Hoppa till huvudinnehåll

Ekudden i Lovisa fick ny hyresgäst: "Campingområdet ska vara Finlands finaste"

Ekuddens campingplats - karaktärshuset
Karaktärshuset på Ekudden. Ekuddens campingplats - karaktärshuset Bild: Yle/Stefan Härus Lovisa,ekudden i lovisa

Nu är det klart att Tuomas Konttinen och Simge Arikan tar över campingområdet Ekudden i Lovisa. Stadsstyrelsens ordförande Mia Heijnsbroek-Wirén (SFP) säger att deras koncept är fräscht.

Stadsstyrelsen i Lovisa valde de nya företagarna på sitt möte på måndagen. Totalt sex anbud lämnades in och två av dem var med på slutrakan.

I jämförelsen fick Tuomas Konttinen och Simge Arikans anbud 93 poäng, medan det andra företaget Oy Havsö Ab fick 82 poäng. Havsö hyr nu lägergården på Pellinge i Borgå.

På det nuvarande campingområdet kan man fortfarande se spåren av en fin anlagd park
Omgivningen på Ekudden är väldigt vacker på sommaren. På det nuvarande campingområdet kan man fortfarande se spåren av en fin anlagd park Bild: Yle/Peik Henrichson campingområden,camping,ekuddens campingområde

Mia Heijnsbroek-Wirén (SFP), stadsstyrelsens ordförande, säger att Konttinen och Arikans anbud var det bästa anbudet med tanke på helheten: verksamheten och den hyra de är redo att betala för området.

– Deras koncept verkar väldigt fräscht. De vill rikta in sig på stark marknadsföring och har en vision om att Ekuddens ska vara Finlands finaste campingområde. Det är nog imponerande, säger Heijnsbroek-Wirén.

Hon tillägger att stadsstyrelsen tror att den nya företagaren verkligen vill satsa på att utveckla campingområdet.

Mia Heijnsbroek-Wiren
Mia Heijnsbroek-Wirén. Mia Heijnsbroek-Wiren Bild: Yle/Stefan Härus Lovisa,Mia Heijnsbroek-wiren,mia heijnsbroek-wirén

Intresset för att hyra campingområdet var relativt stort. Bland de intresserade fanns förstås Lovisabor och sådana som är bekanta med verksamheten från förr, men också personer från andra orter.

– Flera av dem hade riktigt bra verksamhetsplaner och det var inte det de andra föll på. Det var den ekonomiska biten som avgjorde. Som det var förr hade staden ingen ekonomisk nytta alls av staden.

De vill rikta in sig på stark marknadsföring och har en vision om att Ekuddens ska vara Finlands finaste campingområde― Mia Heijnsbroek-Wirén

Lovisa stad och den tidigare campingföretagaren var inblandade i en tvist. Bland annat fanns det oklarheter i hur stort ansvar vardera parten hade för att underhålla byggnaderna på området.

Hyresavtalet med den tidigare företagaren sades upp i förtid och staden började leta efter en ny hyresgäst.

Hur ska ni undvika att det uppstår liknande problem som med den tidigare företagaren?

– Vi poängterade att vi måste göra noggranna överenskommelser om alla detaljer, och i arrendeavtalet ska både stadens och företagarens ansvar gällande byggnaderna fastställas, säger Mia Heijnsbroek-Wirén.

Det nya arrendeavtalet för Ekuddens campingområde

  • De nya företagarna hyr campingområdet för tre år framåt från och med våren 2018.
  • Campingföretagarna vill utvärdera sin affärsidé om tre år. Arrendeavtalet kan förlängas med sju år.
  • Företagarna betalar 24 000 euro i hyra per år under de tre första åren. Om det blir en fortsättning är hyran 32 000 euro per år.
  • Lovisa stad bygger en ny servicebyggnad på Ekudden.
  • Dessutom ska de allmänna kökslokalerna i Grå villan renoveras så att de går att använda och bastun ska rivas.

Då det nya arrendeavtalet görs upp förbinder sig staden till att bygga en ny servicebyggnad på Ekudden. Lovisa har redan budgeterat pengar för projektet.

Enligt Mia Heijnsbroek-Wirén visar det att staden är redo att satsa på utvecklingen av campingområdet.

– Arrendeavtalet kommer ännu till stadsstyrelsen innan det undertecknas.

Det slutliga arrendeavtalet är ännu inte klart. Staden måste ännu förhandla med de nya företagarna, bland annat om när servicebyggnaden ska byggas och vilket reparationsbehovet i den så kallade Grå villan är.

Företagarna har bland annat önskat att servicebyggnaden byggs först i höst då turistsäsongen är förbi.

Läs mera:

Lovisa söker ny företagare till campingområdet Ekudden

Campingområdet vid Ekudden hyrs ut igen efter att staden i våras var inblandad i en konflikt med den tidigare arrendatorn på området.

Läs mera:

Grälet om campingområdet i Lovisa fortsätter

Hotellföretagaren Jouni Vesanen anser att Lovisa stad har gjort sig skyldig till avtalsbrott och det här kan bli hans sista sommar på Ekuddens campingområde.