Hoppa till huvudinnehåll

Gör krukväxter i miniatyr av målartejp

Miniatyrhantverket fascinerar både liten och stor. Unna dig en stunds avkoppling och låt miniatyrvärlden förtrolla även dig!

Med den här tekniken kan du göra många olika slags grönväxter i miniatyr. Det är bara att klippa till bladen i önskad form. Ormbunke, monstera, svärmorstunga och aloevera är lätta att tillverka. Eftersom bladen har den tunna metalltråden i mitten så kan du böja både stjälken och själva bladet så att de ser levande ut.

Svärmorstunga i miniatyr i ett dockhus vardagsrum
Svärmorstunga i miniatyr. Svärmorstunga i miniatyr i ett dockhus vardagsrum Bild: Yle/Lee Esselström miniatyrmodeller,Dockskåp,Strömsö (tv-program),Krukväxt,Svärmorstunga

Du behöver:

 • målartejp
 • tunn ståltråd (gärna grön)
 • avbitartång
 • akrylfärger
 • små penslar
 • självtorkande lera
 • en fingerborg eller korkar från t.ex. tandkrämstuber
 • malet kaffe
 • lim
Ståltråd och målartejp som klipps och målas till monstera blad
Så här kan du forma ett blad till en monstera. Ståltråd och målartejp som klipps och målas till monstera blad Bild: Yle/Lee Esselström miniatyrmodeller,Dockskåp,Krukväxt,blad,Strömsö (tv-program)

Så här gör du:

 1. Klipp 3-4 cm långa bitar av metalltråden.
 2. Klipp tejpbitar som är ca 2 x 3 cm stora.
 3. Lägg en metalltrådsbit på en tejpbit och vik tejpen dubbel så att du har ungefär lika mycket tejp på båda sidor om metalltråden. Låt metalltrådens ena ända sticka ut en liten bit från tejpens kortsida.
 4. Olika steg för hur du gör blad av målartejp.
  Så här gör du blad till en svärmorstunga. Olika steg för hur du gör blad av målartejp. Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program),blad,miniatyrmodeller,Dockskåp
 5. Gör 10-15 likadana bladdelar. De får gärna variera något i storlek. Gör man några kortare blad också så ser växten mer verklig ut.
 6. Klipp till önskad form.
 7. Målade blad till en svärmorstunga i miniatyr.
  Ta hjälp av lite stickmassa eller lera att sticka bladen i medan de torkar. Målade blad till en svärmorstunga i miniatyr. Bild: Yle/Lee Esselström krukväxter,Strömsö (tv-program),miniatyrmodeller,Dockskåp,Svärmorstunga
 8. Måla bladen med akrylfärg. Svärmorstungan som har gula kanter behöver målas i tre omgångar. Börja med en mellangrön färg mitt på bladet. Låt torka. Måla sedan gula kanter och låt torka. Måla till sist bladets mörkgröna tvärgående mönster och låt torka. Bladen ska målas på båda sidorna.
 9. Tryck lite självtorkande lera i en liten kork eller fingerborg som får fungera som kruka.
 10. Klipp eventuellt av lite extra längd på metalltråden, men spara så att bladen kan stickas ner i den självtorkande leran och stå stadigt.
 11. Böj bladen så att de ser naturliga ut.
 12. Låt leran torka i krukan.
 13. Pensla lim på leran och mellan bladen och häll på malet kaffe som jord. Låt torka.
Möblerad salong i ett dockhus.
Möblerad salong i ett dockhus. Bild: Yle/Lee Esselström Dockskåp,Strömsö (tv-program),miniatyrmodeller,krukväxter

Vill du ha mera inspiration så kan du se ett litet reportage här från Dockhusmässan på Kädentaidot i Tammerfors 2017.

Inspirerande fotografier från Dockhusmässan

Miniatyrmodellleer av näverhantverk föreställande tofflor, vedkorg och flätade korgar.
De flätade näverhantverken i miniatyr är gjorda av papper. Miniatyrmodellleer av näverhantverk föreställande tofflor, vedkorg och flätade korgar. Bild: Yle/Lee Esselström miniatyrmodeller,Strömsö (tv-program),Dockskåp

Ett inrett dockhus i två våningar med fyra rum fyllda med handgjorda miniatyrer.
Dockhus gjort av medlemmarna i Suomen nukkekoti yhdistys. Ett inrett dockhus i två våningar med fyra rum fyllda med handgjorda miniatyrer. Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program),miniatyrmodeller,Dockskåp

Miniatyrmodell av Frontmannahus.
Frontmannahus i miniatyr Miniatyrmodell av Frontmannahus. Bild: Yle/Lee Esselström Dockskåp,miniatyrmodeller,Strömsö (tv-program)

Handgjorda dockor i miniatyr.
Handgjorda dockor i miniatyr. Handgjorda dockor i miniatyr. Bild: Yle/Lee Esselström miniatyrmodeller,Dockskåp,docka,Strömsö (tv-program)