Hoppa till huvudinnehåll

Eleverna om Pargas Svenska Gymnasiums mobilförbud: ”Många var jättearga när de fick höra om de nya reglerna”

Studiehandledare Lotta Sundgren och Hamish Simpson som lägger sin mobiltelefon i en av Pargas Svenska Gymnasiums nya telefonlådor.
Studiehandledare Lotta Sundgren och Hamish Simpson som lägger sin mobiltelefon i en av Pargas Svenska Gymnasiums nya telefonlådor. Studiehandledare Lotta Sundgren och Hamish Simpson som lägger sin mobiltelefon i en av Pargas Svenska Gymnasiums nya telefonlådor. Bild: Yle/Lina Frisk. Pargas,Skola,Gymnasium,Mobilförbud

Den här veckan införde Pargas Svenska Gymnasium nya spelregler för användning av mobiltelefoner. Lärarna vill göra undervisningen effektivare, men eleverna är inte övertygade.

De nya reglerna handlar om att skolan försöker vara restriktivare med användning av telefoner och datorer under lektionstid.

Studiehandledare Lotta Sundgren och lärare Gunilla Palmqvist säger att det praktiskt innebär att man inte godkänner att elever använder sina telefoner och datorer om inte undervisningen och situationen kräver det.

- Vi har en låda dit det är önskvärt att man för sin telefon för att ge sig och andra arbetsro, säger Sundgren.

Gunilla Palmqvist och Lotta Sundgren.
Gunilla Palmqvist och Lotta Sundgren. Gunilla Palmqvist och Lotta Sundgren. Bild: Yle/Lina Frisk. Pargas

Orsaken till att skolan valt att införa ett mobilförbud, är att lärarna upplever att eleverna är för distraherade för att få ut det bästa möjliga av undervisningen.

- Vi har upplevt att våra studerande låter sig avbrytas för mycket av till exempel snapchat-meddelanden av kompisar, eller att de spelar eller gör något helt annat, säger Sundgren.

Vad hoppas ni att det här ska ha för effekt?

- Vi hoppas att våra studerande ska lära sig att arbeta effektivt. På lektionstid sköter man det som ska göras på lektionstid, och när man har fritid använder man naturligtvis telefonen som man själv tycker, säger Palmqvist.

Förbudet kommer att gälla i hela skolan på alla lektioner. Enligt lärarna är det enklare om alla solidariskt ställer sig bakom det här nya sättet att arbeta.

- Jag tror att vi kan göra våra elever en tjänst i det avseendet att det kan vara svårt att säga till kompisar att sluta störa på lektionstid med selfier på snapchat. Jag vet inte hur coolt det är att säga att man inte vill se på dem för att man studerar, säger Sundgren.

Sundgren tror att det här kommer att fungera riktigt bra i samråd med eleverna.

- De vill också få saker gjorda och de är mycket medgörliga på alla vis. Jag tror att det kommer att det kommer gå riktigt bra.

”Det var en chock för många”

Enligt gymnasieeleverna Hamish Simpson och Elin Lindblom var reaktionerna kraftiga då eleverna fick höra om de nya reglerna.

- Det kom som en stor chock utan någon förvarning. Nästan alla av mina kompisar var jättearga när de läste om reglerna på söndagen, säger Simpson.

Hamish Simpson och Elin Lindblom.
Hamish Simpson och Elin Lindblom. Hamish Simpson och Elin Lindblom. Bild: Yle/Lina Frisk. Pargas,pargas gymnasium

- Reaktionerna var inte så positiva eftersom man inte visste vad de nya reglerna skulle innebära. Men nu när man fått sätta sig in i det förstår man att lärarna bara vill det bästa för oss elever. Vi ska faktiskt vara uppmärksamma och följa med på lektionerna, säger Lindblom.

Simpson säger att speciellt telefonlådorna väckte förargelse bland eleverna i Pargas Svenska Gymnasium.

- Det känns som om vi skulle bli behandlade som högstadieelever. Det här är inte en obligatorisk skola utan vi är här frivilligt och ansvarar också själva för vår inlärning. Om du har din telefon framme och blir distraherad så är det på ditt eget ansvar, säger Simpson.

Telefonlåda för elevernas telefoner.
Telefonlåda för elevernas telefoner. Bild: Yle/Lina Frisk. Pargas,Mobilförbud

Simpson och Lindblom är båda med i Elevkårsstyrelsen. De är besvikna över att lärarna inte tog kontakt med dem innan för att höra vad styrelsen tycker om de nya reglerna.

- Jag önskar att vi hade haft mer talan i saken, säger Simpson.

Trots en viss chock och besvikelse förstår de båda skolans resonemang angående mobilförbudet.

- De har kanske märkt att det tar mycket uppmärksamhet. Om man har den i väskan eller fickan och känner att den darrar eller har ljud kan det vara svårt att inte bli frestad att ta upp den för att se vem som skickat. Jag tror att de nya reglerna kan ha en positiv effekt, men vi måste först vänja oss vid tanken att man lägger bort telefonen, säger Lindblom.

Så, de nya reglerna: en bra eller dålig sak?

- I början tyckte jag inte alls att det var en bra idé och nog är jag fortfarande delvis av samma åsikt. Men jag är lite mindre emot det nu än tidigare, säger Simpson.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland