträtt,hannu pajala

Anders Nygård är också besviken. Enligt honom har kommunen ingen annan än sig själv att skylla för att till och med en tiondel av Nousisborna insjuknat i magsjuka.

- Hela krisen är ju totalt onödig. Det handlar ju om ett planeringsfel i byggandet av vatten- och avloppsledningarna. Man byggde dem i kors på ett ställe där marken rör på sig – då får man nog skylla sig själv, säger Nygård

"Man antog för länge att det var en vanlig magsjukeepidemi"

Hur har det här påverkat din vardag?

- Man får ju vara lite försiktig. Det som till en början påverkade oss mest var att vi inte riktigt visste vad det handlade om. Kommunen drog sig från att kommentera, vilket var det värsta man kunde göra. Det blev ju en epidemi. Den kunde man kanske ha undvikit genom att tidigare slå larm och varna om att det kanske är något fel med vattnet.

Anders Nygård.
Anders Nygård tycker att kommunen agerade helt för sent. Anders Nygård. Bild: Yle / Mattias Simonsen porträtt,anders nygård

- Det räckte länge före man ens tog prover. Hälsocentralen litade kanske igen väl mycket på att det var en vanlig magsjukeepidemi. Men till all lycka blev vi i vårt hushåll inte drabbade av något, berättar Nygård.

Rörläckan hittades och täpptes för en knapp vecka sedan, men kommunen klorerar ännu vattenrören under de närmaste veckorna. Fram tills att rengöringsarbetet är klart kommer det att finnas rent vatten vid brandstationen.

Kommunens rykte har ändå fått sig en törn, menar Nygård.

- Nousis har ju traditionellt sett nästan haft det bästa vattnet i regionen. Den ståndpunkten får vi nog backa från nu, konstaterar han.