Hoppa till huvudinnehåll

Hälsovården och spaningslagarna - det här bestämmer riksdagen om i vår

Riksdagens plenisal.
Riksdagens plenisal. Bild: Jani Saikko / Yle Riksdagshuset (Finland),riksdagen,riksdagsledamöter,styrelse,statyer

I dag, tisdag, öppnas riksmötet 2018 under högtidliga former i riksdagen. Spaningslagarna och social- och hälsovårdsreformen är de stora frågorna riksdagen har framför sig i vår. Politikerna börjar också förbereda sig för landskapsval, och så småningom också för riksdagsval och EU-val.

Det börjar bli dags för slutspurt för de sittande riksdagsledamöterna med bara ett drygt år kvar till nästa riksdagsval. Före det ska det dessutom ordnas ett landskapsval i höst. Men vilka är de stora politiska frågorna den här våren?

Vårdreformen håller partierna i spänning

Social- och hälsovårdsreformen ska ros i land under våren. Regeringen vill att det nya förslaget för valfrihetsmodell är klart för riksdagsbehandling i mars. Det ger i så fall några månader tid för lagarna att stiftas så att landskapsvalet kan hållas i höst.

Att både reformen och valet skjuts upp blev klart i somras.

En fråga som oppositionen gärna för fram är om regeringen faktiskt kommer att hålla ihop genom vårdreformen. Sedan Centern fick igenom sina 18 landskap har svängarna varit många, och senast fick Samlingspartiet ge efter gällande hur omfattande valfriheten ska vara.

Sedan i går har två av huvudspelarna i vårdreformsförhandlingarna nya uppdrag: Paula Risikko (Saml) gick från inrikesminister till talman i riksdagen, medan Tuula Haatainen (SDP) som varit ordförande för social- och hälsovårdsutskottet blev vice talman. Namnen på efterträdarna till båda borde klarna den här veckan.

Social- och hälsovården ska övergå till de 18 landskapen i början av år 2020.

Snart fullt upp med valarbete

I helgen uppstod en diskussion om den valtrötthet som tre stora val inom ett år kan leda till - Centern tycker att riksdags- och EU-valet kunde slås ihop.

SFP meddelade i går att de understöder tanken och partiet önskar också att man kom överens om spelregler för landskapsvalet. SFP tycker att partierna borde komma överens om att de som sitter i riksdagen inte ställer upp i landskapsval.

Blir det inte ändringar i valdatumen så har partierna snart rätt fullt upp med valarbetet: som det ser ut nu väljer Finland beslutsfattare till landskapen i oktober 2018, till riksdagen i april 2019 och till Europaparlamentet i juni 2019.

De omtvistade spaningslagarna

Regeringen skickade förslaget om ny underrättelselag till riksdagen i januari.

Regeringen har önskat påskyndad behandling och understryker behovet av lagförnyelse och terrorismbekämpning i ett försämrat säkerhetsläge. Kritikerna lyfter fram farhågor om ett övervakningssamhälle, och vikten av att också myndigheterna övervakas tillräckligt väl.

Lagförslaget ger Skyddspolisen och militära underrättelsetjänsten rätt att i större utsträckning övervaka misstänkta hot mot landets säkerhet, bland annat genom teleavlyssning, utan misstanke om brott.

Medborgarinitiativet kräver ny behandling av aktiveringsmodellen

Aktiveringsmodellen som riksdagen godkände strax före jul har upprört både arbetslösa och fackförbunden. Medborgarinitiativet för att slopa aktiveringsmodellen har samlat närmare 140 000 namn, och ledde också till strejk och demonstration i fredags.

Största delen av oppositionen stöder initiativets krav att återta beslutet om aktiveringsmodellen. Medborgarinitiativ överskred på bara några dagar gränsen på 50 000 signaturer för att behandlas i riksdagen. Men politiskt sett ser läget rätt lika ut som före jul: regeringspartierna försvarar modellen. Men regeringen har sagt att man ska följa upp hur modellen fungerar och vid behov göra justeringar i den.

Dessutom: budgetmangling och familjeledighetsreform

Annat som händer i vår är förstås budgetmanglingen i april, då budgetramarna för nästa år det vill säga valåret slås fast.

En stor fråga att komma överens om är också den tänka förnyelsen av familjeledigheterna. Arbetsgruppen för förnyelsen hann redan optimistiskt tro att de stora linjedragningarna skulle vara klara inom januari, men också det ärendet har dragit ut på tiden.