Hoppa till huvudinnehåll

Gratis körkort och datorer inget alternativ för österbottniska gymnasier

Skolelever sitter i ett klassrum och den manliga läraren står framför skrivtavlan.
Skolelever sitter i ett klassrum och den manliga läraren står framför skrivtavlan. Bild: Mostphotos lärare,Students,skolelever,interaktiva skrivtavlor,Klassrum,elever

Vissa gymnasier i Finland har gått till drastiska metoder för att locka elever. I de svenskspråkiga gymnasierna i Österbotten litar man dock på att en god och kvalitativ utbildning räcker långt.

Enligt tidningen Kaleva har gymnasiet i den lilla orten Siikalatva i norra Finland börjat locka elever med att erbjuda dem gratis körkort. Detta på grund av ett hela tiden sjunkande elevantal.

Kristinestads gymnasium är lite i samma sits med endast 40 studerande för tillfället och ett elevantal som sjunkit under de senaste åren.

Men än så länge vill man inte gå in för några ekonomiska lockbeten.

Gunilla Teir sittar vid trappuppgången i Kristinestads gymnasium.
Gunilla Teir. Gunilla Teir sittar vid trappuppgången i Kristinestads gymnasium. Bild: Yle/Juho Karlsson Rektor,skolor (läroinrättningar),kristinestads gymnasium

- Konkurrensen är hård, men i det här läget har vi kanske inte råd med något extra utan vi måste locka med det vi har. Vi har kompetenta lärare, en god studiemiljö och vi ser våra studerande så de får personlig service på många punkter, konstaterar rektorn Gunilla Teir.

Är du orolig för det sjunkande elevantalet?

- Självklart är jag orolig och jag är av den åsikten att de studerande som kan välja det egna gymnasiet också borde göra det.

- När man är ung så är gräset grönare på andra sidan och friheten lockar till större städer. Jag har sett många elever som drömt om ett liv någon annanstans, men som ändå har kommit till vårt gymnasium och i slutändan varit väldigt nöjda med det.

Tryggheten och närheten lockar

Jenna Ingves går på nionde klass i Kristinestads högstadieskola och hon har bestämt sig för att gå i gymnasiet i Kristinestad kombinerat med Folkhögsskolan Axxell i Lappfjärd.

Hon är intresserad av musik och vill därför kombinera gymnasiestudier med musiklinjen vid Axxell. Att välja musiklinjen vid Närpes gymnasium kändes inte som ett bra alternativ.

Kristinestads gymnasium.
Kristinestads gymnasium. Kristinestads gymnasium. Bild: YLE kristinestads gymnasium

- Det här känns närmare och det är tryggare att komma till en skola i den egna kommunen än att fara till Närpes och något helt nytt.

Klasskompisen Mathias Thijssen tänker också likadant som Jenna.

- Jag har också tänkt gå här i Kristinestads gymnasium för att jag ser ingen anledning att gå i något annat gymnasium då vi ändå har ett här. Det är så fint och bra.

Gratis körkort lockar inte

Zacharias Hagback ska i sin tur antagligen till Närpes, men inte gymnasiet utan Yrkesakademin och metallinjen.

- Jag har nog funderat på gymnasiet också, jag är inte hundra procent säker ännu, men jag är lite mer intresserad av det där fysiska än att sitta och läsa.

Tre ungdomar sitter på en trappa inne i Kristinestads gymnasium.
Jenna Ingves, Mathias Thijssen och Zacharias Hagback. Tre ungdomar sitter på en trappa inne i Kristinestads gymnasium. Bild: Yle/Juho Karlsson elever,Kristinestad,Österbotten

Tror du att ett gratis körkort skulle få dig att välja gymnasiet i Kristinestad i stället för Yrkesakademin i Närpes?

- Nej, det tror jag inte.

Mathias Thijssen tror inte heller att ekonomiska lockbeten påverkar elevernas val av skola.

- Nej, jag tycker absolut inte det. Jag tycker man ska välja utefter vad man behöver och vad som passar en.

Österbottniska gymnasier lockar med kursutbudet

I de övriga svenskspråkiga gymnasierna i Österbotten förekommer inte heller några större ekonomiska lockbeten. I stället satsar man på speciallinjer eller specialprojekt.

Bland annat har Topeliusgymnasiet i Nykarleby en speciallinje i naturvetenskap, företagsamhet och internationalism. Av skolans dryga hundra elever kommer ungefär en femtedel utanför kommungränsen.

Kronoby gymnasium erbjuder i sin tur en flyglinje där man kan delta i kurser för avläggande av flygcertifikat. Där kommer en tredjedel av de 180 eleverna utifrån.

Vasa gymnasium erbjuder, som enda svenskspråkiga gymnasium i Österbotten, ett tvåspråkigt koncept och i Närpes har man musik-, dans-, fotboll - och ishockeylinjer.

I gymnasiet i Petalax vill man erbjuda ett attraktivt kursutbud med projektverksamhet. Gymnasiet är också det enda som ger en gratis dator åt sina elever under deras skoltid.

- Men jag tror inte det är det som lockar elever hit, säger rektorn Margareta Bast-Gullberg.

Ansökningstiden går ut i mars

Som bäst funderar alla landets niondeklassare vad de ska göra efter grundskolan. I vårens gemensamma elevansökan till yrkes- och gymnasieutbildningen får elever söka till högst fem utbildningar.

Ansökningstiden är 20.2 -13.3 och antagningsresultaten kommer i juni.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten