Hoppa till huvudinnehåll

Världens kraftigaste bärraket sköts upp i rymden - med en röd bil ombord

Provdockan "Starman" i förarsätet av sportbilen Tesla efter uppskjutningen av superraketen Falcon Heavy.
Provdockan "Starman" i förarsätet av sportbilen Tesla efter uppskjutningen av superraketen Falcon Heavy. Provdockan "Starman" i förarsätet av sportbilen Tesla efter uppskjutningen av superraketen Falcon Heavy. Bild: AFP / Lehtikuva SpaceX,Falcon Heavy

Det amerikanska företaget SpaceX sköt på tisdag kväll finsk tid upp världens kraftigaste bärraket, Falcon Heavy. Uppskjutningen blev en succé. Bakom SpaceX står Elon Musk, Teslas grundare och frontfigur.

Enligt beräkningarna är bärraketen Falcon Heavy kapabel att lyfta drygt 54 ton frakt till låg omloppsbana runt jorden.

Historiens hittills effektivaste bärraket, Saturn V, klarade 118 ton frakt. Den har inte använts efter år 1973.

Saturn V ingick i Apollo-månprogrammet och den sköts upp från startplatta 39A i Cape Canaveral i Florida. På tisdagen sköts Falcon Heavy upp från samma platta.

SpaceX-grundaren Elon Musk sade inför att olycksrisken i en uppskjutning av det här omfånget är stor.

- Redan det att raketen lyfter och inte spränger startplattan i bitar är en seger, säger Musk. Effekten motsvarar 1,8 miljoner kilo TNT-sprängämne.

Elon Musk.
Elon Musk Elon Musk. Bild: AAP Image Elon Musk

Ombord på Falcon Heavy finns en av Musks egna vinröda Tesla Roadster-bilar. I förarsätet sitter provdockan "Starman och bilstereon spelar David Bowies album Space Oddity.


Men allt verkar ha gått enligt planerna.

På grund av hårda vindar i Florida sköts tidpunkten för uppskjutningen upp, men klockan 22.45 finsk tid kunde raketen lyfta.

Raketen fick en lyckad start ut i rymden.

Källa: Yle, SpaceX

Korrigering 6.2 kl. 18.13: 118 000 ton korrigerat till 118 ton. Uppdaterad klockan 23.00 med uppgifter om uppskjutningen.

Läs mera:

Elon Musk rullar ut sin stora kanon: Är det här raketen som ska ta oss till Mars?

Ska vi sända en expedition till Mars och återerövra månen så behöver vi större raketer än de som vi har nu. Mycket större! Om allt går som det ska så kommer amerikanska SpaceX att provflyga sin nya tunga bärraket, Falcon Heavy, innan slutet av januari. Ombord på raketen finns en av Elon Musks bilar som ska sändas till omloppsbana runt Mars. Jo, på riktigt.