Hoppa till huvudinnehåll

Börsraset fortsätter i USA och Asien – drabbar även börser i Europa

Börsfallet i New York var det största på en dag sedan finanskrisen år 2008
Börsfallet i New York var det största på en dag sedan finanskrisen år 2008 Börsfallet i New York var det största på en dag sedan finanskrisen år 2008 Bild: Värdet på aktierna på börsen i Tokyo sjönk genast med fem procent på tisdag morgon New York Stock Exchange,USA

Börserna fortsätter att rasa både i USA och i Östasien.

På Wall Street i New York var stämningen nära panik när de 500 största bolagens aktier föll med över fyra procent medan Dow Jones industriaktie-index rasade med 4,6 procent. Dow Jones föll även i fredags, då med 2,6 procent.

Börsfallet som började förra veckan i USA är det största sedan finanskrisen år 2008.

Aktiernas värde fortsatte att rasa när börserna öppnade i nordöstra Asien i morse.

I Japan sjönk aktiernas värde genast med över sju procent men aktierna återhämtade sig något och fallet var på eftermiddagen lokal tid kring 4,7 procent. I punkter räknat var Nikkei indexets fall det största sedan år 2011.

Hang Seng indexet på Hongkong-börsen hade på eftermiddagen rasat med drygt fyra procent.

Värdet på aktierna på börsen i Tokyo sjönk genast med fem procent på tisdag morgon
Aktiernas värde på börsen i Tokyo sjönk genast med fem procent på tisdag morgon Värdet på aktierna på börsen i Tokyo sjönk genast med fem procent på tisdag morgon Bild: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON Nikkei,Japan

Högre löner utlöste börsfallet

Börsraset började förra veckan i USA efter besked om att lönerna håller på att stiga vilket kan bidra till ökad inflation.

Samtidigt har räntorna i USA stigit rätt snabbt, säger Joakim Bornold på Nordnet bank till Sveriges radio.

- Visst är det dramatiskt, det är stora värden som försvinner ganska snabbt, säger Joakim Bornold.

- Aktiemarknaden, framför allt den amerikanska, har varit väldigt stark. Men alla vet någonstans att en vacker dag vänder det.

- När statistiken kom i fredags som visade att lönerna är på väg upp i USA samtidigt som räntan gått upp ganska snabbt, det var droppen som fick bägaren att rinna över. Då var det uppenbarligen många som har valt att dra ner på sin risk i sina portföljer och det har utlöst det här ganska kraftiga fallet, säger Joakim Bornold.

Dow Jones föll 1 500 punkter på måndagen innan börsen återhämtade sig något. I ett skede vara börsfallet i punkter räknat det största i börsens historia, enligt Wall Street Journal.

Aktivister demonstrerade mot nya skattelagar utanför börsen i New York medan aktiernas värde rasade
Aktivister demonstrerade mot nya skattelagar utanför börsen i New York medan aktiernas värde rasade Aktivister demonstrerade mot nya skattelagar utanför börsen i New York medan aktiernas värde rasade Bild: EPA-EFE/JUSTIN LANE USA,New York Stock Exchange

Börsfallet väntat

Andelsbankens chefsekonom Reijo Heiskanen är inte överraskad av börsfallet. Enligt honom var nedgången väntad efter en lång period då aktiekurserna pekade uppåt.

- Det här vittnar om vilken period vid har bakom oss. Uppgången var ovanligt kraftig under fjolåret och ännu i början av det här året. Det är klart att kurserna korrigeras i något skede efter detta, säger Reijo Heiskanen.

- Ekonomin är på väg in i ett nytt skede där tillväxten är såpass kraftig att det ökar inflationstrycket. Det är klart att marknaderna tvingas bedöma läget på nytt.

Reijo Heiskanen, OP-gruppens chefsekonom
Reijo Heiskanen, chefsekonom vid Andelsbanken Reijo Heiskanen, OP-gruppens chefsekonom Bild: YLE/ Marcus Lillkvist reijo heiskanen

Heiskanen tror inte att de dystra dagarna på börserna ger anledning till oro i ett längre perspektiv.

- Visst kommer den ökande svängningen att påverka utsikterna i någon mån i år. Men jag ser inte i det här skedet att de ekonomiska utsikterna väsentligt förändrats. Vi hade redan räknat med större svängningar i våra beräkningar, sager Reijo Heiskanen.

Paniken kan få en snöbollseffekt

Börsfallet bekräftar att det är en marknad som är oerhört nervös över den amerikanska penningpolitiken och inflationen, tror Robert Bergqvist som är chefsekonom på SEB-banken i Stockholm.

Bergqvist säger till Sveriges radio att många investerare som sett en fantastisk resa upp på börsen under de senaste två åren vill ta hem sina vinster.

- Men i det här läget finns det ingen på andra sidan som vill köpa och då finns det risk för en snöbollseffekt där börsen fortsätter att falla.

- Vi kan hamna i ett läge där investerarna springer åt samma håll och bitvis i panik, säger Robert Bergkvist.

President Donald Trump tog åt sig äran för den kraftiga börsuppgången i fjol men är han också redo att ta på sig skulden för raset?
President Donald Trump tog åt sig äran för den kraftiga börsuppgången i fjol men är han också redo att ta på sig skulden för raset? President Donald Trump tog åt sig äran för den kraftiga börsuppgången i fjol men är han också redo att ta på sig skulden för raset? Bild: EPA-EFE/ANDREW HARRER / POOL USA,Donald Trump

Trump tog åt sig äran, får han nu skulden?

Börsoron i USA och Asien får sannolikt följder även i Europa då börserna öppnar på tisdag morgon.

Det kan bli stökigt såväl i Helsingfors som Stockholm enligt nordiska experter.

Börsfallet får också politiska följder, särskilt i USA där president Donald Trump ständigt har tagit åt sig äran för den kraftiga börsuppgången under fjolåret.

Nu har Trump blivit betydligt försiktigare i sina uttalanden, för frågan är om han också är beredd att ta på sig skulden för börsraset, något som det finns anledning att betvivla.

Demokraterna har åtminstone inte ännu gått till angrepp mot presidenten.

Demokraterna har konsekvent hävdat att presidentens roll för hur aktiemarknaden mår är betydligt mindre än till exempel den roll som den amerikanska riksbankschefen spelar.

Källor; New York Times, AP, Sveriges radio Eko-redaktionen,
STT

Läs mera:

Så här öppnade börsdagen – ett fall på runt 3,5 procent på de europeiska börserna

Efter att börskurserna började dyka i USA och Asien har börserna öppnat med fallande trend runtom i Europa.

Läs också