Hoppa till huvudinnehåll

Tog initiativ till seminarium om jämställdhet: "Motståndet från andra kvinnor överraskade mig"

Triinu Varblane på företaget Merinova är initiativtagare till ett seminarium om jämställdhet som ordnas den 15 februari i Vasa.
Triinu Varblane på företaget Merinova är initiativtagare till seminariet Women with Impact goes Finland. Triinu Varblane på företaget Merinova är initiativtagare till ett seminarium om jämställdhet som ordnas den 15 februari i Vasa. Bild: Yle/Anna Kurtén Vasa

När Triinu Varblane presenterade sin idé om att ordna ett seminarium om jämställdhet stötte hon på motstånd från en del kvinnor. Det överraskade henne men gav henne samtidigt ännu mera drivkraft att genomföra idén.

Det var år 2016 som Triinu Varblane, internationell affärsutvecklare på teknologicentret Merinova i Vasa, började drömma om att ordna ett seminarium om jämställdhet.

Seminariet skulle inte vara politiskt utan fokusera på den praktiska nyttan av jämställdhet i arbetslivet.

Nästa vecka är det dags.

Seminariet Women with Impact goes Finland ordnas torsdagen den 15 februari på Hanken i Vasa.

- Vi trodde att det skulle bli en liten tillställning med 10-20 personer. Nu har vi 118 anmälda. Intresset har verkligen överraskat oss allihop.

"Företagen har fått upp ögonen"

Triinu Varblane jobbar inom Vasas energikluster som sysselsätter över 10 000 personer i regionen.

Hon säger att det inte funnits så mycket kvinnobetonad verksamhet i energiklustret tidigare, trots att där jobbar många kvinnor.

- Intresset för seminariet visar att det finns ett behov av att tala om jämställdhet. Nu har också företagen i energiklustret fått upp ögonen för de här frågorna, vilket är positivt.

Men alla var inte positivt inställda till att ordna ett jämställdhetsseminarium, berättar Triinu Varblane.

- Männen var neutrala till idén men jag stötte på en hel del motstånd från kvinnor, vilket överraskade mig.

Varför var de emot det?

- Jag fick höra att arbetet redan var gjort och att vi redan är så jämställda. Och att det är tråkigt att man måste ta fram temat på det här sättet. Att man helst inte ska göra någonting utan att saker ordnar sig av sig själva. Men då blev det istället en härlig utmaning att driva igenom projektet.

Powergate i Runsor.
Vaasa Airport Park där många företag i energiklustret finns. Powergate i Runsor. Bild: YLE/Rolf Granqvist powergate

Talare från både Sverige och Finland

Bakom nästa veckas seminarium står projektet Cleantech Kvarken och Viexpo i samarbete med bland andra Vasa stad och Österbottens förbund.

Talare är bland andra Sveriges före detta vice statsminister Margareta Winberg, genusfotografen Tomas Gunnarsson och vd:n samt jämställdhetskonsulten Sinikka Mustakallio.

- Vi har valt ut gästerna på basis av deras personliga erfarenheter. Det är personer som vi tror vågar vara rakt på sak, säger Triinu Varblane.

Arrangörerna hoppas på en fylld sal med en blandad publik bestående av både kvinnor och män som vill få sig en tankeställare.

- Det här är absolut inte bara ett kvinno-evenemang.

"Österbotten påverkas av Sverige"

När man jämför Österbotten med andra regioner i landet tycker Triinu Varblane att företag och organisationer i Österbotten jobbar mer aktivt med jämställdhetsfrågor än i genomsnitt i Finland.

- Jag tror att en orsak är att vi har så många olika industrier. Vi har så mycket på gång i Österbotten att vi behöver en väldigt mångsidig arbetskraft. Jag tror också att vi blir påverkade av grannlandet Sverige.

Kvinnor: Se inte varandra som ett hot

Forskning visar att företag som satsar på jämställdhet är mer lönsamma och mer attraktiva som arbetsgivare. Men mycket behöver förändras innan den finländska arbetsmarknaden är jämställd, säger Triinu Varblane.

- Om vi alla gör en liten förändring kommer vi långt. Män kan till exempel ge en chans till en kvinna och utmana sig själva att göra annorlunda. Och kvinnor ska inte sätta begränsningar för sig själva.

En annan uppmaning hon har är att kvinnor ska hjälpa och stöda varandra och inte se varandra som ett hot.

- Vi borde ta modell av män på den fronten.

Jämställdhet
Forskning visar att företag som satsar på jämställdhet är mer lönsamma och mer attraktiva som arbetsgivare. Jämställdhet Bild: Johannes Jansson/norden.org jämställdhet