Hoppa till huvudinnehåll

Terrormisstänkt under rättegången: Min tystnad är mitt försvar

Den huvudmisstänkta Salah Abdeslam (till höger) sitter omringad av  belgiska specialstyrkor i rättegångssalen strax innan rättegången ska inledas.
Den huvudmisstänkta Salah Abdeslam (till höger) sitter omringad av belgiska specialstyrkor i rättegångssalen strax innan rättegången ska inledas. Den huvudmisstänkta Salah Abdeslam (till höger) sitter omringad av belgiska specialstyrkor i rättegångssalen strax innan rättegången ska inledas. Bild: EPA-EFE/EMANUEL DUNAND / POOL Salah Abdeslam,rättegång,terror,terrorism,Belgien,Bryssel

Rättegången mot den terrormisstänkta Salah Abdeslam inleddes vid halv niotiden i morse.

Abdeslam blev ledsagad in i rättssalen av två maskerade poliser, och var klädd i en vit tröja. Han har numera skägg och halvlångt hår.

Han är den ende överlevande gärningsmannen från terrordåden i Paris i november 2015.

Meddelade att han inte vill bli fotograferad och filmad

I början av rättegången meddelade Salah Abdeslam och den medåtalade Soufien Ayari via sina advokater att de inte vill bli fotograferade och filmade i rättssalen.

Därmed förbjöd domaren journalisterna att ta bilder under den fyra dagar långa rättegången i det anrika Justitiepalatset i Bryssel.

Jag tänker inte svara på en enda fråga. Att tiga gör mig inte till en kriminell eller skyldig― Salah Abdeslam

- Jag tänker inte svara på en enda fråga, sade den terroranklagade Salah Abdeslam då rättegången skulle inledas.

- Vad gör ni då här, frågade domaren.

- Jag blev tillsagd att komma hit och jag kom. Det här är en process som berör mig men jag tänker hålla tyst. Att tiga gör mig inte till en kriminell eller skyldig.

- Jag tänker lita på den tekniska bevisningen och inte tala inför media. Jag anser att muslimer blir godtyckligt dömda…jag fruktar inte er och litar på Allah.

Transporterades från Frankrike till Belgien

Abdeslam lämnade i natt det högriskfängelse i Frankrike där han befunnit sig sedan han utlämnades till Frankrike för knappt två år sedan.

Han anlände under enormt säkerhetspådrag till Justitiepalatset i morse. Hundratals poliser övervakar rättegången.

Rättegången i Bryssel gäller inte Parisdåden, utan en skottlossning i Bryssel-kommunen Forest som inträffade fyra månader efter attackerna i Paris då Abdeslam var Europas mest jagade man.

Salah Abdeslam lyckades då tillsammans med den andra misstänkta personen, Soufien Ayari, undkomma polisen men de greps sedan ytterligare tre dagar senare i den ökända Brysselkommunen, Molenbeek.

Den andra åtalade har krigat för IS

Den andra åtalade, Soufien Ayari, har krigat för IS i Syrien.

Han bekräftade under rättegången att han befann sig i en lägenhet i Forest tillsammans med Salah Abdeslam och en tredje person, Mohamed Belkaid, en algerier med kopplingar till Sverige som dödades i skottlossningen.

Han ville däremot inte svara på frågan om varför det fanns en stor mängd vapen i lägenheten.

Läs mera:

Terroranklagade Salah Abdeslam vägrar tala inför domstolen i Belgien - enormt säkerhetspådrag

Rättegången mot den terroristanklagade Salah Abdeslam har inletts i Bryssel. Han är den enda jihadist som överlevde attackerna i Paris år 2015 då 130 människor dödades i de värsta terrordåden i Europa sedan andra världskriget. Han sade genast att han vägrar att svara på frågor under rättegången.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes