Hoppa till huvudinnehåll

Baka Strömsös saftiga version av fastlagsbullen

Fastlags-Charlotte klar för servering
Fastlags-Charlotte klar för servering Bild: Yle / Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),matrecept,bakning,kaka,bakelser,tårta

Årets fastlagsbulle är en tårta! Den har alla de rätta ingredienserna för succé: kardemummakaka, grädde och en extragod hemgjord mandelmassa.

Hemgjord mandelmassa

Ingredienser, 10 pers:

  • 200 g skalade mandlar
  • 5 dl varmt vatten
  • 300 g socker
  • 5 droppar bittermandelolja

Gör så här:

  1. Rosta mandeln ljust på plåt i ugn. Ca. 15 min i 175 C
  2. Slå varmt vatten över mandeln och låt stå över natten under lock.
  3. Häll av vatten och mixa mandel, bittermandeloljan med socker till en slät mandelmassa.

Rulltårta

Ingredienser, 10 pers:

  • 6 st ägg
  • 3 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk kardemumma

Gör så här:

  1. Vispa ägg och socker pösigt.
  2. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
  3. Bred ut smeten på två plåtar med smörat bakplåtspapper.
  4. Grädda gyllene mitt i ugnen i 200c i 5-6 minuter.

Fyllning

Ingredienser, 10 pers:

  • 1 sats hemgjord mandelmassa
  • 9 dl vispad grädde
  • 150 g mörk och ljus choklad
  • florsocker- till pudring

Gör så här:

  1. Blanda hårt vispad grädde med mandelmassa.
  2. Skär rulltårtskanterna raka.
  3. För att undvika att rulltårtan torkar och blir svår att rulla, stryk på tunt med mandelmassagrädde, låt svalna.

Montera ihop tårtan:

  1. Stryk på ca hälften av mandelmassagrädden och rulla ihop.
  2. Skär i skivor.
  3. Olja en skål och fodra med plastfilm.
  4. Täck kanterna tätt med rulltårta.
  5. Varva sedan vispad mandelmassagrädde, hackad choklad och tärnade kantbitar tills charlotten är fylld, täck med rulltårtsbitar.
  6. Vik över plastfolie och sätt en tyngd ovanpå.
  7. Ställ i kylskåp.
  8. Stjälp upp till servering och pudra med florsocker.
Fastalgs-Charlotte klar för servering i ett kök
Fastalgs-Charlotte klar för servering i ett kök Bild: Yle/Carina Ahlskog tårta,recept,Strömsö (tv-program),Paul Svensson,Semla

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept

  • Morotstartar med friterad kapris - gör en vegetarisk tartarbiff

    En förrätt helt i linje med hållbarhetstänk.

    Varsågod! Här får du den klassiska smakbilden av en vanlig oxtartar. Morotstartaren får rätt konsistens av att man bara sjuder moroten lätt. Tillsammans med sälta och knaprighet från kapris och bröd saknar man inte köttet alls.

  • Bygg färggrannt matjesglas lager på lager

    En gul ale lämpar sig bra för den här umamirika påskrätten.

    Piffa upp påskens sillrätt med att göra ett torn av matjessill. Läs också om vilken dryck lämpar sig för den umamirika påskrätten.

  • Lammbruschetta med morotstzatziki passar både som tilltugg och förrätt

    En bruschetta är en liten, frasig italiensk macka.

    En frasig liten macka, en bruschetta, med frisk och krämig morotstzatziki är en smakrik bas till tunna skivor rökt lamm. Tzatzikin är också ett utmärkt tillbehör även till annat kött, till grönsaksrätter eller varför inte till korv.

  • Laga vegetarisk hot dog av purjolök

    Vegetarisk version på hot dog.

    Purjolök är en fantastisk grönsak som alltför ofta får spela en biroll i matlagning. Beroende på hur man tillagar purjolöken kan man få fram väldigt olika smaker. I den här rätten får lökarnas konung för en gångs skulle spela huvudroll. Den enda hjälpen den behöver är en vällagad majonnäs.

  • Gravad lax "cheese cake" med färskost, dill och pepparrot

    Ett härligt alternativ till fiskbordet.

    Den första av två fräscha varianter på den gravade laxen: en krämig ostkaka blir ett härligt alternativ till fiskbordet. De traditionella julrätterna kommer faktiskt mer till sin rätt i kontrast med den friska smaken av den här välbalanserade nykomlingen.

  • Imponera med gubbröra deluxe - en billig matklassiker i ny tappning

    Passar till brunch, lunch, förrätt och läskande nattmat.

    Brynt smör är magiskt med sina kolatoner och rätt gjord lyfter det vilken enkel rätt som helst. Vår gubbröra presenteras vackert upplagd som en matig sallad istället för en röra, och är lätt att anpassa för många lunchgäster. På det här viset balanseras ansjovisens dominerande smak och alla råvarorna får träda fram.

  • Baka salta frökex med glögginlagda fikon

    Glutenfria snacks som också passar till ostbricka.

    Krispiga hemgjorda salta kex - finns inte mycket som slår det en mysig kväll i gott sällskap. Fröna i kexen ger en härligt rostad smak tillsammans med t.ex. kryddiga glögginlagda fikon och en klick ädelostkräm.

  • Krämig raclette - hur gör du det lätt? Testa ny vardagsmat

    Vi bjuder på en schweizisk klassiker i klass med fondue.

    Ursäkta det halvtaskiga rimmet. Men vi är så glada att kunna presentera ett sätt att göra den schweiziska racletten tillgänglig för alla - den är nämligen utmärkt vardagsmat. Normalt används raclettegrillar då man tillreder den här rätten. Men man klarar sig bra också utan den utrymmeskrävande grillen. Lite småpyssel och så in i ugnen – lättare blir det inte.