Hoppa till huvudinnehåll

Pohjalainen: Aspro vill ut ur Wasalandia

Wasalandia stänger i Vasa.
Entrén till nöjesparken Wasalandia. Wasalandia stänger i Vasa. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist wasalandia

Den nedlagda nöjesparken Wasalandias spanska ägare Aspro vill slippa sina åtaganden i Vasa så fort som möjligt - det skriver Pohjalainen på tisdag.

Aspro är bundet av ett långt arrendeavtal på Wasalandia-tomten. Avtalet gäller ända till år 2037, och bolaget har också ansvaret för byggnaderna på tomten.

Nu vill Aspro bryta arrendeavtalet eller åtminstone förkorta avtalet betydligt. Företaget har kommit fram till att man inte har någon användning för området och någon ny verksamhet verkar inte vara på kommande.

Tuomas Luukkonen beklagar det alltför långa hyresavtalet som gjordes.

– När det 50 år långa avtalet gjordes, beaktade man inte möjligheten att parkens verksamhet skulle upphöra så långt före avtalets utgång, säger Luukkonen till Pohjalainen.

Ny delgeneralplan för Vasklot

Vasa stad är i sin tur mitt uppe i arbetet med en ny delgeneralplan för Vasklot.

Tekniska direktören Markku Järvelä säger till Pohjalainen att Aspros planer för området har varit oklara, men att de nu har fått ett klart besked. Han tar inte ställning till frågan om hävning eller förkortning av arrendeavtalet.

– När vi nu vet var Aspro står i frågan, har vi en frihet att se på framtiden för området ur olika perspektiv när vi jobbar med delgeneralplanen, säger Järvelä.