Hoppa till huvudinnehåll

Borgåbor vill ha motionstrappor: "Alla som tränar kan ha nytta av dem"

Två personer springer upp för trappor
Två personer springer upp för trappor Bild: Mostphotos Trappa,trappor,idrott,motion,löpning,löpare,motionsidrott,löptrappa

Idrottsväsendet i Borgå utreder vad det skulle kosta att bygga motionstrappor och var de skulle kunna byggas. Nyheten gläder både topptränaren Lars Fagerholm och motionären Malin Lönnroth.

Malin Lönnroth tränar ofta tillsammans med sina vänner i trapporna på Borgbacken i Borgå, trots att det egentligen är förbjudet. Trapporna är för slitna.

- Vi är inte de enda som tränar där. Vi har pratat om att det definitivt skulle behövas motionstrappor.

Att träna i trappor är enligt Malin Lönnroth ett bra sätt att få upp flåset och att snabbt få upp konditionen.

Trappträning är nyttigt för de flesta grenar

Lars Fagerholm som tränar Borgå Akilles friidrottare anser att det är ett jättefint initiativ att reda ut möjligheten att bygga motionstrappor i Borgå.

Enligt Lagerholm gynnar träning i trappor inte bara friidrottare, utan utövare av de flesta idrottsgrenar. Fagerholm nämner grenar som är populära i Borgå, som fotboll och bandy.

- Speciellt under grundkonditionsperioden tillför trappträning löpstyrka och mångsidighet.

Enligt Fagerholm kan också motionsidrottare snabbt få styrka i benen och i mellangärdet via trappträning.

Borgå stad överväger Kokon eller Vårberga

Idrottsväsendet har i år fått anslag att utreda vad det skulle kosta att bygga motionstrappor och var de kunde placeras.

Chefen för idrottstjänster Per Högström säger att de alternativ som utreds är Kokon och Vårberga.

Det som talar för Kokon är att det ligger centralt och höjdskillnaden är stor, men i Kokon är slalomsäsongen lång och trapporna går inte att använda då de är täckta med snö.

Personer springer upp för trappa
Personer springer upp för trappa Bild: Mostphotos Trappa,trappor,idrott,motion,löpning,löpare,motionsidrott,löptrappa

Motionären Malin Lönnroth skulle gärna planera trapporna i Borgbacken för att miljön, utsikten och naturen där är så vacker, men enligt henne är Kokon också en möjlighet.

Tränare Lars Fagerholm vill att trapporna byggs i Kokon för att där också finns andra idrottshallar. På det sättet skulle trappträning lätt kunna kombineras med annan träning.

Motionär tror att motionstrappor skulle vara en succé

Det är politikerna i Borgå som i höst slår fast om det blir pengar för att bygga motionstrappor i Borgå nästa år, eller om de prioriterar någonting annat.

Akilles tränare Lars Fagerholm ser gärna att Borgå satsar på motionstrappor, men tycker för egen del att det är ännu viktigare att friidrottare skulle få möjligheter att träna inomhus vintertid i Borgå.

Speciellt under grundkonditionsperioden tillför trappträning löpstyrka och mångsidighet― Lars Fagerholm

Malin Lönnroth tror att det skulle bli succé om Borgå skulle bygga motionstrappor.

- Där skulle nog vara kö för så här det gått i huvudstadsregionen. Kanske man till och med får införa kölappar för att springa i trapporna.

Sibbo har redan fattat beslut att bygga motionstrappor i Söderkulla i sommar. Lovisa har för sin del än så länge inga konkreta planer på trappor.

Läs mera:

Hundra meter trappa ska förbättra Sibbobornas kondis

Sibbo får en så kallad motionstrappa. Trappan som mäter 117meter byggs i Söderkulla.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland