Hoppa till huvudinnehåll

Fallet Törhönen fick filmbranschen att agera - nya regler ska sätta stopp för sexuella trakasserier

Filmklappa och en lampa för foto- eller filmbelysning.
Filmklappa och en lampa för foto- eller filmbelysning. Bild: Victor Koldunov/Alamy/All Over Press filmer,filmindustri,Photography,Lampa,Studio,Klappa,filmlampa

Nu måste filmprojekt binda sig till åtgärder mot sexuella trakasserier om filmen får stödpengar av Finlands filmstiftelse.

En stor grupp aktörer inom filmbranschen i Finland har publicerat direktiv för hur man ska förebygga sexuella trakasserier och hur man ska ta hand om problemet om det trots allt händer något.

Direktiven riktas till chefer, offer och de som är misstänkta eller beskylls för trakasserierna.

Utdrag ur direktiven

Nedan följer några exempel ur direktiven som ska användas för att få bort sexuella trakasserier inom filmbranschen i Finland.

  • Om en produktion innehåller nakenscener eller improvisation måste man gå igenom händelserna på förhand och de inblandade måste få säga hurdana situationer de går med på
  • Om man blir utsatt för sexuella trakasserier ska man anteckna tid och plats för händelsen samt namnen på de personer som var närvarande
  • Chefen för en produktion måste genast ordna en opartisk utredning av händelseförloppet
  • Arbetsgivaren måste klart och tydligt uttrycka att sexuella trakasserier inte godkänns på arbetsplatsen
  • Arbetsgivaren måste också utbilda chefer så de kan upptäcka, utreda och avlägsna sexuella trakasserier

Målet med direktiven är att sexuella trakasserier ska åtgärdas snabbt och effektivt. Om ett filmprojekt vill ha stödpengar av Finlands filmstiftelse krävs det att direktiven är i bruk inom projektet.

Filmproducenternas förening har drivit ärendet sedan hösten. Startskottet gick då #metoo-rörelsen lyfte fram berättelser om trakasserier inom filmbranschen i USA.

Filminspelning pågår.
Filminspelning pågår. Bild: Yle/Pyry Sarkiola Film,filmer,filmning,filmningsplats,Filmkamera,filminspelning

Det är inte bara filmproducenterna som har varit med och arbetat fram direktiven. Arbetsgruppen har också haft representanter för bland annat regissörer, skådespelare, manusförfattare och Finlands filmstiftelse.

Efter Yles avslöjande om att den prisbelönta filmregissören och professorn Lauri Törhönen beskylls för trakasserande beteende fattades beslutet att påskynda jobbet med direktiven så att de kunde publiceras så snabbt som möjligt.

Läs mera:

Lauri Törhönen

Kvinnor inom filmbranschen berättar om åratal av antastanden från professor Lauri Törhönen: "Trakasserierna blev en generationsupplevelse"

Den prisbelönta filmregissören och professorn Lauri Törhönen har enligt flera kvinnor trakasserat dem sexuellt. Kvinnorna berättar att Törhönen har föreslagit sex bland annat i samband med inträdesprov. Törhönen kommenterar inte uttalandena.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes