Hoppa till huvudinnehåll

Nej till utbyggnad av Rewell Center i Vasa

Rewell Centers utsida mot torget
Från fastighetsbolagets sida ville man bygga ut Rewell Centers fasad mot torget så att butikerna på markplan skulle ha ingång redan från pelarna och inte ha ingång bakom pelarna. Rewell Centers utsida mot torget Bild: Yle/Sofi Nordmyr rewell center

Det ser inte ut att bli en utbyggnad av Rewell Center i Vasa. Förvaltningsdomstolen har upphävt bygglovet som byggnads- och miljönämnden beviljat.

Fastighetsbolaget för övre torget i Vasa ville utvidga affärslokalerna som ligger på markplan mellan de två huvudingångarna från torget till Rewell Center.

Tanken var att glasväggen skulle flyttas ut så att alla butiker som vetter mot torget skulle ligga på samma linje.

- Det är viktigt för hela Rewell Centers image och för butikerna som finns där vid torget, säger Göran Pellfolk, styrelsemedlem i fastighetsbolaget.

Miljö- och byggnadsnämnden i Vasa beviljade fastighetsbolaget bygglov hösten 2016.

Strider mot skyddsbestämmelser

Men enligt NTM-centralen strider det beviljade bygglovet mot skyddsbestämmelsen i den gällande detaljplanen och därför besvärade man sig till förvaltningsdomstolen.

Nu har förvaltningsdomstolen kommit med sin dom. De konstaterar att det inte fanns några förutsättningar att godkänna bygglovet och därför har bygglovet upphävts.

- Det finns möjlighet att gå vidare, men styrelsen har inte behandlat det här ännu, så jag kan inte säga vad vi gör, säger Pellfolk.

- Dessutom är det ju egentligen stadens beslut de har besvärat sig mot, så det är egentligen staden som har bollen. Vi måste diskutera med både tjänstemän och politiker och se om det finns någon lösning eller inte.

Artikeln uppdaterad 7.2 klockan 11.22 med kommentarer av Göran Pellfolk.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten