Hoppa till huvudinnehåll

Släpvagnstillverkaren Ekeri bygger ny fabrik i Kållby – nu försöker man locka fler kvinnliga anställda

Ekeri i Kållby bygger ut
Ekeri i Kållby bygger ut Ekeri i Kållby bygger ut Bild: Yle/Kjell Vikman släpvagnar,Pedersöre

Släpvagns-och trailertillverkaren Ekeri satsar stort på en ny fabrik i Kållby i Pedersöre. Bygglovet beviljades på tisdagskvällen.

På fabriksområdet i Kållby där den nya fabriken ska stå har man redan kommit igång med grävarbetet. Tidtabellen för nybygget är hyfsat tajt, berättar Ekeris vd Matti Laurila.

VD Matti Laurila vid Ekeri i Kållby, Pedersöre
Ekeris vd Matti Laurila VD Matti Laurila vid Ekeri i Kållby, Pedersöre Bild: Yle/Kjell Vikman Släpvagn,Pedersöre,matti laurila

- Tanken är att så fort besvärstiden för bygglovet gått ut börjar vi bygga på höjden.

Produktionsutrymmena i den nya fabriken går på drygt 10 000 kvadratmeter. Utöver det tillkommer sociala utrymmen, kontorsutrymmen och ett befolkningsskydd.

På tisdagskvällen beviljade Miljö- och byggnadsnämnden i Pedersöre bygglov för fabriksbygget på ett extrainsatt möte.

- Jag lyfter nog på hatten åt dem som vill göra en så här stor satsning. Det ger många nya jobb i kommunen, säger nämndens ordförande Roger Häggman.

Börjar tillverka element själv

Ekeris vd Matti Laurila säger att man går in för en bredare produktion i och med nybygget.

- Vi inlokaliserar en ganska betydande komponent för oss. Vi börjar tillverka elementen till våra enheter, det vill säga golv, väggar och tak. I dagsläget köper vi dem av underleverantörer som finns ganska långt borta så det blir mycket extra frakt och annan hantering.

Gamla produktionshallen vid Ekeri
Gamla produktionshallen vid Ekeri Bild: Yle/Kjell Vikman Släpvagn,Pedersöre

Också företagets dörrtillverkning, som i dag sker i Edsevö, kommer att flytta till den nya fabriken i Kållby.

Riktar sig till kvinnor i rekryteringskampanj

Som bäst rekryterar Ekeri ny personal. För en dryg månad sedan inledde man en rekryteringsprocess som fortgår under våren.

- Vi rekryterar ungefär 20 personer till under det här året, till produktionen och lagret. Vi söker också en HR-chef. Så det bidrar helt klart till sysselsättningen i nejden, säger Matti Laurila.

Transportbranschen domineras av män men det vill Ekeri ändra på i och med nyrekryteringen.

Ekeri i Kållby
Ekeri i Kållby Bild: Yle/Kjell Vikman Släpvagn,Pedersöre

- Vi har frågat de kvinnor vi har i produktionen vad som gjorde att de sökte till Ekeri i tiderna. På basis av de svar och diskussioner vi fört har vi riktat vår rekryteringskampanj kanske mera mot kvinnor.

- I annonserna har vi försökt ge en bild av att vi inte bara är en mansdominerad bransch utan att man faktiskt riktigt bra kan jobba vid Ekeri som kvinna.

200 ansökningar har kommit in

Kampanjen har burit frukt. Jobben som montör och lagerpersonal har lockat kring 200 sökande, säger Matti Laurila. Fler kvinnor har sökt jobben jämfört med tidigare år.

- Det är stor efterfrågan på arbetskraft i Österbotten och då är det här ett sätt för oss att säkerställa att vi får bra personal.

Laurila säger att det inte direkt finns någon utbildning inom branschen, vilket gör att man oberoende av bakgrund lär sig jobbet på ort och ställe.

- Det gör att vi kan rekrytera människor med lite annan bakgrund.

Goda tider inom transportbranschen

Vid Ekeri räknar man med att nybygget ska vara klart att tas i bruk vid årsskiftet.

Ekeris huvudmarknader är sedan några år tillbaka Finland, Sverige och Norge, men strategiskt har man också börjat se på andra länder ute i Europa mer aktivt.

Försäljningskontoret vid Ekeri
Försäljningskontoret vid Ekeri Försäljningskontoret vid Ekeri Bild: Yle/Kjell Vikman Släpvagn,Pedersöre

Den närmaste framtiden ser ljus ut för transportbranschen, säger Matti Laurila.

- Vi upplevde att transportbranschen kom in i en högkonjunktur redan sommaren 2016 och det har hållit i sig. Ser man på prognoserna kommer de goda tiderna att hålla i sig 2018 och eventuellt ännu 2019.

Artikeln rättad den 6 februari klockan 21.55. Ordet bombskydd ändrat till det korrekta befolkningsskydd.

Läs också