Hoppa till huvudinnehåll

Marocko och Tunisien säger nej till danskt förslag om asylmottagningar i Nordafrika

Flyktingläger i Naestved söder om Köpenhamn
Flyktingläger i Naestved söder om Köpenhamn Flyktingläger i Naestved söder om Köpenhamn Bild: Yle / Tom Kankkonen flyktingläger,asylsökande,Köpenhamn,Danmark,migranter,flyktingar,Næstved

Marocko och Tunisien säger båda nej till det danska förslaget om flyktingmottagningar på nordafrikansk mark.

De danska socialdemokraterna krävde i måndags en ändring av det nuvarande asylsystemet. De vill avskaffa migranters rätt att söka asyl vid Danmarks gränser.

Enligt det kontroversiella förslaget skulle de som söker asyl skickas till flyktingläger i till exempel Nordafrika medan de väntar på asylbeslutet.

De danska socialdemokraterna anser att det i dagens läge bara är de starkaste asylsökandena som lyckas ta sig till Europa och att det leder till en snedvridning av systemet.

Partiets ordförande Mette Fredriksen anser att det borde grundas mottagningscentraler i Nordafrika, till exempel Marocko och Tunisien, där asylansökningarna kunde behandlas.

Marockos ambassad i Danmark har i ett e-postmeddelande till Danmarks Radio avvisat förslaget.

I går sade också Tunisien nej till det danska förslaget.

Läs mera:

Kontroversiellt förslag i Danmark: Skicka asylsökande till flyktingläger i Afrika

Socialdemokraterna i Danmark vill avskaffa rätten att söka asyl vid Danmarks gränser. Enligt det kontroversiella förslaget skulle de som söker asyl skickas till flyktingläger i till exempel Nordafrika, medan de väntar på asylbeslutet.