Hoppa till huvudinnehåll

Det är lätt att säga upp personal i Finland - bara man vet hur man gör

En kvinna i kostym bär en låda med en krukväxt.
En kvinna i kostym bär en låda med en krukväxt. Bild: Mostphotos arbetstagare,flyttning,kvinnor,arbete,uppsägning

I Danmark är det enklare än i Finland att säga upp personal. Men inte heller i Finland är det speciellt svårt säger professor emeritus Niklas Bruun vid Svenska handelshögskolan.

Att Finland ofta jämförs just med Danmark beror på att Finland har tagit inspiration från Danmark till den nya aktiveringsmodellen för arbetslösa.

I jämförelse med andra OECD-länder hittas Finland bland de länder som har ett ganska svagt uppsägningsskydd, speciellt när det gäller så kallat kollektivt skydd.

Företagare odlar myten och vill ha färre regler

Rädslan för att det är svårt att säga upp personal kan leda till att företagare tvekar att anställa mera personal.

Niklas Bruun säger att det finns många företagare som inte riktigt vet hur systemet fungerar.

- Det finns speciellt småföretagare som tror att det är väldigt svårt att säga upp, inte minst för att deras organisationer ofta säger att det är så besvärligt och det finns för mycket krångliga regler. Då kan man ju tro att det är så, säger Niklas Bruun.

Bruun anser att det skulle vara bra om företagarna och deras organisationer satsade mera på att lära sig hur uppsägningar ska skötas.

- Det skulle vara bra att få ut lite mera saklig information. Organisationerna har en viktig roll att utbilda och informera om hur man säger upp. Det är inte så komplicerat.

Lätt att sparka när företag sparar

I princip är det fritt fram att minska personalen i situationer där behovet av arbetskraft minskar.

- När det gäller ekonomiska orsaker är det ganska lätt i Finland att säga upp, jämfört med övriga länder. Det är också billigare i Finland, säger Bruun.

Företag med mer än trettio anställda ska tillämpa samarbetslagen, och då förhandlar man med personalen om hur nedskärningarna går till och vilka alternativ som finns. Det betyder att uppsägningarna inte sker precis genast.

- Proceduren måste man sköta, men om den sköts på rätt sätt är det lätt att säga upp och det går betydligt snabbare än i många andra europeiska länder.

Till exempel i Tyskland och Frankrike kan det bli dyrt att minska på personalen. I en del länder kan de som sägs upp vara berättigade till upp till ett års lön och planer för hur de anställdas framtid.

Missnöje med arbetsinsats måste motiveras

Ifall arbetsgivaren vill bli av med en enskild arbetstagare som inte sköter sitt jobb ordentligt är det lite besvärligare att säga upp personen.

Det så kallade individuella skyddet är relativt starkt i Finland. Det betyder att arbetsgivaren är tvungen att ge varningar och motivera varför personen inte ska få jobba kvar.

För arbetsgivaren kan det bli dyrt om allt inte har gått enligt reglerna och den uppsagda för ärendet till domstol.

- Ett typiskt problem är att man säger att det finns inget arbete för en viss person och så bevisar man motsatsen genom att anställa en annan person att göra precis samma arbete genast efteråt.