Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Samernas nationaldag, Danska socialdemokrater vill avskaffa asylrätten vid sina gränser, riksdagen återvänder från julledighet

Samernas flagga.
Samernas flagga. Bild: Silje Bergum Kinsten/norden.org samernas flagga

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Inrikes

I dag firar Samerna sin nationaldag. Det är den 101 nationaldagen för Samerna, som firas till minne av den första samiska kongressen som ägde rum i Trondheim den 6.2.1917. Även i dag fortsätter den samiska aktivismen, vilket du kan läsa mer om här.

Har du levt i tron att det är svårt att ge sparken åt en anställd i Finland? Då har du fallit för myten som företagare odlar, eftersom det är lätt att säga upp finska arbetare i jämförelse med många OECD-länder. Det är alltså lätt att säga upp en arbetare så länge man vet hur man ska göra det.

Också riksdagen återvänder till sitt arbete i dag då riksmötet öppnas i dag. Under våren kommer bland annat vårdreformen och spaningslagarna att väcka debatt bland riksdagsledamöterna.

Utrikes

Socialdemokraterna i Danmark vill avskaffa rätten att söka asyl vid Danmarks gränser.Enligt det kontroversiella förslaget skulle de som söker asyl skickas till flyktingläger i till exempel Nordafrika, medan de väntar på asylbeslutet. Socialdemokraterna i Danmark är det största oppositionspartiet.

Donald Trump har igen haft en aktiv start på sin vecka. Han vägrar låta sig förhöras i Rysslands-saken, anklagar demokraterna för landsförräderi för att de inte applåderade hans tal, och avfärdar börskraschen.

Väder

Det blir mest mulet med snöfall på många håll. Temperaturen rör sig mellan -8...-15 grader.

Meteorologiska institutet varnar fotgängare för halka i Egentliga Finland och Nyland.

I södra Finland snöar det från morgonen och det blir halt på trottoarer och vägar.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes