Hoppa till huvudinnehåll

Isens drottning Carolina Kostner redo för sitt fjärde OS: ”Det handlar om kärlek och om att aldrig någonsin ge upp”

När den då färska EM-bronsmedaljören Carolina Kostner gjorde sitt första OS på hemmais i Turin 2006 var Alina Zagitova tre år gammal. Nu är Kostner igen färsk bronsmedaljör i ett EM där Zagitova vann guldet. Som 31-årig isdrottning är Kostner redo att igen lämna varenda droppe av sin kärlek för konståkning på OS-isen i kampen mot hälften yngre akrobatiska hoppautomater.

– Jag var fullständigt livrädd när jag åkte in på isen för att skrinna inför hemmapubliken i Turin, berättar Carolina Kostner för Sportmagasinet i dag, då hennes fjärde olympiska vinterspel väntar bakom knuten.

Tolv år tidigare fick hon som 19-åring äran att bära den italienska flaggan under invigningen.

– Upplevelsen av OS på hemmaplan i Norditalien varifrån jag är hemma ger mig ännu också gåshud när jag tänker på den, säger Kostner i dag trots att hon som världsvan kosmopolit sett och upplevt det mesta en konståkare kan göra.

Kärleken till konståkningen och viljan att alltid hitta sådant som hon kan bli bättre på håller henne fortfarande på isen med siktet inställt på det som nog i alla fall måste bli hennes avsked till de olympiska vinterspelen.

Jag var fullständigt livrädd när jag åkte in på isen för att skrinna inför hemmapubliken i Turin

Högsta pallplatsen i Pyeongchang nästan utom räckhåll

OS-guld har Carolina Kostner inte vunnit och sannolikheten att hon inte heller gör det är överhängande. Ryska Europamästaren från några veckor tillbaka, Alina Zagitova, och hennes lagkamrat, den kanske största förhandsfavoriten trots allt, Jevgenia Medvedeva, kommer rätt så bombsäkert att ta två av de tre medaljerna i damernas singelåkning. Guld och silver om allt går som vanligt.

Efter den ryska fantomduon, som ifall de lyckas kan leverera 20 poäng mera än de övriga toppdamerna, kämpar Kostner om bronset tillsammans med en grupp jämna åkare: japanska duon Satoko Miyahara och Kaori Sakamoto, Kaetlyn Osmond och Gabrielle Daleman från Kanada, nybakade USA-mästaren Bradie Tennell och den tredje ryska åkaren Maria Sotskova.

Alla nämnda damer har kapaciteten att åka ihop en bit över 200 poäng och det kommer högst antagligen att vara hårfina skillnader mellan bronsdamen och de följande fyra, fem eller till och med sex åkarna.

Nivån på damtävlingen i OS väntas med andra ord att bli verkligt hög.

Om Carolina Kostner i den här sylvassa konkurrensen lyckas försvara sin bronsmedalj från OS i Sotji 2014, så är det en gyllene prestation i sig. Den äldsta av hennes främsta konkurrenter i denna tonårsparad, kanadensiskan Kaetlyn Osmond, har precis fyllt 22 år.

En karriärhelhet som är svår att överträffa

På EM-isen i Lyon 2006, några veckor före Turin-OS inledde alltså Caroline Kostner sin medaljbana i stortävlingar med ett brons. Tre år tidigare hade hon vunnit en medalj av samma valör i junior-VM.

Europamästerskapen har allt sedan dess varit en verklig medaljgruva för Kostner. Fem guld (det senaste år 2013), två silver och fyra brons har hon vunnit 2006-2018. Det vill säga att Sydtyrolens gåva till konståkningen har tagit medalj på varje EM hon deltagit i sedan 2006.

Den av Carolinas EM-medaljer som vi i Finland kanske minns bäst är silvret år 2009. Då förlorade hon guldet med 2,1 poäng till Finlands genom tiderna bästa konståkare, Laura Lepistö.

De flesta minns säkert också hur Kostner visade exempel på hur en solklar guldfavorit kan ta en förlust med stil och värdighet. I det ögonblicket vann hon den finländska konståkninspubliken på sin sida för all framtid.

VM-guldet år 2012 i Nice är Caroline Kostners största framgång och den enda stora segern på global nivå. I och med att 2012 inte var ett OS-år så var det säsongens viktigaste tävling för alla åkare och alltså ett världsmästerskap med verklig tyngd. Förutom guldet har Kostner två silver och tre brons i medaljsamlingen.

Lägger man till OS-bronset från Sotji så har Carolina Kostner sammanlagt vunnit 18 mästerskapsmedaljer före vinter-OS i Pyeongchang.

En kvalificerad gissning är att ingen av hennes konkurrenter kommer att hota det medaljsaldot.

Avstängd på grund av ex-pojkvännens dopning

Allt har inte ändå varit bara solsken och lycka under Carolina Kostners karriär. I januari 2015 dömdes hon till ett 16 månader långt tävlingsförbud.

Enligt beslutet om tävlingsförbudet hade Kostner hjälpt sin dåvarande pojkvän, italienska gångaren och OS-mästaren från 2008 Alex Schwazer, att undvika dopningstest.

Kostner själv har aldrig misstänkts för dopning.

I samråd med idrottens internationella skiljedomstol Cas gick Kostner med på att förlänga tävlingsförbudet till 21 månader, men så att starttidpunkten tidigarelades till 1 april 2014.

Därmed kunde hon återvända till konståkningen i januari 2016 – vilket hon också gjorde.

Gammal räv gav nya impulser

Carolina Kostner har i åratal tränat långa tider i tyska Oberstdorf och jobbat där med Michael Huth. Den forne östtyska herrmästaren Huth är fortfarande en av Kostners coacher. Den andra tränaren, ryska Aleksei Mishin, däremot har varit med i Kostners team först drygt ett år – sedan hösten 2016.

Samarbetet med Mishin innebar också att Kostner från och med november 2016 tillbringat långa tider i St.Petersburg. 76 år gamla Mishin tränade länge främst herråkare – bland andra OS-mästaren från Turin 2006 och Sotji 2014 Jevgeni Plushenko – och ställde sig väldigt kritisk till att träna kvinnor.

På senare år har Mishin ändå ändrat sin attityd och jobbar för närvarande till exempel med damvärldsmästaren anno 2015, Elizaveta Tuktamysheva.

Du kan nå verkligt långt genom att följa dina drömmar

Nya impulser på många plan var vad Carolina Kostner ville ha för att fortfarande kunna utvecklas och både träningssällskapet och omgivningen i St.Petersburg har gett henne precis det.

Någonting vi fick bevittna senast i EM i januari då Kostner visade upp sitt kanske mest lyckade kortprogram någonsin och vann bronset framför Maria Sotskova.

–Jag har lärt mig att du kan nå verkligt långt genom att följa dina drömmar. Till och med längre än så, bara du jobbar hårt och alltid tar ny sats efter motgångar, säger Kostner.

Konståkaren Carolina Kostner på isen.
Carolina Kostner fyller 31 år den 8 februari, dagen före vinter-OS i Pyeongchang invigs Konståkaren Carolina Kostner på isen. Bild: EPA / SERGEI ILNITSKY Carolina Kostner,Konståkare,Europamästerskapen i konståkning

”För mig är det inte bara fråga om idrott utan lika mycket om konst”

Onsdagen den 21 februari inleder damerna sin OS-tävling med korta programmet. För den som missade Caroline Kostner i EM för några veckor sedan rekommenderas varmt att sätta sig ner och njuta av isdrottningens framträdande till tonerna av Celine Dions version på Jacques Brels Ne me quitte pas.

När man ser henne åka programmet så blir det också klart vad Caroline Kostner avser då hon berättar för Sportmagasinet att hon ser sig själv både som en idrottare och konstnär.

Bli inte heller förvånad som åskådare om en tår tvingar sig fram under den avslutande piruetten. Just i det ögonblicket tar känslorna över framför miljoner televisioner överallt i världen.

Träffa Carolina Kostner i Sportmagasinet onsdagen 7 februari. Kl. 19 Yle Fem och Arenan.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport