Hoppa till huvudinnehåll

Baka Strömsös saftiga version av fastlagsbullen

Fastlags-Charlotte klar för servering
Fastlags-Charlotte klar för servering Bild: Yle / Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),matrecept,bakning,kaka,bakelser,tårta

Årets fastlagsbulle är en tårta! Den har alla de rätta ingredienserna för succé: kardemummakaka, grädde och en extragod hemgjord mandelmassa.

Hemgjord mandelmassa

Ingredienser, 10 pers:

  • 200 g skalade mandlar
  • 5 dl varmt vatten
  • 300 g socker
  • 5 droppar bittermandelolja

Gör så här:

  1. Rosta mandeln ljust på plåt i ugn. Ca. 15 min i 175 C
  2. Slå varmt vatten över mandeln och låt stå över natten under lock.
  3. Häll av vatten och mixa mandel, bittermandeloljan med socker till en slät mandelmassa.

Rulltårta

Ingredienser, 10 pers:

  • 6 st ägg
  • 3 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk kardemumma

Gör så här:

  1. Vispa ägg och socker pösigt.
  2. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
  3. Bred ut smeten på två plåtar med smörat bakplåtspapper.
  4. Grädda gyllene mitt i ugnen i 200c i 5-6 minuter.

Fyllning

Ingredienser, 10 pers:

  • 1 sats hemgjord mandelmassa
  • 9 dl vispad grädde
  • 150 g mörk och ljus choklad
  • florsocker- till pudring

Gör så här:

  1. Blanda hårt vispad grädde med mandelmassa.
  2. Skär rulltårtskanterna raka.
  3. För att undvika att rulltårtan torkar och blir svår att rulla, stryk på tunt med mandelmassagrädde, låt svalna.

Montera ihop tårtan:

  1. Stryk på ca hälften av mandelmassagrädden och rulla ihop.
  2. Skär i skivor.
  3. Olja en skål och fodra med plastfilm.
  4. Täck kanterna tätt med rulltårta.
  5. Varva sedan vispad mandelmassagrädde, hackad choklad och tärnade kantbitar tills charlotten är fylld, täck med rulltårtsbitar.
  6. Vik över plastfolie och sätt en tyngd ovanpå.
  7. Ställ i kylskåp.
  8. Stjälp upp till servering och pudra med florsocker.
Fastalgs-Charlotte klar för servering i ett kök
Fastalgs-Charlotte klar för servering i ett kök Bild: Yle/Carina Ahlskog tårta,recept,Strömsö (tv-program),Paul Svensson,Semla

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept

  • Gör en fräsch citronmarinerad blomkålssallad med äppelsås

    Lättlagad och billig vardagsmat.

    Blomkål kan gärna tillredas mångsidigare än bara kokas i lättsaltat vatten. Efter kokning kan man tex. marinera blomkålen. Här serveras den med rökt fisk, men marinerad blomkål passar som tillägg till det mesta eller som helvegetarisk rätt.

  • Soppa på ugnsbakad zucchini med frasig zucchinibrioche

    Frys in höstens vardagsmat på burk.

    Zucchini utgör basen för denna härligt lena soppa. För att få till en riktigt matig helhet serveras den med en fyllig brioche med inslag av zucchini och rödlök. Zucchini går även bra att frysa in, så passa på att ta tillvara stora som små inför vintern!

  • Svep ihop en vegetarisk tomatpasta som vardagsmat

    Gör tomatsåsen själv och frys ner för vardagsbehov.

    Den här pastan förutsätter att du redan kokat ihop Pauls mustiga tomatsås. Sedan är det en enkel match att svepa ihop denna läckra pastarätt.

  • Tomatstroganoff med korv - en smarrig vardagsrätt

    Mustig hemlagad tomatsås, lök, grädde och korv - voilá!

    Den här stroganoffen med korv förutsätter att du redan lagat en sats av Pauls mustiga tomatsås. Sedan tar det inte många minuter att skära upp korv och koka ihop denna ryskinspirerade rätt.

  • Låt tomatsåsen göra pizzan!

    En riktigt god hemlagad tomatsås är basen för läcker pizza.

    Pizzabaket börjar med att du kokar ihop Pauls mustiga tomatsås.

  • Pauls pizzakanter med tomatsås

    Frasiga och välkryddade till valfri god dipp.

    Pizzakanter låter inte som någon höjdare. Men om man gör enkom bara kanter blir det en riktig höjdare. Viktigt att man har en riktigt god tomatsås till, någonting gott att dippa i och att man kavlar degen tunt så att det egentligen inte blir några kanter.

  • Pauls inkokta kräftor

    Hemligheten med goda kräftor är att få till en smakrik lag.

    Hemligheten med goda kräftor är att få till en ordentlig lag. Slå bort den färdiga lagen som de frysta kräftorna ligger i och gör en egen. Slutresultatet blir mycket godare och fräschare.

  • Västerbottenpaj med rostade sesamfrön

    Ett gott tilltugg till kräftor och havets andra läckerheter.

    En enkel paj med god ost och med smak av rostade sesamfrön och kummin. Ett gott tilltugg till kräftor och havets andra läckerheter.