Hoppa till huvudinnehåll

Donald Trump varnades: "Sänk inte skatterna när ekonomin är överhettad"

Byggarbetare i Brooklyn, New York.
Den överhettade ekonomin har fått Wall Street att korrigera kurserna. Byggbranschen har gynnats av uppsvinget i ekonomin. Byggarbetare i Brooklyn, New York. Bild: EPA/JUSTIN LANE New York,byggarbetsplatser,byggande,arbete,Fastigheter & byggande

Centralbanken Fed och finanseliten hade varnat president Donald Trump för hans stora skattelättnader. Nu är leken över och 4 000 miljarder dollar har på en vecka utplånats på börsmarknaderna. Aggressiva skattelättnader kommer att överhetta ekonomin och öka statsskulden, lydde varningarna.

Varningarna gavs i USA efter nio år av oavbruten ekonomisk expansion när arbetslösheten hade blivit den lägsta på femtio år.

Arbetslösheten hade minskat men lönerna hade inte stigit nämnvärt vilket dämpade konsumtionen som är central för den amerikanska ekonomin.

I januari visade statistiken hela 200 000 nya anställningar och de största löneökningarna på åtta år. Då sprack bubblan.

Nu är leken officiellt över, ungar― Rabobank, Nederländerna

Uppsvinget i januari gällde framför allt byggbranschen, livsmedelssektorn och hälsovården meddelar USA:s arbetskraftsministerium.

- Nu är leken officiellt över, ungar, säger analytikerna på det nederländska bank- och finansbolaget Rabobank.

- Aggressiva skattelättnader för affärerna och enskilda riskerar att överhetta ekonomin. Det får aktierna att gå upp och sen krascha.

USA:s statsskuld den 6 februari 2018.
USA:s statsskuld den 6 februari 2018. USA:s statsskuld den 6 februari 2018. Bild: AFP / Lehtikuva statsskuld,USA

Det varnade investmentbanken Morgan Stanley i en rapport redan i höstas.

Att skära ner företagsskatten från 35 till 20 procent kan slå slint för att Fed kan tvingas höja räntorna. Det blir dyrare lån för konsumenter och affärerna vilket efter hand kan göra aktiemarknaden nervös, varnade banken.

Det enastående uppsvinget får allt fler analytiker att räkna med att centralbanken Fed måste höja räntorna.

En överhettad ekonomi är för mycket av det goda― Chefsekonom Jan Hatzius, Goldman Sachs

Visserligen uppskattade Wall Street president Trumps tal om att den amerikanska ekonomin "desperat" behöver "massiva" skattesänkningar.

- Men det blir för mycket av det goda. En fortsatt överhettning av ekonomin måste hållas tillbaka 2018 och det är en brådskande prioritering, sade Goldman Sachs chefsekonom Jan Hatzius i november.

Det multinationella investmentbolaget väckte uppmärksamhet med att föreslå hela fyra räntehöjningar för 2018 vilket är dubbelt mer än marknaden överlag har räknat med.

Börsmäklarna flyttar nu över sina pengar till säkrare placeringar där höjda räntor inte skapar problem.

Efter att Dow Jones år 2017 hade stigit med hela 25 procent störtdök börsen på måndagen i det största börsfallet någonsin i börsens historia.

Hela Wall Street gjorde det största kursfallet sedan 2011.

Att ha ett allvarligt problem och göra det värre, det oroar mig― Centralbankschefen Janet Yellen

Den amerikanska centralbanken Fed varnade i höstas för skattereformen som kongressen stod i beråd att genomföra.

- Skatteomläggningen gör det svårare för politikerna att klara av en kommande lågkonjunktur, sade Fed-chefen Janet Yellen på sin sista presskonferens på Luciadagen 2017.

Trumps skattereform skulle öka statsskulden med 1 000 miljarder dollar― Kongressens skatteutskott

- Jag är personligen oroad över USA:s statsskuld. Att redan ha ett allvarligt problem och göra det värre, det oroar mig, sade Yellen på Luciadagen 2017.

Janet Yellen, ordförande för den amerikanska centralbanken
Fedchefen Janet Yellen. Janet Yellen, ordförande för den amerikanska centralbanken Bild: EPA-EFE/JIM LO SCALZO Janet Yellen

Kongressens gemensamma skatteutskott hade räknat ut att Donald Trumps skattereform skulle öka statsskulden med 1 000 miljarder dollar.

Fed-chefen Yellen hade redan i november stöd av den mäktiga centralbanken i New York och dess lokalchef William Dudley.

Han varnade för att en extra stimulans i form av skattelättnader när ekonomin redan är stark hotar att öka inflationen. Lättnaderna behövs vid en lågkonjunktur.

Skattelättnaderna kan få ekonomin att växa för fort när arbetsmarknaden redan är sund och det är billigt att låna pengar, sade Fed-chefen för New York i januari.

- Det kan göra det dyrare att låna pengar. Det finns trots allt inga gratis luncher, sade William Dudley vid New York Fed.

Läs också