Hoppa till huvudinnehåll

Demonstration i Borgå för att totalvägrare ska slippa straff

Tre personer håller i en vit banderoll med texten "Ajattelen - siis olen vankilassa".
Esa Noresvuo från Vapenvägrarförbundet, Elsa Tauria och Meena Lindroos demonstrerar med banderoller. Tre personer håller i en vit banderoll med texten "Ajattelen - siis olen vankilassa". Bild: Yle/Lone Widestam demonstrationer (samhälleliga händelser),vapenvägran,Banderoll

Totalvägrare tycker det är orättvist att de ska straffas för att de inte går i militären eller utför civiltjänstgöring. De anser också att de är diskriminerande eftersom personer som hör till Jehovas vittnen är befriade från värnplikt.

På tisdagen samlades en handfull personer utanför tingsrätten i Borgå för att demonstrera. De hade banderoller och delade ut flygblad med texten ”Frikänn totalvägrare”.

Elsa Tauria har vägrat utföra civiltjänstgöring och hördes i rätten i Borgå på tisdagen. Tauria har gjort en könskorrigering.

- Jag tycker att civiltjänstgöringen är som ett straff för dem som inte utför militärtjänst. Civiltjänstgöringen är dessutom längre än militärtjänsten.

Närbild på Meena Lindroos och Elsa Tauria.
Meena Lindroos och Elsa Tauria kämpar tillsammans. Närbild på Meena Lindroos och Elsa Tauria. Bild: Yle/Lone Widestam demonstrationer (samhälleliga händelser),vapenvägrare,Elsa Tauria

Meena Lindroos är på plats för att demonstrera och för att ge stöd åt sin flickvän Elsa Tauria.

- Jag tycker det är fel att Elsa får ett straff för att hon inte vill ta till vapen.

Medlemmar i Jehovas vittnen behöver inte göra värnplikt

Totalt sju personer som är totalvägrare stod åtalade i Borgå tingsrätt på tisdagen.

Banderoller utanför tingsrätten i Borgå
Banderoller utanför tingsrätten i Borgå Bild: Yle/Lone Widestam demonstrationer (samhälleliga händelser),vapenvägran,banderoller,tingsrätter

Totalvägrare kräver att de inte ska straffas för sin ovilja att tjänstgöra. De anser att det är diskriminerande att medlemmar i trossamfundet Jehovas vittnen har undantagstillstånd och är befriade från den allmänna värnplikten.

Enligt Vapenvägrarförbundet finns det årligen upp till femtio personer som vägrar göra militär- eller civiltjänstgöring. De kan dömas till fängelsestraff eller så kallat övervakningsstraff med fotboja.

Elsa Tauria håller i en blå, rosa och vit banderoll med en bild av ett svart vapen som bryts i två delar.
Elsa Tauria blir straffad för att hon vägrar göra militären och civiltjänstgöring. Elsa Tauria håller i en blå, rosa och vit banderoll med en bild av ett svart vapen som bryts i två delar. Bild: Yle/Lone Widestam demonstrationer (samhälleliga händelser),banderoller,vapenvägran

Maximistraffet för en totalvägrare är 173 dygn.

- Det är antagligen 173 dagars straff som väntar mig, säger Tauria. Det blir spännande att se hur jag klarar av det.

Artikeln uppdaterad 7.2.2018 kl. 6:33. Vapenvägrare har ändrats till totalvägrare.

Läs också