Hoppa till huvudinnehåll

Terroranklagade Salah Abdeslam vägrar tala inför domstolen i Belgien - enormt säkerhetspådrag

Salah Abdeslam under rättegången i Bryssel 5.2.2018.
Salah Abdeslam under rättegången i Bryssel 5.2.2018. Salah Abdeslam under rättegången i Bryssel 5.2.2018. Bild: AFP / Lehtikuva Salah Abdeslam,terrorattacker,Belgien,Bryssel

Rättegången mot den terroristanklagade Salah Abdeslam har inletts i Bryssel. Belgien är på helspänn och säkerhetsarrangemangen är rigorösa.

Abdeslam är den enda av jihadisterna som överlevde terrordåden i Paris år 2015 då 130 människor dödades.

Abdeslam misstänks ha tillhört terrorgruppen IS terroristcell som planerade och utförde attackerna i Paris och därpå följande terrordåd i Bryssel.
Hoppa över Twitterpostning


Abdeslam var bilförare under attackerna i Paris, men han överlevde terrordåden i motsats till sin bror Brahim som sprängde sig själv i en självmordsattack.

Den rättegång som gäller attackerna i Paris äger rum senare.

Meddelade domstolen i Bryssel att han inte tänker besvara några frågor

Abdeslam har varit tyst i närmare två år och har inte för avsikt att prata.

Han meddelade genast domstolen i Bryssel att han inte vill svara på några frågor.

Han vägrade också att stiga upp då han ombads göra det.
Hoppa över Twitterpostning

Den 28-årige Abdeslam har hållits nästan 20 månad isolerad under konstant bevakning i ett fängelse nära den belgiska gränsen.

Han har konsekvent vägrat att svara på frågor, men han krävde ändå att personligen få delta i rättegången i Bryssel.

I dag sade Abdeslam under rättegången. "Jag är inte rädd för er. Jag förlitar mig på Allah."

Skadade evakueras från Stade de France.
Terrordåden i Paris, bland annat mot en pågående konsert i Bataclan-teatern, krävde 130 dödsoffer i november 2015 Skadade evakueras från Stade de France. Bild: EPA/IAN LANGSDON parisattack

Terrordåd mot flygplatsen och metron i Bryssel

Rättegången i Belgien gäller våldsamheterna som inträffade i Bryssel i mars år 2016, fyra månader efter terrordåden i Paris.

Abdeslam åtalas bland annat för mordförsök eftersom sex poliser skadades i en eldstrid med terrorister innan han greps några dagar senare den 15 mars.

Gripandet utlöste hämndattacker mot metron och den internationella flygplatsen i Bryssel senare samma månad och myndigheterna tror att Abdeslam också hade kopplingar till terroristerna som utförde attackerna i Bryssel.

Salah Abdeslam hålls isolerad, under konstant bevakning i ett fängelse i norra Frankrike
Salah Abdeslam hålls isolerad, under konstant bevakning i ett fängelse i norra Frankrike Salah Abdeslam hålls isolerad, under konstant bevakning i ett fängelse i norra Frankrike Bild: EPA/YOAN VALAT Salah Abdeslam,Terrordåden i Paris i november 2015,Terrordåden i Bryssel 2016

Rigorösa säkerhetsarrangemang - gardering mot fritagningsförsök och terrordåd

Rättegången omgärdas av ett massivt säkerhetspådrag.

Salah Abdeslam togs natten till måndag till Bryssel från ett fängelse i norra Frankrike.

Man hade planerat flera färdrutter, men beslutet om vilken som användes fattades i sista stund.

Domstolsbyggnaden i Bryssel hårdbevakas av hundratals soldater och poliser och den isoleras av rädsla för nya terrordåd.

Hundratals poliser bevakar domstolsbyggnaden i Bryssel där Salah Abdeslam ställs inför rätta
Hundratals poliser bevakar domstolsbyggnaden i Bryssel där Salah Abdeslam ställs inför rätta. Hundratals poliser bevakar domstolsbyggnaden i Bryssel där Salah Abdeslam ställs inför rätta Bild: EPA/ETIENNE LAURENT Terrordåden i Bryssel 2016,Salah Abdeslam

Myndigheterna har gjort upp detaljerade planer för eventuella fritagningsförsök, terrordåd eller försök att begå självmord, väl medvetna om att hans gripande i mars år 2016 utlöste självmordsattacker i Bryssel som krävde 32 dödsoffer senare samma månad.
Salah Abdeslam, som misstänks vara hjärnan bakom terrorattacken i Paris i november 2015.
Den 28-årige Salah Abdeslam är född i Belgien men har franskt meborgarskap Salah Abdeslam, som misstänks vara hjärnan bakom terrorattacken i Paris i november 2015. Salah Abdeslam,Paris,terrorattacker,terrorister,terrorism

Född i Belgien, rötter i Marocko, franskt medborgarskap

Salah Abdeslam, som har rötter i Marocko, är född i Belgien men han har franskt medborgarskap.

Han greps efter omfattande efterspaningar den 15 mars år 2016 tillsammans med en annan misstänkt jihadist, den 24-årige Sofiane Ayari som också åtalas för terroristisk verksamhet i Belgien.

Bägge män riskerar upp till 40 års fängelse om de får en fällande dom.

Franska myndigheter som förbereder terrorrättegången i Paris hoppas få värdefull information från rättegången i Bryssel.

Den federala belgiska åklagaren Frederik Van Leeuw säger att det är viktigt både för offren i Belgien och i Paris att få ny information under rättegången.

Källor: AFP, Reuters

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes